Categories: Kaygı - Anksiyete

Kaygı Bozukluğunu Hayal Gücünüzle Nasıl Yenersiniz?

Kaygı bozukluğunu yenmek için hayal gücünüzden faydalanabileceğinizi biliyor muydunuz? Kaygı bozuklukları ile başa çıkabilmek için hayal gücünüzü nasıl kullanacağınızı öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Hayal Gücümüzden Nasıl Yararlanabiliriz?

Kendinizle konuşma sayesinde kendinizi olumlu bir şekilde etkilemeye ek olarak, hayal gücünüz de kaygı ile savaşta size bir çok açıdan avantaj sağlar. Herhangi bir imaj lafzi manasıyla yüzlerce sözsel telkine denk olduğu için, hayal gücü kendini etkilemede özelikle çok güçlü bir araç olabilir.

Bu yazıda kaygıyla başa çıkabilmek için bir dizi görselleştirme tekniği keşfedilecektir. Bunlar arasında gündelik kullanım için size en uygun görüneni seçin.

Kaygı bozukluklarını tanımak için öncelikle kaygı bozukluklarının nedenlerini tanımamız gerekir. Kaygı bozukluğu nedenlerini öğrenmek için sayginnlp.com/kaygi-bozuklugu-nedenleri-nelerdir/ yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Kaygıyı Yenmek için Olumlu Görselleştirme Kullanmak

Eğer bir sanat galerisinde geziniyorsanız, belirli resimlerin (örneğin kanlı bir savaş sahnesi) sizi içinizde hoş olmayan bir duyguyla baş başa bırakırken, diğerlerine (örneğin güzel bir plaj manzarasına) bakmanın kendinizi iyi hissetmenize sebep olduğunu bulabilirsiniz. Zihin gözünüzde gördüğünüz resimler veya fikirler de aynı şekilde iş görebilir.

Zihninizde algıladığınız şey nasıl hissedeceğiniz üzerinde etkide bulunduğu için, bu, kendi yararınıza kullanacağınız başka bir araç olabilir. Eğer kendinizi gergin hissetmenize sebep olan hayaller ya da fantezilerle zihniniz meşgul oluyorsa, çok sevdiğiniz bir yerin veya çok sevmiş olduğunuz bir tatilin hayali gibi, hoş, huzur dolu manzaralar üzerine yoğunlaşmaya karar verebilirsiniz. Böyle yaparak duygularınızı olumlu bir şekilde değiştirebilirsiniz. Bazı insanların öyle iyi bir hayal güçleri vardır ki, kendilerini bu harika yerlerde veya bizzat hatıralarda filen bulunuyormuş gibi hissedebilirler. Zayıf bir hayal gücü uygulama ile geliştirilebilir ve eğitilebilir.

Kaygı bozukluğu ve türlerini daha iyi anlamak isterseniz diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz. Bunun için kaygı bozukluğu türleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Dr. Vernon Coleman (1993) hayatınızın kalitesini arttırmak için aşağıdakileri salık vermektedir: Bir not defterine yazabildiğiniz kadar çok mutlu hatıralarınızı kaydedin. (Eğer aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa, uydurun!). Onlar arasında en çok sevdiğiniz yedi tanesini seçin ve ayrıntılarıyla canlandırın. Bu zamanlarla ilişkili olan duygulan hatırlayın ve yeniden yaşayın. Sabahları ilk iş, akşamlan son iş olarak veya ne zaman ruh halinizi yükseltmek isterseniz bu hatıraların içine gömülmeye bırakın kendinizi.

Ya da kaygı duyguları ve korkularınız üzerinde daha aktif ve dolaysız bir tarzda çalışabilirsiniz. Bunu nasıl yapabileceğinize dair aşağıda bazı fikirler sunulmuştur. Şunları dileyebilirsiniz:

  • Kaygınızın bedeninizden ve zihninizden çıkarak büyük, beyaz bir bulutun içine karıştığını hayal edin. Bulut sizden ne kadar çok kaygı emerse o kadar kararır. Büyük bir rahatlama duygusuyla bu siyah, “ağır” bulutu sizden uzaklaşırken gözden kaybolana dek izleyin.
  • Korkularınızı bir ateşin içine atıp yanmasını izleyebileceğiniz hayali bir kağıdın üzerine yazın.
  • Süprüntü halindeki korkutucu fantezilerinizi ve kaygı duygularınızı çöp kutusuna atıp kendinizi daha rahat ve sakin hissederek uzaklaştığınızı göz önüne getirin.
  • Vücudunuzu güçlü, sağlıklı bir ağaç olarak düşleyin. Yapraklarınızın nasıl rüzgarda gelişi güzel salınarak dans ettiğine dikkat edin. Ağacın kökleri sizi sağlam ve sarsılmaz kılarak toprağın derinlerine gömülmüş. Hayat içinde ileri doğru dallanıp budaklanmayı sürdürürken bu size bir iç güvenlik duygusu verecektir.

Hayal gücünüzle deneyler ve icatlar yapmak için kendinize zaman tanıyın. Yaratıcı olun! Olumlu konuşmayla desteklenmiş olumlu görselleştirme alıştırmaları gerçekten de ruh halinizi daha iyiye taşıyabilir ve etkili bir şekilde kaygınızı azaltabilir.

Kaygılarınızı Hayal Gücünüzle Yenin

Zihinsel Prova ile Kaygılardan Kurtulmak

İlk bakışta ne kadar tuhaf görünürse görünsün, çoğu zaman, yaşamdan umduğumuz şeyleri elde ederiz. Eğer meseleleri olumlu bir şekilde zihninize yerleştirirseniz olumlu sonuçlara erişmek için kendinize yardım edersiniz.

Bunlar olumsuz bir şekilde yerleştirmek en çok korktuğunuz şeyi size çekebilir. Başlarına sürekli olarak en çok korktukları şeyler geliyor görünen insanlar olasılıkla hayatlarının büyük bir kısmını korku dolu bir tavırla en çok korktukları şeyi düşünerek harcıyordur!

Hayal gücünüzü olumlu bir şekilde kullanarak her alanda ‘performansınızı arttırabilirsiniz. Prather (1973) eğitim sırasında uçağı indirmek için zihinsel alıştırmalar yapan pilotların uçakların indirme becerilerinin bu yöntemi izlemeyen diğerlerine göre daha iyi olduğunu bulgulamıştır. Bu, hayal gücünüzü kullanmanın nasıl dikkate değer ilerlemeler ürettiğini göstermektedir.

Bunu hayatınızın herhangi bir alanında olmak isteğinizi pratik ederek de uygulayabilirsiniz. Durumu en gerçekçi olabilecek şekilde görselleştirin. Örneğin, eğer sosyal bir fobiniz varsa; birisinden çıkma teklifi aldığınızda kendinizi gerçekten mutlu hissettiğinizi, dışarıda geçirdiğiniz geceden oldukça zevk aldığınızı ve insanların sohbetlerini ilginç bulduğunuzu düşleyin. Bu olumlu duyguları ne kadar güçlü hissederseniz, amacınıza erişmek için harekete geçme isteğiniz o ölçüde fazla olacaktır.

Eğer bu duyguları yaratmayı zor buluyorsanız, fobiniz gelişmeden önce zevk alarak dışarıda geçirdiğiniz bir geceye zihninizi yöneltmek ve o zamanlar kendinizi daha iyi hissedip hissedemediğiniz üzerinde uzun uzun düşünmek yardımcı olabilir. İstenilen vasıflara, duygulara ve davranışlara sahip bir rol modeli seçebilirsiniz. Tıpkı yetenekli bir aktörün oynadığı kişinin özelliklerini takınabilmesi gibi sosyal bir ortamda modelinizmişsiniz gibi davranabilir ve kendine güven duygularınızın nasıl arttığını gözlemleyebilirsiniz.

Bu şekilde tekrar tekrar hayal etmek bilinçaltınızda sosyal durumlara karşı olumlu bir yaklaşım geliştirecek ve geçmişteki herhangi bir olumsuz duygudan kurtulmanıza yardım edecektir. Bu, sonradan duygularınız ve davranışlarınız üzerinde olumlu etkilerde bulunabilir. Eğer hazırlanmanız gereken sosyal bir olay varsa, en az bir hafta önceden başlayarak olumlu imaj güçlendirme alıştırmalarını her gün yapmanızı öneririm.

Olumlu İmgelemeyi Geleceğe Taşıyarak Kaygıyı Yenme

Bu olumlu imgelemeyi, rahatsız edici düzeydeki bir kaygının üstesinden gelmiş olduğunuz gelecekteki belirli bir ana uzatarak daha ileri bir şekilde kullanabilirsiniz. Kaygınızı kontrol altına almış olduğunuz ana, geleceğe doğru bir yolculuk yaptığınızı düşleyin. Orada bulduğunuz kendinizle geriye, geçmişe bakın ve bu kadar uzun süre kendinize böyle gerilim içinde olma konusunda nasıl izin vermiş olduğunuza şaşırın.

Zihinde canlandırma ve imgeleme teknikleri ile ilgili sayginnlp.com/nlp-ile-zihinde-canlandirma-ve-imgeleme-teknigi/ yazımıza mutlaka göz atın.

Zaman içinde geriye bakın ve adım adım meseleleri nasıl düzelttiğinizi, engellerin nasıl üstesinden geldiğinizi ve şu anda bulunduğunuz noktaya doğru ilerlediğinizi görün. Şimdiki zamana tekrar dönerken gelecek için rehber görevi görecek böyle bir olumlu haritaya sahip olduğunuz için kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Bir yere ulaşmak için, nereye gitmek istediğinizi bilmek her zaman yardımcı olur; eğer bir haritanız da varsa bu, yolculuğunuzu çok daha kolay hale getirir!

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago