Hedef Belirleme ve Hedeflere Ulaşma Teknikleri

Hedef belirleme ve belirlediğimiz bu hedeflerde başarıya ulaşma eğitim ve seminer çalışmalarımızda sıklıkla karşılaştığımız sorulardan. Bu yüzden sizleri hedef belirleme ve hedeflere ulaşma teknikleri konusunda yönlendirmek üzere bu yazıyı hazırlama ihtiyacı hissettik. Gelin ilk olarak hedef belirlemenin önemi ile başlayalım.

Hedef Belirlemenin Önemi

Birçok kişi hayata dair heyecanını büyük ölçüde yitirmiş durumda. Yalnızca gelecek on iki ay için değil üstelik, gelecek on iki yıl için, “Geçen yıl hiç de parlak geçmedi. Gelecek yıl neden farklı olsun?” diye düşünüyorlar.

Bu noktada enerjinizi değiştirmeniz gerekiyor. “Geçen on iki ay pek parlak geçmedi belki. Ama gelecek on iki ay hayatımın en güzel zamanları olabilir,” demelisiniz. Parlak bir yıl geçirmenin yolu da önce sizi heyecanlandıran hedefler belirlemeniz, sonra da bunların gerçekleşmesi için gerekli adımları atmanız.

Gelin hayal kuralım. Başarısızlık korkunuzu bir yana bırakabileceğinizi ve %100 netlikle istediğiniz bir hedefe ulaşabileceğinizi düşünelim. Hangi hedefler ağzınızı sulandırır ve sizi heyecanlandırırdı?

“Kredi kartı borçlarımdan kurtulmak…” diyebilirsiniz. Bu iyi bir başlangıç olabilir. Ama neden bunu bir sonraki aşamaya taşımıyoruz! Kredi kartı borcunuzu ödemiş ve bankada 20.000 TL biriktirmiş olmaya ne dersiniz? “Eh, harika olurdu” diyorsunuz değil mi?

Şimdi, borcumuz yok, bankada 20.000 TL’niz var. Uzun zamandır yapmak isteyip yapamadığınız o tatil planına ne dersiniz? “İtalya’ya gitmeyi çok isterdim ama bu asla mümkün olmayacak.” Yine de yazalım. On iki ay içinde kredi kartı borcunuzu ödeyeceğinizi, 20.000 TL biriktireceğinizi, İtalya’da tatil rezervasyonu yaptıracağınızı, yeni bir araba alacağınızı, terfi edeceğinizi ve gelirinizin iki katına çıkacağını düşünelim. Kendinizi nasıl hissederdiniz? “Elbette şahane!” Tamam, gerçekleştirelim o halde.

Hedefleri Küçük Parçalara Ayırın

Hedefleri belirledikten sonra ihtiyacınız olan şey hedefi küçük parçalara bölmek ve bir eylem planı oluşturmak. İşe kredi kartı borcuyla başlayalım. Haftada 300 TL biriktirmeniz için bir yol bulmamız gerekiyor. “Ama ben o kadar kazanmıyorum” diyorsunuz. Satış işindesiniz, neden gelirinizi iki katına çıkarmayasınız? “Satışlarımı iki katına çıkarmak zorundayım” Peki, her gün olası müşterileri araştırmak için fazladan bir saat ayırmanız gerekiyor. Bunu ajandanıza yazın.

Gördüğünüz gibi, bu başarı elde etmek için bir süreç. Hayatınızın nasıl olmasını istediğinizi hayal edin, bu hayalleri hedeflere dönüştürün, hedeflere ulaşmak için gerekli eylemleri gerçekleştirin. Herkes hayallerini küçük parçacıklara ayırabilir: telefon görüşmeleri, toplantılar, randevular, e-postalar bunun için yeterli olabilir.

Hedeflerinizi Zihninizde Canlandırın

Kendinize şu soruları sorun: Başarısız olma ihtimalimin olmadığını bilsem, şu anda ne yapardım? Hayatımı nasıl planlardım? Hangi adımları atardım? Bunlar önemli sorulardır, çünkü iş dünyasında başarılı olan insanlar böyle düşünürler. İşe hemen hemen sıfırdan başlarlar ve başarıyı gerçekleştirmeden önce gözlerinde canlandırıp içselleştirirler. Çok satan kişisel gelişim kitapları yazarı Wayne Dyer’in dediği gibi: “İnanırsanız görürsünüz.”

Hedeflerinizi Hayal Etmede Cesur Olun

Hepimizin belirli bir takım hedefleri vardır. Ancak çok azımız bu hedefleri yazıya dökeriz. Eğer bir hedefin uygulanabilir olmasını istiyorsanız hedeflerinizi mutlaka yazılı hale getirmelisiniz. Bu konuda ünlü motivasyon geliştirme uzmanı Zig Ziglar “Hemen her insan hedef belirlemenin gerekli olduğunu kabul eder anca çok çok az bir kısmı hedeflerini yazılı hale getirir. Yazılı hale getirilmeyen çoğu hedef maalesef sadece sözde kalıyor.” diyerek hedefleri yazılı hale getirmenin önemini vurguluyor.

Hedefleri Gerçekleştirmek için Yazılı Hale Getirin

Bu noktada “Hedeflerimi belirledim, yazılı hale de getirdim. Hedeflerime ulaşmam için hepsi bu kadar mı?” diye düşünebilirsiniz. Tabi ki hayır. Yazılı hale getirdiğiniz hedefleriniz sürekli elinizin altında ve gözünüzün önünde olmalı. Hedeflerinizi listeledeğiniz kağıdı ya da defteri her gün, hatta günde birkaç sefer okumalısınız. Bu hedefler zaman içerisinde defalarca değişebilir ki genelde böyle olur ve olmalıdır da. Ancak hedeflerinizi hiç aklınızdan çıkartmamak ve zihninizi her zaman hedeflerinize ulaşmak üzere odaklamak için hedeflerinizi yazmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Hedeflerinizi Hayal Gücünüz ile Gerçekleştirin

Başarı için Kendinize Şu Soruları Sorun

Günde iki kez başarıya dair aşağıdaki soruları kendinize sorun.

