Categories: EFTStres Yönetimi

EFT Tekniği ile Stres Yönetimi

Git gide artan bir duygusal dalgalanma içerisindeyseniz ya da öfke ve stres yönetimi konularında sorun yaşıyorsanız muhtemelen duygusal direnciniz çeşitli sebeplerle zayıflamıştır. Tam da bu noktada EFT Tekniği (Duygusal Özgürleşme Tekniği) ile bu sorunları çözebilir, özellikle stres kaynaklı duygusal yüklerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

EFT Nedir ve Nasıl Çalışır?

EFT tekniği vücudumuz üzerinde bulunan ve geleneksel Çin tıbbı tarafından asırlardır kullanılan enerji meridyenlerini temel alan bir psiko-bedensel teknik olarak açıklanabilir. EFT tekniği için iğnesiz akapunktur yöntemi de diyebiliriz. Pozitif olumlama cümleleri ile meridyen noktalarına dokunarak uygulanan EFT tekniği stres yönetimi, kaygı bozukluğu, öfke kontrolü gibi bir çok konuda etkili sonuçlar vermektedir. Bu yazımızda EFT tekniği ile stres yönetimi üzerinde duracağız ve bunun için öncelikle stresi tanıyalım.

Stres ve Stres Yönetimi

Stresi Anlamak

Uzun süreli EFT uygulamalarında insanların stres altındayken, o derece stres altında olmadıkları zamanlarda asla söylemeyecekleri, düşünmeyecekleri. yapmayacakları ya da hissetmeyecekleri türden şeyleri söylediklerini, düşündükleri yaptıklarını ve hissettiklerini keşfettik.

Örneğin stresli biri, “Bununla başa çıkamıyorum, gereken özeliklere sahip değilim” diye düşünebilir. Bu düşüncesini “yetenekli değilim, hiçbir işe yaramıyorum, kimse beni sevmiyor, kimsenin umrunda değilim, hayatımda hiçbir şey yolunda gitmiyor” gibi cümleler kurabilir. Aslında buna “stres gevezeliği” diyoruz. Bu sözlerin hiç birisi gerçek değil ve kişinin gerçek sorunu ile ilgisi yok. İşin kötüsü bize EFT uygulaması için sorun hakkında gerekli olan bilgiyi de vermiyor. Bu stres gevezeliğinde kullanılan hiçbir cümle EFT’nin kurulum cümlesi olamaz.

“EFT tekniği nasıl uygulanır?” diye merak ediyorsanız hemen www.sayginnlp.com/eft-teknigi-nedir-eft-yontemi-ve-vurus-noktalari-rehberi/ yazımıza göz atın ve EFT yöntemi ve vuruş noktaları hakkında her şeyi öğrenin.

Fazla strese giren herkes saçma sapan düşüncelere kapılabilir. Stres altındayken herkes karşısındaki kişiye sonu gelmeyecekmiş gibi görünen olumsuz sözler sarf eder. Eskiden insanlar böyle stres gevezeliklerine dayanarak hazırladıkları kurulum cümleleriyle enerji blokajlarını açmak için tıklayıp durur ve pek rahatlama elde edemezdi.

Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT) ile Stresle Başa Çıkın

EFT Tekniği ile Stresi Nasıl Yenebiliriz?

Sorunu çözebilmemiz için onu açık ve net bir şekilde tanımlayan, düzgün bir EFT kurulum cümlesine ihtiyaç olduğunu, bunun için de öncelikle stresi gidermemiz gerektiğini biliyoruz. Stresi gidermeye başladığımız anda daha net düşünmeye başlıyoruz. Yukarıdaki örnekte bahsettiğimiz stresli kişiye kurulum cümlesi olarak yalnızca, “Stres!” demesi önerildi. Stres yönetimi için daha ilk EFT uygulamasından sonra yeterince sakinleşerek, “İşimde büyük baskı altındayım ve bu beni çılgına çeviriyor… demeye başladı. Bu da haliyle, “Tanrı benden nefret ediyor,” cümlesiyle kıyaslandığında çok daha umut vericiydi.

Bir sonraki kurulum “iş yerindeki baskı” oldu ve bu da adamın stresten yeterince kurtulmasını sağladığından “asıl sorunun, gerçekleştirilmesi olanaksız teslim tarihleri belirleyen amiri” olduğunu tanımlayabildi. İlk olarak ve “asıl sorun” için kurulum cümlesi belirlemeden önce EFT’den yararlanarak stresten kurtulmak için çaba göstermek, anlamsız stres gevezelikleriyle sayısız tur yapmanıza engel olur ve her zaman olumlu sonuçlar almanızı sağlar.

Stresin Enerji Akışı üzerindeki Etkileri

Stres daima enerji akışının engellendiğine işaret eder. Enerji bedeninin dengesi bozulur ve bu da çılgınca düşünceler, yersiz duygular ve sakarlık, sarsaklık, koordinasyon bozukluğu gibi “bedensel şaşkınlıklar”la kendini gösterir.

Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT) uyguladığında enerji sisteminin önündeki blokajları ortadan kaldırır ve enerji akışını düzene sokarız, bu da stresi azaltır. Çağımızda insanların yüzde 99,9’u -çocuklar bile- sürekli olarak sandığımızdan daha fazla stres altındalar.

Stres aşırı yükseldiğinde neredeyse hepimiz kelimenin tam anlamıyla deliye dönüyor ve elimizde olmadan çok kötü kararlar alıyoruz (Kimse beni sevmiyor, gibi). Saçma sapan düşüncelere kapılıyor ve öfke nöbetlerinden panik ataklara, ağlama krizlerine kadar son derece tedirgin edici duyguların her çeşidini deneyimliyoruz.

Geçmişte insanlar stresin akıl, beden ve ruh sağlığının bozulmasında oynadığı büyük rolün farkında değildi. Bugün bile “düşük öz saygı” sorunları olduğunu düşünen bir sürü insan, aslında yalnızca stres yüzünden kelimenin tam anlamıyla akıllarını kullanama durumdadır.

Genel stresi yönetmek için EFT tekniği uygulamak, kendiniz için yapabileceğiniz ve dostlarınıza, ailenize ve hatta küçük çocuklara bile öğretebileceğiniz en iyi şeylerden biridir. En önemlisi, stresten yakamızı kurtardığımızda gerçek sorunlarımızın ne olduğunu görür ve bunlara çabucak ve gerektiği gibi EFT yöntemi uygulayabiliriz. EFT Uzman Uygulayıcı kursundaki bir katılımcımız, bunu bir kar tabakasını eriterek alttaki kayaları keşfetmeye benzetmişti.

Her EFT (Duygusal Özgürlük Tekniği) uygulayacağınızda önce yalnızca stresi azaltmak için bir iki tur yaparak işe başlamanızı öneriyoruz. Böylece yaşamınızdaki asıl sorunu iyileştirebilmek üzere düzgün kurulum cümleleri oluşturmayı başarabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago