Ders Başarısını Arttırmak için Zihinsel Prova ve İmgeleme

Zihninizde oynattığınız filmler, özellikle de gelecekteki olaylara ilişkin oluşturduğunuz filmler başarınız ve dünyadaki etkinliğiniz açısından kritik öneme sahiptir. Araştırmalar mükemmel ve yüksek derecede etkin olan insanların istedikleri şeylerle ve onları elde ettiklerinde nasıl bir şey olacağı ile ilgili olarak zihinlerinde pozitif provalar yaptıklarını göstermektedir.

Daha yakın zamanda yapılmış araştırmalar ise gözümüzün önünde canlandırmanın ve zihinsel provanın önemini ortaya koymuştur ve bu teknikler profesyonel sporcular tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bir şeyleri elde eden insanlar kendi hayatlarında film ekibi, yönetmen, senaryo yazarı ve prodüktör olduklarının farkındadır ve istedikleri sonuçla ilgili pozitif zihinsel haritalara uygun olarak aksiyon alırlar.

Zihinsel resimlerinizi, sesleri ve duyguları tutma biçiminiz dünyada nasıl davrandığınız ile ilgili olarak önemli bir etkiye sahiptir. Mümkün olan en olası, gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunuz filmleri zihninizde nasıl yaratacağınızı öğrendiğinizde olmak ve sahip olmak konusunda önemli artışlar yaşarsınız.

Okul başarısını arttırmak için zihinsel prova kadar öğrenme tiplerinin de önemi vardır. Öğrenme tipleri ile ilgili https://www.sayginnlp.com/ogrenme-tipi-ve-okul-basarisi-arasindaki-iliski/ yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Daha detaylı bir şekilde ifade etmek gerekirse, değerlerinizle örtüşen sonucunuzun detaylı ve engin bir resmi zihninizde varsa, almanız gereken kararları kolayca alabilir, göstermeniz gereken davranışları kolayca yapabilirsiniz.

Derslerde Başarılı Olmak için Zihinsel Provanın Önemi

İçsel imgelememizi ders başarısını arttırmak için kullanabileceğiniz gibi her gün gerçekleştirdiğimiz davranışlarımızı nasıl etkilediği üzerine bir anlayış geliştirmeye başlayacağız. Bu konu bir açıdan genellikle davranış ve hareketlerimiz açısından bir tetikleyici görevi yapan hatıralarımız ile de ilgilidir. İstediğimiz şeye ilişkin geleceğe dair pozitif temsillerin ve filmlerin yaratılmasının motivasyon seviyemizi, elde etme arzumuzu ve derslerde başarılı olma olasılığımıza nasıl yükselteceği üzerine odaklanacağız. Bir başlangıç noktası olarak bunu ele alıp sizi sınıfta becerikli, kendine güvenen ve sınav başarısı yüksek biri haline getirecek gelecek temsilleri ile denemeler yapacağız.

Duygular, Hisler ve “İçsel Durumumuz”

Sınıfa girmeden önce içinde bulunduğunuz ruh durumunun dersin kendisine nüfuz edebildiğini ve onu baştan sona etkileyebildiğini hiç fark etiniz mi? Ya da eğer günün başında kendinizi kötü hissederseniz tüm günün nasıl bu şekilde devam edip gittiğini? NLP tekniğinde bizler duygusal durumu örneğin endişeliden sakine, öfkeliden mutluya çevirirken içimizde oluşan değişimlere dikkat etmeyi öğreniriz.

Ders başarısını arttırmak için sınava hazırlık ile ilgili hazırladığımız https://www.sayginnlp.com/sinavlara-hazirlik-ve-calisma-programi/ yazımıza mutlaka göz atın.

Kilit yeteneklerden biri mevcut var oluşumuzun anlık listesini oluşturma, bir fotoğrafını çekme yeteneğidir. Bu hızlı ve kolay bir süreçtir; bu yeteneği geliştirmek size içsel süreçlerinizde birçok yararlı ayırımı yapma ve bu sayede derslerde daha başarılı olma olanağı tanır.

Alıştırmanın bir bölümünde gözlerinizi kapatacağınız için önce talimatları okuyun.

Zihinsel Prova Alıştırması

Gözlerinizi kapatın ve dikkatinizi içeri odaklayın. O anda sahip olduğunuz içsel konuşmanın, Kendinize anlattıklarınızın, içinizde düşünceleriniz, aksiyonlarınız ve duygularınız üzerine yorum yapan sesin seviyesinin farkına varın. Yüksek bir ses mi var yoksa yumuşak mi? Kendinizle Konuşurken nasıl bir ses tonu kullanıyorsunuz? Örneğin nazik ya da sert misiniz, otoriter ya da arkadaş canlısı mi, çabuk ya da rahat mi? Kullandığınız kelimeler destekleyip cesaretlendiriyor mu, yoksa sadece eleştiri mi yapıyor? Sadece bunun farkına varın.

Zihinde Canlandırma İmgeleme Nedir?

Sonra dikkatinizi duygusal durumunuza yöneltin. Mevcut durumda hangi duygu ön planda? Heyecanlı, sinirli, öfkeli, mutlu musunuz? Ya da buna benzer hangi duyguyu hissediyorsunuz?

ders ve sınav başarısı için NLP ile hedef belirleme teknikleri üzerine hazırladığımız https://www.sayginnlp.com/egitimde-nlp-ile-hedef-belirleme-teknikleri/ yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Son olarak bedeninizi kontrol edin; onu nasıl hissediyorsunuz, enerjik mi, yoksa yorgun ya da acılı mı? Bedeninizin bir yerinde ağrı var mı?

Gözlerinizi açın.

Kendinizle ilgili anlık bir liste çıkarmak oluşturabileceğiniz yararlı bir alışkanlıktır çünkü NLP adını verdiğimiz içsel teknoloji dünyasını öğrenir ve keşfederken yaptığınız değişiklikleri izlemenize olanak tanır. Şimdiden bir değişikliğin farkına varmış olabilirsiniz. İşin gerçeği, sadece içsel durumunuzun farkında olmak dışsal davranışlarınızı ve içsel duygularınızı değiştirebilir; Daniel Goleman’ın “Duygusal Zekanın Kendini Fark Etme Boyutu” olarak adlandırdığı şey budur. NLP tekniklerinde buna kalibrasyon becerisi adi verilir.

Şimdi nasıl anlık bir liste oluşturacağımızı bilerek biz hatıraya ya da geleceğe ilişkin temsiline eriştiğimizde neler olduğunu daha detaylı bir şekilde fark etmeye hazırız.

Başarı için zihinsel provanın önemi ile ilgili https://www.sayginnlp.com/basari-icin-zihinsel-prova-ve-imgelemenin-gucu/ yazımıza mutlaka göz atın.

Bir anlığına gelecekte bir zamanda gerçekten sulu bir limonu ısırdığınızı düşünün. Zihninizde gerçekten güçlü bir imge oluşturun. Ne görüyorsunuz? Tüm detayları, limonun rengini, yüzeyinde parlayan ışığı, kabuğundaki delikleri ve siz ısırdığınızda akan suyu fark edin. Şimdi limonun ağzınızda ve dilinizde bıraktığı tadın ve hissin farkına varın.

Isırırken ağzınızdan gelen sese dikkat edin ve dilinizle dişlerinizi hareket ettirin. Kafanızdaki sözcükler neler? Bunu yaptığınızı düşünürken durumunuzu değiştirdiğinizi fark ettiniz mi? Bilinçli, analitik varlığımızın altındaki bir seviyede zihnimiz hayal edilmiş gerçeklikle dışarıdaki gerçeklik arasındaki farkı bilmemektedir. Sadece sulu bir limonu ısırdığımızı düşünmek, bu sarı meyveyi hayal etmek, onun kendine has kokusunu hissettiğinizi, etinin ekşi tadını tecrübe ettiğinizi düşünmek bile, elinizde hiç limon olmasa dahi ağzınızı sulandırmaya başlayacaktır. Benzer şekilde utanç verici bir şeyi düşündüğünüzde, o şey gerçekleşmemiş olsa bile kıpkırmızı kesilebilirsiniz. Zihniniz bedeninizi ve aynı zamanda davranışlarınızı da etkiler ve bütün bunlar siz farkına bile varmadan gerçekleşir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago