Koçluk, Danışmanlık ve Terapi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Koçluk, danışmanlık ve terapi arasındaki farkları tespit etmek için, kimi süreç bir hata sonucunda koçlukla karşılaştırılan prosedürlerin genel bir açıklamasını sunmak gerekir. Bunlar tipik olarak, danışmanlık, fizyoterapi, psikoterapi, NLP, hipnoterapi ve psikiyatriyi kapsar.

Fizyoterapi ve koçluğu konu alalım. Bir terapiyi kullanmak genellikle diğerlerini kullanmaya neden olsa da, ilk görüşte bunlar arasında gözüken bir fark yoktur. Bunun yaşam koçluğu ile hiçbir bağlantısı yoktur. Yaşam koçluğu beden ya da akıl hastalıklarıyla ilgilenmez. Danışanların hastalıkları, huzursuzlukları ya da memnuniyetsizliklerinde yardımcı olur. Onlara öz saygı sorunlarında ve hedeflerinde amaçlara ulaşamama konularında yardımcı olur.

Olası bir neden sonuç bağlantısı olabilir. Örneğin, bir danışan fizyoterapistleri tarafından tedavi edilirken destek ve teşvik için size gelebilir. Bu durumda sizin koçluğunuz, danışanları fizyoterapi programının önerdiği egzersizleri yapmayı sürdürmeye teşvik etme biçimini alabilir. Kaydettiği ilerlemeler üzerine danışanınızı teşvik edip kutlayarak ve sonrasında yeni amaçlar belirlemelerine yardım ederek koçluk çalışmalarının danışanların iyileşme hızı sürecinde çok büyük bir etkisi olabilir.

Yaşam Koçluğu

Bunun zıttı pek hoş değildir. Böyle bir durum, siz danışanınızın sağlığını düzeltmek için bir çeşit egzersiz yapmaya teşvik ettikten sonra gerçekleşebilir. Sizin rehberliğiniz ve cesaretlendirmeniz altında, kendilerini aşırı gerip fiziksel zarar görebilirler ve bunun sonucunda bir fizyoterapistin yardımına ihtiyaç duyabilirler. Bununla birlikte, bunların basit neden-sonuç ilişkileri olduğunu unutmayın çalışma yöntemleriyle ilişkili bağlantılar yoktur.

Konusu geçen diğer bütün terapiler genellikle bir çeşit geçmiş analizini içerir. Terapistin bir terapi yöntemi planlaması için danışanın normal olarak geçmişine gitmesi gerekir. Bu durumda terapistler eğer faydalı bir öneride bulunacaksa, detaylı bilgi birikimine ve beceriye ihtiyaç duyacaklardır. Örneğin, mahrumiyet, kişinin kendisinin ya da ailesinin geçirdiği ciddi bir kaza , boşanma ve ya işten çıkarılma gibi tek ve açıkça tanımlanmış bir travma arkasından danışmanlığa ihtiyaç duyabilir.

Ne var ki yaşam koçluğu, şu an ve ilerisi üzerine kuruludur. Geçmişin gelecekle eşit olmasının gerekmediği öncülüne dayanır. Çoğu koç müşterilere öneride bulunmayı savunmaz, danışanlarına ileriye yönelik kendi yollarını anlatırken yardım ederken katalizör olarak çalışmayı tercih eder. Bu, bir terapist yada danışmanın kullandığından çok farklı bir yoldur. Birçok danışman ya da psikoterapist, yaşam koçluğu alanında kariyer yapmaya doğru sürüklenir.

Koçluk ve Danışmanlık

Genel olarak, bu mesleklerin her ikisi de danışan kişinin geçmişte yaşamış olduğu olumsuzlukları araştırarak önceden yaratılmış bilinçdışı engelleri ya da ketleri keşfeder. Daha sonra, danışanın iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla bu bilinçdışı sorunları ya da ketleri yok etmek için çalışır. Bu yaklaşım için tasarlanmış ve tahsis edilmiş teknikler ve dil kalıpları kullanırlar.

Bu yöntemlere yaşam koçluğunda ihtiyaç yoktur. Aslında terapi ile yaşam koçluğu arasındaki hayati ayrımı- terapinin geçmişten başlayarak çalıştığını ve yaşam koçluğunun şimdiki zamandan başladığını – yanlış anlayan ve bu konuda kafası karışabilen koçluk müşterisi için bu yöntemler problem çıkarabilir.

Kendi niteliklerine göre yaşam koçluğu eğitimleri için yönlendiren iyi birtakım guruplar var. Eğitim gün içinde ya da yatılı kurslarla, internet araçlığıyla uzaktan eğitimle ya da bazı durumlarda her ikisinin bileşimi olarak verilir. Danışanların eğer isteklilerse kontrol edip doğrulayabilecekleri bir çeşit yeterlilik elde etmek, bütün yaşam koçları için önemlidir.

Bu yazımızda size koçluk, danışmanlık ve terapi arasındaki farklar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Eğer isterseniz yaşam koçu neleri değiştirir yazımızı okuyabilir ve koçluk çalışmalarının yararları ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago