Categories: Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Anlayarak hızlı okuma teknikleri ile okumayı hızlandırmak kazanmak her geçen gün daha da önem kazanan bir konu. Kimi insanlar hızlı okuma çalışmalarına olumlu yaklaşırken kimileri ise tedbirli yaklaşabiliyorlar. Bu noktada tedbirli yaklaşanların tereddütlerini azaltmak adına hızlı ve anlayarak okuma hakkında doğru bilinen bazı yanlışlardan bahsetmek uygun olabilir.

En Sık Yapılan Yanlışlar ve Doğruları

Yanlış Düşünce:

“Daha iyi anlamak için yavaş yavaş, tane tane okumak gereklidir.”

Doğrusu:

Aslında zihnimiz, dakikada ortalama 1000 civarında kelime ya da kavramı okuyup anlamlandırabilecek bir potansiyele sahipken biz yavaş okursak, zihnimizin potansiyeli itibariyle boş kaldığını zannettiğimiz kısmını, gündelik yaşantımız ile ilgili parazit düşünceler doldurur ve bizi meşgul eder; başka konulara ve hayallere dalar gideriz. Biraz sonra birkaç sayfa okumuşken hiçbir şey anlamadığımızı ve geriye dönüp bir daha okumamız gerektiğini düşünürüz. Oysa hızlı okuma ve anlama çalışmaları ile boş kısım bırakmadan, beynimizin potansiyelinin tamamını okuduğumuz şeylerle doldurursak parazit düşüncelerin cirit atacağı yer kalmaz; biz de okuduğumuzu daha etkili bir biçimde anlarız. Çünkü; tane tane okumak, anlama değil, odaklanma sorununa işaret eder. Odaklanma sorununa ise anlayarak hızlı okuma eğitimi en iyi çözümdür.

Hızlı okuma teknikleri hakkında daha önce yayınladığımız https://www.sayginnlp.com/okuma-teknikleri-ve-hizli-kitap-okuma/ yazımız da ilginizi çekebilir.

Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi

Sonuç:

Ne kadar hızlı okursak, anlama düzeyimiz o kadar yüksek olabilir.

Yanlış Düşünce:

Görenler gözleriyle, görmeyenler parmak uçlarıyla okurlar.

Doğrusu:

Gözler de parmak uçları da sadece birer araçtır. Okuma çok karmaşık bir süreç olup gözlerle ya da parmak uçlarıyla başlar ama, aslında okuyan beynimizdir. Hızlı okuma kursuna gidenler beyinleri ile okuma konusunda kendilerini geliştirecek teknikler öğrenirler.

Yanlış Düşünce:

Bütün metinler ve kitaplar hızlı okunabilir.

Doğrusu:

Şiirler ve şiirsel dille yazılmış düz yazılar, belli bir estetik anlayış çerçevesinde okuyucuya sunulmak üzere hazırlanmış metinler olup, içerdiği musikinin kaybolmaması için hızlı okunamaz; tadına varılabilmesi seslendirerek okunmalıdır.

Yanlış Düşünce:

Fazla okuyunca beynimiz yorulabilir.

Doğrusu:

Gerek potansiyeli gerekse de çalışma prensipleri açısından bakıldığında, beynin yorulması diye bir şey söz konusu değildir. Gözlerimiz yorulabilir belki… Bir de aynı konu üzerinde çalışmak ve okumaktan sıkılabiliriz ama beyin yorulmaz! Sıkılınca konuyu değiştirerek bu durumdan kurtulabiliriz.

Hızlı Okuma Egzersizleri Alıştırmaları

Yanlış Düşünce:

Usta hızlı okuyucular dakikada 2000-3000 kelime okuyabilirler.

Doğrusu:

Dakikada 2000-3000 olarak ifade edilen hızlar, okuma hızı değildir; ancak göz atma ya da tarama amacıyla elden geçirilen metinler üzerinde bu hızlara ulaşılabilir. Hızlı okuma alıştırmaları içerisinde de bahsettiğimiz göz atma ve tarama ise, özellikle ilk defa okunacak metinler göz önüne alındığında okuma ile ayni değerde şeyler değildir.

Hızlı okuma eğitimi konusunda Türkiye’nin en tecrübeli kurumundan profesyonel destek almak isterseniz https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma-egitimi/ içeriğimize mutlaka göz atın.

Yanlış Düşünce:

Okunan bir metindeki tüm düşünceleri ve anlamları, ifade edildiği kelimeleriyle hatırlamalıyız.

Doğrusu:

Okuduğumuz bir metindeki kelimelerin tamamını hatırlamamıza imkan da yoktur, gerek de yoktur. Etkili ve hızlı okuma için anlatılan düşünceyi izleyebilir ve onu kendi kelimelerimizle ifade edecek şekilde anlayabilirsek bu yeterlidir. Elinizdeki kitapta, yukarıda sayılan ve doğru zannedilen yanlışların nasıl düzeltileceğini göreceksiniz.

Hızlı okuma ve anlama teknikleri açısından önemli olan, görsel algılayabilmektir. Anlayarak hızlı okuma kısacası : “Gör ve algıla” dır. Belki bunu şöyle söylememiz daha doğru olur: “Gör ve seslendirmeden algıla”

Hızlı Okuma ve Anlama Teknikleri

Hızlı okuma eğitimine katılıp kısa süreli bir çalışma ve biraz çaba sonunda hayatınıza katılacak yüzlerce saati düşünün… Anlayarak hızlı okuma egzersizleri ile bu beceriyi kazanmış yüzlerce insana bazı örnekler verebiliriz. Amerika eski başkanlarından John F. Kennedy’nin dakikada 2000 kelime okuduğunu ve anladığını, eski cumhurbaşkanı ve başbakan Süleyman Demirel’in çok iyi bir hızlı okuyucu olduğunu; yazarlardan Antony Robbins’in bizde Taha Akyol’un çok hızlı okuduğunu düşünün. 8 ila 9 hafta, günde sadece 30 dakikanızı anlayarak hızlı okuma teknikleri eğitimi ve egzersizlerine ayırarak, dikkatinizi, odaklanmanızı, okuma hızınızı ve okuduğunuzu anlama oranınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

“Hızlı okuma kursu bana ne katabilir ki?” diye bir düşünce içerisindeyseniz https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma-kursu-size-neler-katar/ yazımızı mutlaka okumalısınız.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago