Categories: NLP

NLP ile Kişisel Yaşam Dengesi Nasıl Oluşturulur?

Kişisel hayat dengesini kurabilmek bir çok kişi için zor olabilmektedir. NLP teknikleri kişisel hayat dengesini kurabilmek için bize belirli yöntemler sunar. İlk olarak kişisel hayat dengesinin ne olduğunu inceleyerek başlayalım.

Kişisel Dengenizin Farkına Varmak

Su anda hayatınızdaki aktivitelerin dengesini anlarsanız hem şimdi ne kadar isteyip istemediğinizi, hem de zamanla nasıl çoğalabileceğini değerlendirmeye başlayabilirsiniz. NLP’de genellikle başarı çemberi olarak adlandırdığımız bir alıştırma kullanırız. Bu, hayatınızın farklı alanlarında nasıl tatmin olabileceğinizi düşünmenizi mümkün kılan önemi bir yoldur. Gerçek, muhtemelen oldukça farklıdır. Hatırlayın, bu sizin içinde bulunmak isteğiniz durum değildir. Bu, şu anda hayatınızdaki gerçek her neyse onu yansıtan bir grafiktir.

Yaşam Dengeniz için Değişiklikler Yapmak

Bu, şaşılacak kadar kolaydır. Tün mesele, kendinize bazı basit sorular sormanız ve sonra kendinizi cevabı yaşamaya zorlamanızdır.

  1. Kendinize sorun: Ne istiyorum?.
  2. Şimdi iki kere kontrol edin. Kendinize sorun: “Bu benim gerçekten istediğim şey mi?.” Genellikle cevap farklı olacaktır; belki biraz az, belki çok. Birisinin cevabı önce terfi etmek istiyorum..” ifadesi olsun. Kendinize gerçekten isteğiniz şeyin bu olup olmadığını sorduğunuzda cevabınız şu olabilir: “Gerçekten istediğim şey, içimde hissettiğim kızgınlıktan kurtulmak ve daha ilginç bir işe sahip olmak..” Terfi etmek, bunu gerçekleştirmenin tek yolu değildir. Nihayetinde, düşündüğünüzden çok daha fazla seçeneğe sahip olduğunuzu görebilirsiniz.
  3. Kendinize sorun: “Şu anda hayatımda neye dikkat etmiyorum? Elimden geldiği kadarıyla neye saygı göstermiyorum?” Bu sorunun cevabi, istediğiniz şeyle ilgili vermiş olduğunuz cevabı etkiler. Herhangi bir ayarlama yapmak zaman alır. Örneğin daha fazla boş zaman isteseniz fakat sunacağı muhtemel değişikleri sizi heyecanlandıran yeni projeleri üstünüze almak gibi çok eski bir alışkanlığınız da varsa, demek ki bu alışkanlığın sonuçlarının ne olacağına yeterince dikkat etmiyorsunuz. Ne istediğinizi söylerken kendinizi bir an durdurun. Bu ilginç, fakat nasıl gerçekleştirilir?
  4. Kendinize sorun: “Şu anda, bugün veya bu hafta istediğim şeye doğru atabileceğim en kolay adım nedir?.” Bunu tespit ederken kendinizle bunu gerçekleştireceğiniz konusunda bir anlaşma yapın. Eğer bir günlüğünüz varsa, bunu yazın. Listelerle çalışıyorsanız, bunu yapılacaklar listesine ekleyin. Sessizce geleceğinizin hayalini kurmaktan hoşlanıyorsanız, bu adımı ne zaman ve nasıl atacağınızın hayalini kurun. Kendi kendinize olmaması için var olan sebepleri bulmuşsanız, bunu gerçekleştirmekten sizi alıkoyan itirazların ne olduğunu kontrol edin. Hedefinizi, ona doğru sürüklendiğiniz muhtemel rotadan ayırt edebilmek için bu bilgiye ihtiyacınız olacak. Düşündüğünüz ilk rotayla ilgili bir problem varsa, esnek olun ve aynı hedefe ulaşmak için başka bir rota bulun.
  5. İhtiyacınız olduğunu gösteren herhangi bir geri bildirim, ister olsun ister olmasın, zaman zaman kişisel dengenizi gözden geçirmek için kendinizle bir anlaşma yapın. Belki de bunu her ay, her altı ayda bir, ya da yılın belli bir vaktinde, mesela doğum gününüzde yapmak isteyebilirsiniz.

NLP Teknikleri ile Yaşam Dengenizi Oluşturma Yolları

Hayat Dengesi için Deneyimlerin Önemi

Genellikle dikkat edilmeyen önemli bir gerçek de aksiyonlarınızın zamanla artmasıdır. Bu, akılda tutulması gereken gerçekten yararlı bir prensiptir. Hayatınızdaki dengeyi devam ettirmek için hem son zamanlardaki aktivitelerinizin dengesini gözden geçirmeniz, hem de onları değiştirmezseniz olabilecek uzun vadeli sonuçlara bakmanız gerekir.

NLP teknikleri ile hayat dengesini kurabilmek üzerine yazımızı okumaya devam ederken isterseniz nlp hakkında daha fazla bilgiye https://www.sayginnlp.com/nlp-ve-teknikleri-hakkinda-bilmek-isteyeceginiz-her-sey/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

NLP’nin çok etkili olmasının sebeplerinden biri de bir şeylerin izolasyon içerisinde gerçekleşmediğini fark etmesidir. Her düşüncenin duygular, diğer düşünceler, vücut hareketleri, diş dünyaya ait diğer hareketler ve belki başka birçok gey üzerinde etkisi vardır. Her insan birbirleriyle ilişkili sistemlerin bir araya gelmesinden meydana gelir. Her insan dış dünyadaki birçok sistemin bir parçasıdır. Bunun için daha sistematik bir perspektiften, dünyanıza farklı açılardan bakacağız.

Timon bir öğrencidir ve duvar tenisi oynarken ayak bileğini burkar. Ciddi bir şey değildir fakat doktoru ona dinlenmesini, mümkün olduğunca ayağını yukarıda tutmasını söyler. Birkaç gün bunlara dikkat ederse, gelecek hafta gidecekleri İspanya’da tatilinin tadını çıkarabilecektir. Bu kaza onun moralini bozar fakat doktorun söylediğini biraz az ya da biraz fazla birkaç gün yapmaya çalışır. Ve hafta sonu gelir. Yirmi birinci yaş günü partisine davet edilmiştir. Gayet tabi bunu kaçırmamak istemez..

Kendi dünyamızı ve ilgili sistemleri nasıl oluşturduğumuzu anlamak bizi fazlasıyla güçlü kılar. Öncesine göre çok daha etkili olabileceğimizi fark ederek başlayabiliriz. Aynı ofiste çalışan iki meslektaş arkadaş oldular, birbirlerini aileleriyle tanıştırdılar ve sosyal ortamda düzenli olarak bir araya geldikleri bir ilişki geliştirdiler. Yaşlan ilerlediğinde, her çiftin çocukları oldu, zaman zaman birbirlerinin çocuklarıyla ilgilendiler ve aileleriyle gezintiler yaptılar.

Her çift diğerinin en yakın arkadaşları arasında olduğunu düşünüyordu. Yıllar sonra çalıştıkları firma, kilometrelerce uzakta yeni bir ofis açtı. Bu adamlardan birine oraya gitmek koşuluyla iyi bir terfi imkanı sunuldu, o da biraz düşündükten sonra kabul etti.

O ve ailesi yeni mekanlarına taşındıklarında, bu iki çift telefonla ve hafta sonu ziyaretleriyle ilişkilerini devam ettirmeye karar verdiler. Diyalogları bu şekilde başlamış olmasına rağmen, her nasılsa zamanla daha az bağlantı kurmaya başladılar ve nihayetinde iletişimleri yeni yıl ve doğum günü kartlarıyla sınırlandı. Bu önemli arkadaşlığa ne olmuştu?

Burada da cevap sistemikti. Çiftlerin ikisi ele arkadaşlıklarının derin dostluktan ziyade büyük oranda etraflarındaki olaylar tarafından oluşturulduğunu ve devam ettirildiğini fark etmemişlerdi. İş, partnerler, paylaşılan sosyal olaylar ve sonra aileler hepsi ortak ilgilerin devam etmesini sağladı. Gerek birbirlerine yakın yaşamları, gerekse iş sebebiyle aralarında olan düzenli ilişki bittiği zaman çiftlerin her biri fiziksel olarak kendilerine yakın olan insanlarla arkadaşlık yapmaya başladı. Bu, onların arkadaşlığının gerçek olmadığı anlamına gelmez, yalnızca onlardan hiçbirinin fark etmediği bir şey üzerine kurulmuştu.

Kendinizi ve Hayatınızı NLP ile Yönetin

Peki içsel, hem de dışsal olarak neler olduğunun farkında olmak sizi çok daha etkili kılacaktır. Birçok insan içsel olarak oluşturulan bilgileri önemsememeyi öğrenmiştir.

Halbuki bu ulaşabildiğimiz, en doğal ve en önemli bilgi kaynaklarından biridir. “His” alışıldık durumdan biraz farklı bir şeydir, ya da yenice tanıştığınız birisinin yanında pek rahat olamazsınız veya bazı teklif ya da ricalara “evet” derken belirsiz bir gönülsüzlük içerisindesinizdir. Görmezden geldiğiniz tüm bu şeyler sizin zararınızadır.

Altın kural, dikkat etmektir. Bir kere bunu yapma alışkanlığı kazandıktan sonra, duygularınızın sebeplerini çok daha açık görmeye başlayacaksınız. Başlangıçta, tepki vermeden önce kendinize zaman tanımanız gerekebilir. Böyle duygularınız bilinçli zihninizin anlayabileceği bir dile “çevrilebilir…” Ve bir kararı kelimelerle ifade edilmiş bir şey olarak karşınızdakine iletmeniz çok daha kolay olur.

NLP teknik ve uygulamalarını öğrenmek için iyi bir NLP eğitimi almak isteyebilirsiniz. NLP eğitim programlarında 20 yılı aşkın tecrübemizle yanınızdayız. Detaylı bilgi almak isterseniz hemen iletişime geçin.

Yüzümüzü kendi cevaplarımıza döndüğümüzde, orada ne kadar zengin bir bilgi kaynağı olduğunu fark ederiz. Yeteneklerinizi geliştirerek, karakteristiğiniz olarak yapmış olduğunuz şeyleri yapış tarzınıza dikkat etmenin faydaları göreceksiniz. Başlangıç için size üç sorumuz var:

  • “Zihninizde resimler görme”, “onların neye benzediklerini hissetme” ya da “onların seslerini işitme” eğiliminde misiniz? Her şey için aynı temsil sistemini kullanmayı mı tercih ediyorsunuz? Yoksa, örneğin azarlandığınız zaman işitsel betimlemeyi tercih ederken iyi yaptığınız bir şey de görsel olanı mı kullanıyorsunuz? Bu soruların tam olarak doğru cevapları yoktur; fakat birisi sizi denetim altına aldıktan sonra kendinize güveninizi yeniden kazanmak istiyorsanız, sizin için en etkili olan yolu bilmeniz yararlı olacaktır. Zihninizde işittiğiniz eleştirileri değiştirmek ya da kalp gözünüzle gördüğünüz resimlerin başarısını güçlendirmek için, neyin daha etkili olduğunu keşfetmeniz için deneyime ihtiyacınız olabilir. Ya da her ikisinin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyabilirsiniz: Film müziğiyle zenginleştirilen video..
  • Ne gibi olaylar ya da olaylar dizisi sizde iyi duygular veya kötü duygular uyandırır? NLP içsel ve dışsal olaylar dizisinin çok önemli olduğunu gösterdi. Örneğin bir yanlış yapmışsanız ve hemen sonra bu sebeple kendinize kızmışsanız ve bu sebeple kendinizi kötü hissetmişseniz –aksiyon/iç diyalog/hoşa gitmeyen kinestetik his- şu tarzların biriyle ani bir farklılık oluşturabilirsiniz:
    • İç diyaloğunuzda kendinizi cesaretlendirerek ya da…
    • Yaptığınız hatayı düzelten bir resmi zihninize ekleyerek..

Her ikisi de yukarıdaki diziyi değiştirebilir ve farklı bir duyguyu uyandırabilir.

  • 3. İç diyaloglarınız hakkında ne biliyorsunuz? İç diyalog genellikle çok etkilidir. Zihninizden geçen bu sözleri ve yorumları yakalamanız ve iç “sesiniz”in nereden geldiğini kendinize sormanız yararlı olabilir.
    • Bu sebeple kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
    • Diğer insanların sesleri de diyaloglarınızın bir parçası oluyor mu?
    • Yorumlar geçmişte size gerçekten söylenmiş olan bir şeylerin tekrarı mı?
    • Birisi şu anda sizinle birlikle olsa, onun ne söyleyebileceğiyle ilgili bir fanteziniz var mı?

Bu tarz kişisel araştırmalardan elde edebileceğiniz bilgi, uygun NLP teknikleriyle birlikte ele alınırsa, size kullanabileceğiniz bir dizi önemli materyal sunar; gerçekleştirmenizi istediğiniz şeyleri yapmanız için bu sizin kişisel temelinizdir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago