Categories: Kişisel Gelişim

Amaçsız Yaşamak

Amaçsız ve hedefsiz yaşamak hayatta yaşamamak demektir, insanı ayakta tutan en önemli güç: gaye ve hedefleridir. Hedefsiz ve amaçsız insanların başarı kelimesiyle hiçbir/ dostluğu olamaz. Ülkemizde hiçbir amaç ve gayesi olmayan günlük yaşayan, günlük düşünen, günlük tüketen milyonlarca insanımız vardır. Bu yaşayış şekli aslında hayatın kendisine yapılmış en büyük ihanettir…

Hayatı rölantiye almak demektir. Durmaktır; durmak ise düşmenin, gerilemenin ta kendisidir. “Hele bir yarın olsun, ne yapacağımıza karar veririz.” anlayışı bir insan için yıkımdır. Unutmayalım ki; hedefi belli olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez, insan, öncelikle hayatta ne olacağına ne yapmak istediğine karar vermelidir. Yapmak istediği işleri hangi gaye hangi amaç uğruna yapmaktadır? Bu soru çok iyi tahlil edilmelidir. Amerika’da yapılan bir araştırmada gençlerin çoğunluğunun hedef ve amaç tespitinden yoksun olarak hayata atıldığı tespit edilmiştir…

Hedefsiz ve amaçsız bir şekilde hayata atılmak, başarısızlığa atılmış bir adımdır, insanoğlu ne kadar yetenekli olursa olsun, ne kadar çalışkan olursa olsun bir hedef ve amacı yoksa hiçbir şekilde başarılı olamaz. Bazı insanlarımız hatta en çok gençlerimiz: “Yeteneklerim çok iyi, onların farkındayım, çalışmayı da çok seviyorum, inanıyorum ki bu iki güçle altın, bakır, gümüş gibi değerli madenlerden birini bulurum.” derler. Bilakis, bulamazlar.

Hedefsiz ve amaçsız olanların maden bulma gibi bir şansı yoktur. Neyi bulmak istediğini bilmeden sürekli bir şeyler arayan hiçbir şey bulamaz, insan ancak hedef ve amaç tespiti yaparak aradığını bulabilir.
Bir bilgenin dediği gibi; “Gençlik yıllarımızda yığdığımız bol malzeme ve bilgiyi, hayatta rasgele sarf edersek hiçbir işe yaramaz.”

Amaç ve gayemiz ne kadar büyük ve net olursa; hayat da o kadar anlam ifade eder. Amaç ve gayeolmadan hayat hiçbir anlam ifade etmez. Belirli bir amaç, belli bir hedef hayata büyük bir enerji verir, güç ve heyecan katar…

Hedefsiz yaşayan insanlar, uçsuz bir iğne ve keskin olmayan ustura gibidir. Hayatta yaşarlar; ama hiçbir işe yaramazlar… Gayesi ve amacı için yaşayanlar, engeller, zorluklar arasında bir yol açarak yürüyenler elbette parlak başarılara imza atacaklardır. Her alanda hedef önemlidir. Öğretmenin bir hedefi olmamalıdır, iş adamının bir hedefi olmalıdır. Öğrencinin bir hedefi olmalıdır. Üniversite sınavlarında yolcularının bir hedefi olmalıdır…

Türkiye’nin bir hedefi olmalıdır… “Hayat”in bir hedefi olmalıdır… Hedef ve amaç olmadan yaşam sürdürülemez. ‘Hele gelecek yıl bir gelsin, Hele hafta olusun, Hele yarın olsun’ sözleri acizliğin, bitmişliğin tükenmişliğin ifadesidir… Gaye ve amaç; bütün meslekler ve bütün insanlar için gereklidir.

Doğru hedef ve amaç hayatımızın garantisidir. Zengin ve varlıklı insanlar güçlü değildir. Güçlü olan amaçlarına hedefine ulaşanlardır. Her türlü olumsuzluğa rağmen insanoğlu hedefine ulaşmak için her şeye katlanıyorsa; o insan büyük insandır. Hedefsiz yaşayan insanlar güçlü olamaz. Enerjisi bitmiş bir insanın güçlü olması hiçbir şey ifade etmez…

Hayatımız boyunca, olumsuzluklar engeller bizleri hedef ve amacımızdan geri çevirmeye çalışacaktır. Bizler öyle bir amaç ve hedef için yaşamalıyız ki; Hiçbir güç, hiçbir kuvvet bizi hedefimizden alıkoymamalıdır. Böylece iradeye amacımızın yolunu değiştirmeyip hedefimize varalım…

Amaçsız ve gayesiz yaşayan insanların çokluğu hedef ve amacın ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır. Aslında yaşamak için, hayattan zevk almak için amaç ve hedefler bulunmaz bir nimettir…

Bu nimeti fark edenler her zaman hayatta mutlu ve başarılı olmuşlardır. Hedefi ve amacı olan insanın sesi, duruşu, hayata bakışı, hayattan bekledikleri bile değişir. Hatta insanların yüz ifadeleri bile bir amaç için yaşayıp yaşamadıklarını ele verir.

Bir çok hayat, belirli bir gaye eksikliği nedeniyle heder olmuştur. Yorulmadan, ümitsizliğe düşmeden tek bir amacı takip edenler başarıya ulaşır. Sahi, sizin bir hedefiniz var mı?

DERLEYEN… (EDİTÖR)

İletişim:bilgi@sayginnlp.com

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago