Categories: Hızlı Okuma

Hızlı Okumanın Önemi ve Etkili Okuma

Hızlı okuma, ilk olarak, okuyucuların normalde sahip oldukları okuma hızlarıyla takip etmelerinin neredeyse imkansız olduğu günümüz bilgi çağında, insanların hızlı okumanın önemi ve etkili okuma hakkında farkındalık geliştirmesi ile ortaya çıktı. Hızlı okumanın gelişimi ile ilgili ilk bilgiler çok başka bir kaynaktan, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetleri’nden geliyor. Hava kuvvetlerindeki görevli askerler gördüler ki birçok pilot, belli bir uzaklıkta bulunan uçakları birbirinden ayıramıyor. Hava savaşının ölüm kalım mücadelesinin içinde bu durum ciddi bir dezavantaj oluşturduğu için bu duruma bir çare bulmak için araştırma yapmaya başladılar. İşte bütün bu çalışmalar sonrasında büyük bir ekranda kısa aralıklarla değişen görüntülerin yanıp söndüğü takistoskop isimli bir araç gereç geliştirdiler. Bu gelişmenin sonrasında dost ve düşman uçakları çok daha hızlı bir şekilde tespit edilmeye başlandı. Bir süre sonra resimlerin gösterilme süreçlerini ve aralıklarını düşündüler.

Şaşkınlık içinde fark ettiler ki, benzer bir eğitimle, ortalama bir birey, saniyenin beş yüzde biri kadar bir süre içerisinde ekran üzerinde beliren nokta kadar büyük farklı uçak görüntülerini dahi fark edebiliyor. Bu olağanüstü hızda bile göz bazı görevleri yerine getirebiliyorsa, okuma hızımızda köklü bir içimde değişebilir ve arttırılabilirdi. Bu alanda öğrenilen yeni bilgiler hızlı okuma yöntemleri geliştirilmesi için adapte edildi. Aynı araç gereçler yardımı ile ekran üzerinde beliren ilk görüntü sonrasında büyük bir sözcük beş saniye boyunca beliriyor daha sonra ise hem sözcüğün görüntüsü azalıyor hem de belirme süreci kısaltıyordu. Sonunda, saniyenin beş yüzde biri kadar bir süre içerisinde ekran üzerinde aynı anda dört cümle belirmesine rağmen, denekler hala bunları okuyabiliyordu.

Hızlı Okuma Yöntemleri

Dakikada Okuma Hızı En Çok Ne Kadar Artabilir?

Anlayarak hızlı okuma eğitimi sayesinde bireylerin okuma hızı, dakikada 150-200 sözcükten 400-500 sözcüğe kadar rahatlıkla çıkmaktadır. Bu rakamlar kulağa çok iyi geliyor: çünkü %100 bir okuma hızı artışı!

Okuma hızlandırma çalışmaları ile, çoğu birey okuma hızını 200 kelimeden 400 kelimeye çok rahat bir şekilde çıkartabilir. Ancak gerçekten bireysel özelliklere ve egzersiz planına bağlı olarak bu rakam çok daha üst seviyelere de çıkartılabilir. Hızlı okuma teknikleri kursu alarak siz de okuma hızınızı geliştirmek için profesyonel bir destek alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Gözlerimiz Gerçekte Nasıl Okur?

Okurken, gözlerimiz küçük ve sürekli sıçramalar yapar. Bu sıçramalar, bir duraklama noktasından diğer duraklama noktasına doğru gerçekleşir ve bir duraklama noktası arasında genellikle bir kelimeden daha çok kelime vardır. Ve gözler sayfa üzerinde sade bir şekilde hareket etmez. Soldan sağa küçük hareketler ile sıçramalarla, bir başka sıçrama yapmadan önce bir veya iki cümleyi okuyabilmek için kısa bir vakit ara verecek okuma sürecini devam ettirir. Göz hareket ediyor ve ara veriyorken, bilgi sadece durma duraklama anında algılanır. Okumaya ayrılan vaktin büyük bir kısmını bu duraklamalar alır götürür. Her bir duraklama çeyrek saniye ve yarım saniye aralığında sürdüğü için hızlı okuma yöntemleri ile bu duraklamalara daha az vakit ayırarak okuma hızınızı hemen fazlalaştırmak mümkündür.

Okuma Hızı ve Anlama

Okuma Hızı ve Anlama Nasıl Arttırılır?

Hızlı okuyan bireyler okuma hızını yarı yarıya düşüren gereksiz tekrarlı okumalara çok nadir ihtiyaç duyar. Eğer her bir geri dönme ve tekrar edilen okuma, ortalama bir saniye gibi bir süreç alıyorsa ve her satırda en az iki kez yapılıyorsa, ortalama 40 satırda bir satırda 20 saniye boşa vakit geçiyor demektir. Okuma hızlandırma çalışmaları sayesinde bu gereksiz geri dönüşleri yapmadan verimli okuma tekniğini öğrenebilirsiniz.

Geri dönüşleri yapmaya gerek kalmadan elde ettiğiniz bu yeni hızlı okuma ve anlama yeteneği, aynı zamanda okuduklarınızı daha iyi hatırlamanıza yardımcı olur. Öyleyse ilk işiniz, geri dönme, tekrar okuma, her bir duraklamada çok az sözcük algılayabilme gibi kötü şeylerden kurtulmak olacaktır.

“Hızlı Okumanın Önemi ve Etkili Okuma” başlıklı yazımızı okuduğunuza göre siz de hızlı ve verimli bir okuyucu olmak istiyor olmalısınız. Öyleyse sayginnlp.com/hizli-okuma-egitimi/ sayfamızı ziyaret edebilir ve daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago