İzmir Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı; Geçmişte öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine neden olan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

Sınav Kaygısı Neyle İlişkilidir?

Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, imtihan sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir.

Sınav Kaygısı İle İlgili Belirtiler Nelerdir?

Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlıktan korkmak, çalışma isteği olmamak, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. Bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sık görülen belirtilerdir.

Sınav Kaygısı Yaşandığı Nasıl Anlaşılır?

Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, imtihan ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Sual sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, fiziksel sızlanma dikkat çeken bir artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık yahut tersine aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali vb.), çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir.

Sınav Kaygısının Öğrenci Üzerindeki Etkileri Nedir?

Öğrenilenleri aktaramama, okuduğunu anlamama, düşünceleri organize etmede zorluk, dikkatte azalma, sınavın içeriğine değil kendisine odaklanma, zihinsel becerilerde zayıflama, enerji azlığı, fiziksel rahatsızlıklar imtihan kaygısının başlıca etkileridir. Sınav kaygısı gerçek dışı istek ve yorumlar içinde barındırdığından dolayı yanıltıcıdır. Öğrenciyi farkında olmadan kendi davranışını denetleyemez hale getirir…

Sınav Kaygısı Neden Oluşur?

Gerçekçi olmayan fikir biçimlerine sahip olmak kaygının oluşmasında en önemli süreçlerdir. Bunalıma eğilimli kişilik yapısı (mükemmeliyetçi, rekabetçi) olanlarda daha sık görülür. Toplumsal çevrenin istekleri ve baskısı da önemli bir nedendir.

Sınav Kaygısının Oluşmasında Etkisi Olan Negatif Otomatik Düşünceler Nelerdir?

  • “Sınava hazır değilim”
  • “Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne vakit kullanacağım ki?”
  • “Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var?”
  • “Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz”
  • “Sınava hazırlanmak için lüzumlu vaktim yok ki!”
  • “Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım”
  • “Ben aslına bakarsanız bu mevzuları anlamıyorum”
  • “Biliyorum, bu sınavda başarılı olamayacağım”
  • “İmtihan kötü geçecek”
  • “Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanayım?”

çoğunlukla gözlenen negatif otomatik düşüncelerdir.

İzmir Sınav Kaygısı Çalışmaları Nasıl Sürdürülüyor?

Yukarıda ana maddeler halinde saydığımız durumlardan bir ya birkaçı sınav hazırlık sürecindeki bireyde görülüyor ise hemen harekete geçip İzmir Sınav Kaygısı desteği alması tavsiye edilir. İlk olarak mevcut durumun tespiti ve kaygının düzeyinin belirlenmesi için bir ön görüşme gerçekleştirilir ve randevu ile gerçekleştirilen bu ön görüşmede ihtiyaçlar en doğru şekilde saptanarak ne kadar bir süre çalışma yapılması gerektiği belirlenir. İzmir Sınav Kaygısı çalışmaları Türkiye’nin ilk Sınav Koçu Uzman Psikolog Cemal KONDU koordinatörlüğünde profesyonel bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Bu Eğitimi Alabileceğiniz Şubelerimiz

Alsancak : A: Kıbrıs Şehitleri Cad.No:30 K:6 D:11 Alsancak / İZMİR
T : +90(232) 422 59 54 – +90(535) 667 32 24
Karşıyaka : A: 1732 Sokak No: 7 K:1 Karşıyaka / İZMİR
T : +90(232) 369 50 81 – +90(532) 100 11 65
Antalya : A: Tekelioğlu Cad. No:41 K:3 D:8 Muratpaşa, ANTALYA
T : +90(242) 323 73 15 – +90(505) 445 15 31
Denizli : A: Mehmetçik Mah. 2576 Sk. No:5 Kat :1 DENİZLİ
T : +90(532) 100 11 65
Muğla : A: İsmet Çatak Cad. Özman İşhanı Kat:3 No:8 MUĞLA
T : +90(252) 213 00 98 – +90(532) 100 11 65

Detaylı Bilgi İçin

Kişisel Gelişim, Koçluk Eğitimi ve Diğer Hizmetlerimiz İçin Hemen İletişime Geç >>