Başarıya dair sorular;

  • Neden bugün hayatta olacak kadar ayrıcalıklı ve şanslıyım? Hayatımda beni mutlu eden şeyler ne?
  • Bugün birinin hayatında fark yaratmak için ne yapacağım?
  • Hayatımda kimleri seviyorum? Neden seviyorum? Bugün onlara bunu nasıl göstereceğim?
  • Partnerimi ve arkadaşlarımı şaşırtmak için ne yapacağım? Onları nasıl gülümseteceğim?
  • Bugün kimin doğru bir şey yaptığını fark edebilirim? Kime şefkat gösterebilirim ve zor zamanlarında destek olabilirim?
  • Mevcut bir müşteriyi nasıl tutkulu bir hayrana dönüştüreceğim? Yarın işimi geliştirmek için bugün ne yapacağım?
  • Bugün enerjimi artırmak ve daha güçlü hale gelmek için nasıl egzersizler yapacağım?
  • Bu sabah bana enerji verecek ve arınmamı sağlayacağı meyveleri yiyeceğim?
  • Beni aydınlatacak ve ilham verecek hangi kitabi okuyacak ya da hangi kaseti dinleyeceğim?
  • Bugünkü faaliyetlerim benim hayallerime giden yolda yürümeme devam edecek mi? Gelecekteki gelişimim için hangi tohumları ekeceğim?

Başarıya Götüren Olumlamalar

Hedefleri gerçekleştirmek ve başarılı olmak için kendinizle daha olumlu konuşmalar yapmayı alışkanlık halin getirmelisiniz. Hedeflerinizde başarılı olmak için her gün şu olumlama cümlelerini kendinize söylemeyi alışkanlık haline getirin

  • Bugün muhteşem olacağım! Her günün yeni bir serüven olmasına bayılıyorum.
  • Mutluluğumdan ben sorumluyum ve yaptığım her seçim bana mutluluk veriyor.
  • Gün boyu dikkat, enerji ve coşkuyla güç kazanıyorum; hedeflerime kolayca ulaşıyorum.
  • Hayatta her şey bana bir ödül ya da ders sunuyor.
  • Yalnızca önemli şeyler üzerinde yoğunlaşıyorum; diğer meselelerin geçip gitmesine izin veriyorum.
  • Her zaman başkalarını teşvik ediyorum. Onlara şefkat gösteriyor, destek oluyorum.
  • Yoksullara, ihtiyacı olanlara yardım ediyorum, destek oluyorum ve çevremi önemsiyorum.
  • Şu anda istediğim her şeyi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğum her şeye sahibim. Hayatımı denge ve uyum içinde sürdürüyorum.

Hedeflerinizi Hayal Gücünüz ile Gerçekleştirin

Hedef Belirlemek Ne İstediğinizi Anlamanızı Sağlar

Birçok insan hayatını sisler içinde koşarak geçiriyor. Sürekli meşguller; bir randevudan diğerine koşuyorlar, karşıtlarına çıkan meselelerle uğraşıyorlar. Günün sonunda televizyonun karşısında kocaman koltuklarına gömülüyorlar, ellerine sevdikleri bir içecek alıyorlar, ertesi gün aynı şeyleri yapmaya başlayana kadar kabuklarına çekiliyorlar. Nerede olduklarının ya da nereye gittiklerinin bilincinde değiller. Öylesine yürüyorlar işte.

Hedef belirleme, başınızı sisten çıkarmanın bir yoludur. Sizin çevrenizi saran günlük sorunlardan uzaklaştırır, yaşamak istediğiniz hayat konusunda net bir fikir sahibi olmanızı sağlar.

Hedeflerinizi Gözden Geçirmenin Önemi

Eğer hedeflerinizin üzerinden her gün geçerseniz, bunlara doğru ilerleme kaydetmediğinizi hemen fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda, hedeflerinizi gözden geçirmeniz gerekiyor demektir.

Eğer bir hedef artık size heyecan verici gelmiyorsa, en iyisi bunu listeden çıkarmaktır. Sizi ateşleyen, heyecan verici 10 hedef, yalnızca birazcık ilginizi çeken 25 hedeften daha iyidir.

Eğer bir hedef size hala heyecan veriyorsa ancak buna doğru ilerleme kaydedemiyorsanız, eylem planınızı gözden geçirin ve bu hedefe ulaşmak için başka hangi adımları atabileceğinizi görün. Kendinize sizi neyin engellediğini sorun. Bu bir inanç kalıbı mı? Hayata geçirmeniz gereken bir kaynak mı? Belki de bu hedefe yeniden öncelik vermeniz gerekir.

Eğer hedeflerinizden vazgeçmez ve karşınıza çıkan engellerin üstesinden gelmeye çalışırsanız yavaş yavaş bir şeylerin değişmeye başladığını görürsünüz. İlerleme kaydetmeye ve küçük kazanımlar elde etmeye başlarsınız. Küçük de olsa hedeflerinize doğru attığınız her adımda hedeflerinize ulaşabileceğinize dair inançlarınızı güçlendirirsiniz ve bu hedeflerinizi başarmanız konusunda size çok ciddi avantajlar sağlar. Dünyaca ünlü spor ürünleri markası Nike sloganındaki gibi “Just do it” (Sadece yap). Yapmanız gereken tek şeyin hedefleriniz için harekete geçmek olduğunu kendinize sürekli olarak hatırlatın.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago