Yaşam Koçluğu Hizmeti

Yaşam koçluğu hizmeti almak yani yaşam koçu ile çalışmak gibi bir düşünceniz var ise ya da bu konuda kararsızsanız, yaşam koçluğu çalışmaları hakkında her türlü bilgiyi bir arada bulabilmeniz adına hazırladığımız yazımız size rehberlik edecektir. Bu kapsamlı yaşam koçluğu rehberi içerisinde yaşam koçluğunun ne olduğu, kimlerin yaşam koçu ile çalışabileceği, yaşam koçluğu hizmetinin nasıl yürütülmesi gerektiği gibi birçok soruya cevap arayacağız.

Yaşam Koçluğu Nedir?

En çok karşılaştığımız sorulardan birisi bu. En basit ifade ile yaşam koçluğu hizmeti için profesyonel bir yol arkadaşlığı diyebiliriz. Biraz daha açacak olursak, yaşam koçluğu, bu konuda eğitim almış olan profesyonel bir yaşam koçu ile birey arasında gerçekleştirilen ve danışan konumundaki bireyin hayat kalitesini arttırmak, daha doğru hedefler belirlemesini sağlamak gibi amaçlarla yürütülen bir hizmettir. Yaşam koçu bir değişim ya da kriz dönemi içerisinde bile olsa danışanının aşılmaz olarak gördüğü durumlarla yüzleşmesini sağlar.

Yaşam Koçluğu Ne Değildir?

Yaşam koçluğu genellikle yakın gibi görünen danışmanlık ve terapi gibi kavramlarla karıştırılabilmektedir. Gelin danışmanlık ve terapinin yaşam koçluğundan farklarına göz atalım.

Terapi Değildir

Terapi, ruh sağlığı profesyonelleri yani psikiyatrlar tarafından yürütülen ve ruhsal rahatsızlık ya da bozukluklarda tedavi amacıyla yapılan çalışmalardır. Yaşam koçları herhangi bir ruhsal problem ile tedavi süreçleri uygulayamazlar. Hayat kalitenizi yükseltmek adına kendi cevaplarınızı kendi içinizde bulabilmek için bir yaşam koçu ile çalışabilirsiniz ancak farklı bir ruhsal problem ile ilgili destek arıyorsanız bir terapistten yardım almalısınız.

Danışmanlık Değildir

Danışmanlık, herhangi bir konuda, o alanda tecrübeli birinden fikir ve yönlendirme almak şeklinde tanımlanabilir. Yaşam koçluğunda, koçluk hizmetini veren profesyonel yaşam koçları kendi fikirlerini beyan etmek ya da yönlendirme yapmaktansa danışana güçlü sorular yönelterek kendi cevaplarını kendi içerisinde bulmasına yönelik çalışmalar yaparlar.

Yaşam Koçu Ne Yapar?

Profesyonel bir yaşam koçu ilk olarak danışanını çok iyi bir şekilde analiz eder. Onu zihin yapısını ve kişilik haritasını çıkarttıktan sonra güçlü ve zayıf olduğu yönlerin farkına varmasını sağlar.

Yaşam koçu danışanına hedefleri doğrultusunda destek olur ve kendisini yenisinden şekillendirmesi için güçlü yönlerini kullanması konusunda destekler ve öz güven kazanmasına yardımcı olur.

Danışan ve yaşam koçu ilişkisinde sorumluluk tamamen danışandadır. Çünkü yaşam koçu kişisel yargılarda bulunmaz ve danışanını sorgulamaz. Yaşam koçunun görevi danışanına akıl vermek ya da onu yönetmek değil ona hedefleri ve istekleri doğrultusunda destek olmaktır.

Profesyonel bir yaşam koçu ve danışan ilişkisinde koç, güçlü sorular sorarak danışanın farkındalık düzeyini geliştirmesine katkı sağlar. Farkındalığı artan birey sorun olarak gördüğü durumlara farklı pencerelerden bakabilmeyi öğrenir. Bu sayede bakış açısı değişir ve gelişir.

Yaşam koçluğu seansları genellikle sohbet havasında olur. Bir koçluk seansının standart bir sohbetten farkı yaşam koçunun danışanını empatik kurarak dinlemesi ve ona güveni sevgi gibi duygular aşılamasıdır.

Yaşam koçları danışanlarına psikolojik oksijen verirler. Yani danışan bir çıkmaz içerisinde ise koçluk tekniklerini kullanarak onun o çıkmazdan kurtulmasına ve psikolojik olarak rahatlamasına yol arkadaşlığı yapar.

Kimler Yaşam Koçu İle Çalışmalı?

Kimler Yaşam Koçuna Başvurmalı?

  • Stres yönetimi konusunda problem yaşayanlar
  • Kendi başlarına aşmakta zorlandıkları psikolojik çıkmazlar yaşayanlar
  • Hayat kalitelerini arttırmak isteyenler
  • Hem kişisel hem de mesleki hayatlarında daha mutlu olmak isteyenler
  • Yeni hedefler belirleme konusunda kararsızlık yaşayanlar
  • Emeklilik, boşanma gibi durumlardan sonra yeni hayat düzenlerine adapte olmakta zorluk yaşayanlar
  • İlişkilerinde ve insanlarla kurdukları iletişimlerde sorun yaşayanlar
  • Hayatlarını planlamak konusunda problem yaşayanlar
  • Kendi potansiyelini geliştirmek isteyenler
  • Öz güven eksikliği gibi sorunlar yaşayanlar
  • Hayatlarında belirli dönemlerde kısır döngü yaşayanlar
  • Daha dengeli ve daha çok tatmin oldukları bir hayat sürmek isteyenler

Yaşam koçu ile çalışarak yaşam koçluğu hizmetinden faydalanabilirler.

İyi Bir Yaşam Koçu Nasıl Olmalı?

Eğer bir yaşam koçu ile çalışmaya karar verdiyseniz internette ufak bir arama yaptığınızda bile yüzlerce seçenekle karşılaşacaksınız. Peki hangi yaşam koçu ile çalışmalısınız ya da seçim kriterleriniz neler olmalı?

Profesyonel Yaşam Koçu Nasıl Seçilir?

İlk olarak çalışacağınız yaşam koçunun bağlı olduğu bir kurum ya da kendisinin bir şirketi olmasına özen gösterin ki sonrasında muhatap bulabilesiniz.

Yaşam koçu seçiminde bir diğer önemli husus da yaşam koçunuzun, koçluk çalışmaları konusunda alt yapısından emin olmanız. Sadece online bir yaşam koçluğu eğitimi almış bir yaşam koçu sadece sertifika sahibidir. Siz kesinlikle örgün eğitimden geçmiş ve bu konuda geçerliliği kanıtlanmış uluslararası sertifikaya sahip, koçluk etik kurallarına uygun şekilde hizmet veren yaşam koçları ile çalışmalısınız.

Bir diğer kriteriniz de yaşam koçunuzun kaç yıldır bu alanda hizmet verdiği, yani tecrübesine dikkat etmek olmalı. Yaşam koçluğu hizmetini ek iş olarak mı yapıyor? Hangi alanlarda eğitimler almış? Yaşam koçluğu haricinde farklı koçluk türleri ile ilgili altyapısı var mı?

Bir yaşam koçunun size vadettiklerine dikkat edin. Eğer daha beş dakikalık bir telefon görüşmesinde neden yaşam koçluğu hizmeti almak istediğinize kısaca değinmişken bile “3 seansta çözeriz” ya da “5 seansta hayatın değişir” ya da “8 seanslık süper bir koçluk paketim var” gibi ifadeler kullanıyorsa arkanıza bakmadan kaçın. Unutmayın ki kavunu bile koklayarak alıyorsunuz. Koçluk telefonda da yapılabilir ancak öyle 3-5 dakikalık kısa bir görüşmede teşhis koyar gibi bir yaklaşım kesinlikle inandırıcı değil ve kimsenin elinde sihirli bir değnek yok.

Yaşam Koçluğu Kaç Seans Alınmalı?

Yaşam koçluğu hizmeti ile ilgili tam bir seans sayısı vermek mümkün değildir çünkü koçluk hizmeti tamamen danışanın ihtiyaçlarına göre şekillenir. Saygın Coaching & Consulting olarak bizler ilk önce yaşam koçluğu hizmeti almak isteyen danışan adayımız ile bir ön görüşme gerçekleştiriyoruz. Bu görüşme içerisinde sizin ihtiyaçlarınızı tespit ettikten sonrasında yaşam koçluğu süreciniz ile ilgili yol haritasını birlikte belirliyoruz. Sizin ihtiyaçlarınıza göre 4-6-8-10-12 seans şeklinde farklı süreler söz konusu olabiliyor.

Yaşam Koçu Arıyorum, Ne Yapmalıyım?

Profesyonel bir yaşam koçluğu hizmeti almak istiyorsanız alanında 16-25 yıldır çalışmaları yürüten yaşam koçlarımız ile ön görüşme yapabilirsiniz. Saygın Coaching & Consulting olarak bünyemizde bulunan yaşam koçları NLP, Etkili İletişim, Öğrenci Koçluğu, Yönetici Koçluğu gibi bir çok farklı alanda uzmanlıkları olan ve yaşam koçluğu açısından ihtiyaç duyacağınız her düzeyde hizmet verebilecek donanıma sahip koçlardır. Yaşam koçluğu hizmetimize başvurmak ve ister yüz yüze, ister telefonla ya da online destek almak isterseniz bize ulaşmanız yeterli. Hemen iletişime geçerek detaylı bilgi ve randevu talep edebilirsiniz.

Bu Eğitimi Alabileceğiniz Şubelerimiz

Alsancak : A: Kıbrıs Şehitleri Cad.No:30 K:6 D:11 Alsancak / İZMİR
T : +90(232) 422 59 54 – +90(535) 667 32 24
Karşıyaka : A: 1732 Sokak No: 7 K:1 Karşıyaka / İZMİR
T : +90(232) 369 50 81 – +90(532) 100 11 65
Antalya : A: Tekelioğlu Cad. No:41 K:3 D:8 Muratpaşa, ANTALYA
T : +90(242) 323 73 15 – +90(505) 445 15 31
Denizli : A: Mehmetçik Mah. 2576 Sk. No:5 Kat :1 DENİZLİ
T : +90(532) 100 11 65
Muğla : A: İsmet Çatak Cad. Özman İşhanı Kat:3 No:8 MUĞLA
T : +90(252) 213 00 98 – +90(532) 100 11 65

Detaylı Bilgi İçin

Kişisel Gelişim, Koçluk Eğitimi ve Diğer Hizmetlerimiz İçin Hemen İletişime Geç >>