Categories: Hızlı Okuma

Hızlı Okuma ve Okuduğunu Anlamak İçin 10 İpucu

Hızlı okuma becerisini kazanmak değişen dünya şartlarında her geçen gün daha fazla önem kazanmakta. Daha hızlı bir okuyucu olarak hem daha iyi anlayabilir ve aynı zamanda zaman kazanabilirsiniz. Bu yazımızda daha hızlı okuyabilmek için bazı ipuçlarını sizin için derledik.

Anlayarak Hızlı Okuma için İp Uçları

Günün Erken Saatlerinde Okuyun

İsteyen herkes, okuma hızını en az iki katına çıkartabilir. Bunun için günün erken saatlerinde kendileri için önemli olduğunu düşündükleri kitap ya da materyalleri okumayı alışkanlık haline getirerek hem okuma hızlarını arttırabilir hem de okuma faaliyetine daha iyi konsantre olabilirler.

Okuma Önceliklerinizi Belirleyin

Okumak istediğiniz kitap ya da dökümanlar için çok önemli – orta derecede önemli – en önemsiz olacak şekilde üç temel kategori oluşturun. Sonra okumanız gerekenleri önem ve öncelik sırasına göre okumaya başlayın. Kategorilere ayırarak okuma yaptığınızda hem okuma hızınızı geliştirebileceksiniz hem de zihniniz daha net ve keskin olduğu zamanlarda ilk olarak sizin için önemli olan materyalleri daha konsantre bir şekilde okuyarak okuduğunuzu anlama düzeyinizi geliştireceksiniz.

Ana Fikri Yakalamak için Sıçrama Tekniğini Kullanın

Eğitim kitapları ve eğitim metinleri gibi kurgusal bir mantıkta yazılmamış olan eserler ana fikirlerini yakalamak için okunmalıdır. Eğer böyle bir kitap okuyorsanız ilk olarak içindekiler tablosunu ve her paragrafın ilk ve son cümlelerini tarayarak işe başlayın. Bu şekilde yazılmış olan bir kitabın yapısını anlarsanız, okuma hızınızı ve anlama düzeyinizi geliştirirsiniz. Bu teknik, kitabın hangi bölümlerinin daha hızlı geçileceğini ve hangi bölümlerin daha dikkatli bir biçimde okunması gerektiğini bilmenize yardımcı olacaktır.

Soru Oluşturma Tekniğini Kullanın

Ders kitaplarındaki ve diğer kurgusal olmayan (roman vb. harici) kitapları okurken başlıkları ve alt başlıkları sorulara dönüştürerek okuduğunuzu daha iyi anlama, okuma hızını arttırma ve konsantrasyonunuzu geliştirme konusunda ciddi avantajlar sağlayabilirsiniz. Ardından cevaplarını bulmak için metni tarayın. Okuma hızınız bunu uygulayarak gelişir ve okuduğunuz metne çok daha iyi bir şekilde odaklanırsınız.

Uygun Ortamlarda Okuma Yapın

Okuduğunuz kitap veya derginizi 45 derecelik açı ile okuyacak şekilde ayarlamanız okuma hızınızı artıracak ve göz yorgunluğunuzu azaltacaktır. Özellikle zihin ve beden olarak rahatlama eğiliminde olduğunuz yerlerde (yatakta ya da yatar pozisyonda otururken) zor veya sizin için önemli materyalleri okumaktan kaçının. Bunun yerine bir masada oturarak okursanız uyanık kalabilir ve daha verimli bir okuma yapabilirsiniz.

Yazışmalar ile İlgili Eylem Planı Geliştirin

Okuma hızınızı geliştirin ve her bir yazışma parçasını okuduktan hemen sonra o yazışma ile ilgili kısa notlar yazarak tekrar tekrar okuyup zaman kaybetmekten kaçının. Daha sonra yazışmaya cevap vermeniz gerektiğinde okuduğunuz her bir parçanın notlarına başvurmanız yeterli olacaktır.

Vurgulamayı Önleyin

Okuyucular, sarı (ya da başka bir renkte) kalemle önemli yerlerin altını çizerek vurgulama yapmanın okuma hızını arttırdığına ve anlamayı geliştirdiğine inanıyor olsalar da, aslında bu durumun tersi geçerlidir. Vurgulama yapmak, sadece şu anda belirli materyalleri öğrenmekle uğraşmak istemediklerini gösterir. Peki ya sonuç? Dökümanı iki kez bile okuyup bitirseler muhtemelen anlamaz ya da bir süre sonra hatırlayamazsınız!

Okumadan Önce Ön İzleme Yapın

Okuyacağınız materyalde sizin için ilginç ve önemli olan şeylerin neler olduğuna ve neleri rahatlıkla atlayabileceğinize dair bir fikir sahibi olmak ilk olarak dökümana hızlıca göz atın. Daha sonra anlamanız ve hatırlamanız gerektiğini düşündüğünüz bölümlere odaklanın, geri kalan kısmını ise gözden geçirin veya atlayın.

Esnek Okuma Hızı Kullanın

Bazı dökümanlar yavaş ve dikkatli bir şekilde okunmalıdır: yasal sözleşmeler, matematiksel denklemler, akademik makaleler ve şiir bunlara örnek olarak verilebilir. Bunlar dışında kalan birçok okuma metni çok daha hızlı bir şekilde okunabilir: örnek olarak gazete, dergi ve romanlar verilebilir. Okuma hızınızı okuduğunuz metnin türüne ve metni okuma amacınıza göre ayarlayacak esnek okuma hızına sahip olmanız her zaman avantaj olacaktır.

Hızlı Okuma Kursuna Kayıt Olun

Çevrim içi olarak verilen hızlı okuma kurslarından ve kendi kendinize okuma hızınızı arttırabileceğinizi söyleyen hızlı okuma yazılımlarından uzak durun. Genellikle çok sınırlı fayda sağlıyorlar. Hızlı okuma, alanında bilgi ve tecrübesi olan bir hızlı okuma eğitmeni tarafından gerçekleştirilen bir hızlı okuma sınıfında en iyi şekilde öğrenilebilir. İzmir, Denizli, Muğla ya da Antalya’daysanız hızlı okuma konusundaki 24 yıllık tecrübemiz ile sizleri de kurslarımıza bekliyoruz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago