Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Tanısı Nasıl Konulur?

Hareketlilik ve dikkat dağınıklığı, çocukların birçoğunda görülebilir. Bu durumun yaşıtlarına oranla belirgin-yoğun olması, sürekli görülmesi, yaygınlaşması, öğrenmeyi olumsuz etkilemesi, okulda ve arkadaş ilişkilerinde sorunlara yol açması bir uzmana başvurmayı gerektirir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı birçok kaynaktan elde edilen bilgilerin toplanması ve incelenmesiyle konulur. Öncelikle çocuğun aşırı hareketlilik, dikkatsizlik ve dürtüsellikle ilgili sorunlarının neler olduğu, nasıl ve ne zaman başladığı belirlenir. Çocuğun veya gencin ev, okul ve arkadaş ortamlarındaki davranışlarıyla ilgili bilgi alınır. Gerekirse okul ve öğretmenlerle ilişkiye geçilir. Anne-baba, öğretmen ve çocuk tarafından doldurulan bazı soru-gözlem formları ve psikolojik testler de tanı koymada kullanılabilir.
Psikiyatrik görüşme sırasında çocuğun veya gencin davranışları izlenir. Dikkati toplama, planlama, organizasyon ve bir süre hareket etmemeyi, dikkati sürdürmeyi gerektiren oyunlar oynanabilir.

Çocuklarda Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Tedavi seçenekleri tek tek gözden geçirildiğinde ilaç tedavisinin tek başına en etkin yöntem olduğu belirlenmiştir. Ancak ilaç tedavisi tek başına yeterli değildir. İlaç tedavisi, düzelme için destekleyici bir uygulamadır, esas olan hiperaktivite ve dikkat eksikliği yaşayan çocuğun çabasıdır. Dikkat eksikliği olan çocuğun tedavisi sürecinde çok çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların başlıcaları, antidepresanlar, antipsikotikler, antiepileptikler, uyarıcı ilaçlar gibi merkezî sinir sistemine etki eden ilaçlardır. Tedavide en etkin olan ilaç grubunun uyarıcı (stimulan) ilaçlar olduğu gösterilmiştir. Bunlar metilfenidat ve atomoksetin etken maddelerini içeren, ritalin, concerta, medikinet ve strattera’dır.

Dikkat Eksikliği Olan Çocuğun Tedavisi

İlaç kullanımı ile dikkat, odaklanma ve akademik başarıda önemli düzelmeler sağlanır. Bununla birlikte ilaçlarla davranış ve sosyal ilişki sorunlarında da düzelme olur.

Burada hemen belirtelim çocuğunuzda belirli belirtiler görüyorsanız mutlaka dikkat eksikliği için psikiyatri uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Beşvurdunuz ve önerilen bir tedavi yöntemi varsa uyguluyorsunuz. “Çocuğum içim başka ne yapabilirim?” diyorsanız kesinlikle https://www.sayginnlp.com/dikkat-eksikligi-dehbde-play-attention-yontemi/ yazımızı okumalısınız.

İlaçlar Fayda Sağlıyor mu?

Çocuklarda dikkat eksikliği ve tedavisi için araştırma yapan ve en doğru kararı vermek isteyen ebeveynlerin aklındaki ilk sorulardan bir tanesi “Dikkat dağınıklığına iyi gelen ilaçlar ne gibi faydalar sağlıyor?” sorusudur. Bu noktada dikkat eksikliğine çözüm için üç temel faydadan bahsedebiliriz:

Öğrenmede Artış:

Bugüne kadar yapılmış olan bilimsel araştırmalar, başta metilfenidat olmak üzere dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar dikkat dağınıklığı, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunları düzelttiklerini ve doğal olarak öğrenme ve okul başarısında artışa yardımcı olduklarını göstermektedir.

Davranışlarda Düzelme:

İlaç kullanan çocuklarda aşırı hareketlilik, dürtüsellik, agresif davranışların azaldığı, kaybolduğu gösterilmiştir.

Sosyal İlişkilerde İyileşme:

Hareketliliği, dikkat dağınıklığı ve dürtüselliği azalan, isteklerini erteleme gücü artan çocuğun artan çocuğun aile arkadaş ve okul ilişkilerinde düzelme görülür. Davranış sorunları nedeniyle devamlı tepki, uyarı ve ceza alan, arkadaşları tarafında dışlanan çocuk, tedaviye başlandıktan sonra bu sorunların düzelmesiyle duygusal olarak kendisini daha iyi hissetmeye başlar.

Dikkat Eksikliği Kendi Kendine Geçiyor mu?

İlaçsız Tedavisi Mümkün mü?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ergenlik veya erişkinlik dönemlerinde giderek azalarak kendiliğinden kaybolduğu şeklindeki inanış günümüzde kabul görmemektedir. Dikkat bozukluğu ve hiperaktivite tanısı alan çocukların pek çoğunun ileriki yıllarda da odaklanma ve dikkat dağınıklığı belirtilerini göstermeye devam ettikleri ortaya konmuştur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri ergenlikte yüzde 70-80, yetişkinlikte de yüzde 10-40 devam etmektedir. Tedavi edilmeyen çocuklarda, öğrenime devam edememe ve okulu bırakma (yüzde 25-30) alkol madde bağımlılığı, depresyon ve anksiyete bozuklukları görülebilir.

Bu nedenle Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu tanı konulduğu çocukluk çağından itibaren iyi izlenmeli, tedavisi yapılmalıdır.

Çocuğunuzun daha hızlı gelişim kaydetmesi için destek çalışmalar fayda sağlayabilir. bu konuda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu eğitimi ile ilgili https://www.sayginnlp.com/play-attention-ile-dikkat-ve-odaklanma-egitimi/ yazımıza göz atabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago