Ders Başarısı için Konsantrasyonu Arttırma Teknikleri
Konsantrasyonumuzun en üst seviyede olduğu zamanlar vardır. Zamanın nasıl geçtiğini fark etmediğimiz, yaptığımız işin dışındaki her şeyi unuttuğumuz, adeta kendimizi kaybettiğimiz anlar. Spor yaparken, film seyrederken, sevdiğimiz bir oyunu oynarken, sevdiğimiz insanlarla beraberken… Ders başarısı için daha iyi konsantre olma tekniklerine girmeden önce şu sorulara cevap verin:
Konsantrasyon ile konsantrasyon bozukluğu arasındaki ince çizgi, yaptığımız işin bizim için ne anlama geldiğidir. İşinizi yapmak için iyi bir gerekçeniz varsa, konsantre olursunuz. Eğer işinizi yapmak için sağlam bir nedeniniz yoksa, konsantre olamazsınız.
Konsantrasyonu sağlamak için kullanacağınız en etkili tekniklerden birisi tetikleme mekanizması (çapa atma) tekniğidir. Bu teknik, pozitif duyguları negatif durum karşısında hatırlamak için, çağrıştırıcılar kullanma esasına dayanır. Derse daha iyi konsantre olabilmek için çapa atma tekniğini kullanmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin.
Konsantrasyon bozukluğu yaşadığınız zamanlarda, elinizi yumruk yaptığınızda, pozitif yaşantılardaki durumunuza gireceksiniz. Pozitif durumdaki deneyimlerinizi, yeni duruma transfer ederek, pozitif duyguları harekete geçireceksiniz. Böylece o işi başarmak için, kendinize bir şans vermiş olacaksınız.
İsterseniz ders başarısını arttırmak için çapa atma tekniği uygulamasının farklı versiyonlarını da kullanabilirsiniz. Bunlardan birisi, durumun canlandırmanın içine transfer edilmesi alıştırmasıdır. Burada her hangi bir şeye çapa atmak yok. Belirlediğiniz pozitif durumu canlandırırken, hemen negatif durumu zihninizde canlandırıyorsunuz. Birçok tekrardan sonra, negatif duruma ilişkin tutumunuz, nötrleşmeye başlıyor. Daha sonrada pozitif duruma geçiyor. Ancak bu teknikte pozitif durumun nötrleşmesi riski de vardır.
Mesela, matematik dersine ilişkin tutumunuzu değiştirmek ve matematikte daha başarılı olmak için istediğinizi varsayalım. Belirlediğiniz pozitif durumları numaralandırın. Bir numaraya yazdığınız durumu zihninizde canlandırın. Canlandırma netleştiğinde, matematik dersi için sınıfta olduğunuzu düşünün. Matematik dersinde kullandığınız kitabı ve öğretmeninizi görün. Tekrar bir numaraya yazdığınız durumu zihninizde canlandırın. Görüntü netleşince bir kere daha matematik dersinde olduğunuzu düşünün. Ders kitabını ve öğretmenin görün. Tekrar birinci durumu zihninizde canlandırın.
Canlandırma netleşince gözünüzü açın. Diğer maddelerdeki durumları da canlandırarak, uygulamayı sürdürün. Uygulamayı sözle de desteklerseniz, daha başarılı olursunuz.
Olumsuz düşünceler ve endişeleriniz için özel bir düşünme zamanı ayırın. İşinizi yaparken zihninize üşüşen düşünceler fark ettiğinizde, onlar için özel bir zaman ayırdığınızı hatırlayın. Olumsuz düşünceleri kısa kısa not alın ve özel zamanda üzerinde çalışın.
Derse odaklanmakta zorlandığınızda, zihninizi dağıtan düşüncelere “Dur!” diyin. Olumlu duyguları, konsantrasyonunuzun yüksek olduğu anları hatırlatan çağırtıcılardan yararlanarak geri çağırın. Gün içinde, verimli ders çalışma saatlerinizi belirleyin. O saatte sizin için en zor olan derse, konuya çalışın. Çünkü bu saat, enerjinizin en yüksek olduğu saattir. Yüksek enerji ile zorlukları karşılamanız daha doğru olur. Zorlukları yenmek için daha avantajlı olursunuz.
Ders Çalışırken Daha İyi Konsantre Olabilmek
Eğer varsa, psikolojik sorulanınızın giderilmesi için yardım alın. Derslere karşı pozitif duygular beslemeniz, ilgi ve isteğinizi artıracaktır. İlgili ve istekli olarak yaptığınız çalışmalardan daha fazla verim alırsınız. Dolayısıyla, yapmak zorunda olduğunuz derslere ilişkin pozitif tutum sergilemeniz, öğrenme açısından yararınıza olacaktır Bunu sağlamak için ödüllerden de yararlanabilirsiniz.
Okul Başarısı için Nasıl Ders Çalışmalıyız?
“Ders Başarısı için Konsantrasyonu Arttırma Teknikleri” yazımızı okudunuz ve önerileri uyguladınız. Ancak yine de dikkatinizi toplamak ve konsantre olmak konusunda sorun yaşıyorsanız https://www.sayginnlp.com/play-attention-ile-dikkat-ve-odaklanma-egitimi/ sayfamızı mutlaka inceleyin.
İlkokul Çağında Odaklanma Neden Zorlaşır? İlkokul dönemi, çocukların öğrenme becerilerinin temellerinin atıldığı kritik bir süreçtir.…
Dikkat Eksikliği Neden Bu Kadar Yaygın? Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi, bilgi bombardımanı ve multitasking (çoklu…
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…