Categories: Öz Güven

Özgüven Kazanma ve Geliştirme Teknikleri

Özgüven kazanma teknikleri çok fazla insanın ihtiyaç duyduğu konulardan biridir. Öz güven eksikliğini yenme ve özgüven geliştirme teknikleri üzerine hazırladığımız bu yazımızda öncelikle “Özgüven nedir?” sorusuna cevap vererek başlayalım.

Öz Güven Nedir?

Pek çoğumuz kendine daha çok güvenerek kendisiyle daha barışık olmayı istediğini kabul edecektir. Öyleyse özgüven dediğimiz, bu ulaşılması güç şey nedir? Öz güvenden söz ettiğimizde hepimizin kafasında bir fikir oluşur. Sözlük özgüveni “yüreklilik, cesaret” olarak tanımlıyor, ancak bu tanım nedense tam anlamı vermiyor. Aradığımız şey sadece yüreklilik değil, “Kendi yeteneklerine kesin inanç” ı da kapsayan bir açıklama daha uygun gibi görünüyor.

Bireyler her durumda kendisine güvenmek ve rahat olmak ister. Özgüven başka insanlarla kurduğumuz ilişkilerle yakından bağlantılıdır. Herhangi birinin bizi değersiz bulmasını ve baskı altında tutmasını da istemeyiz. Bir kıza yaklaşıp arkadaşlık teklif edebilen bir erkek ya da giymek istediği her şeyi giyebilen ve kararının doğru olduğunu bildiği için kendini iyi hisseden bir kız olmak isteriz. Bir oda dolusu insanın arasından yürüyebilmek ve o insanlardan herhangi biri kadar iyi olduğumuzu hissetmek, hatta bilmek isteriz.

Bir işe giriştiğimizde bütün yeteneklerimizi sergilemeyi, aşağılık duygusunun elimizi kolumuzu bağlamamasını, toplantılara katılabilmeyi ve diğerleri kadar katkıda bulunabilmeyi arzularız. Kendimizle, iş arkadaşlarımızla barışık olmayı ve işimiz gerektiriyorsa, diğer insanlarla iyi ilişkiler kurmayı isteriz.
Bir arkadaş toplantısı ya da herhangi bir sosyal etkinliğe katıldığımızda sıkılganlık duymadan ortamın tadını çıkarmak, kendimize güvenmek, özgüven duymak isteriz. Belki de söylemeye bile gerek yok, elbette hepimiz bunları isteriz. Ancak bir şeyi istemekle o şeyi elde etmek birbirinden çok farklıdır. Doğuştan kendimize güvenli değilsek ve özgüvenimiz yoksa, öz güven kazanmak adına mutlaka bir şeyler yapmalıyız.

Öz Güvene İhtiyacınız Var mı?

Öz güvene ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilmek için öncelikle hayatınızda olup bitenleri değerlendirmeniz gerekir. Öz güvene ihtiyacınız olup olmadığı konusunda aşağıda sıraladığımız öz güven eksikliği belirtileri maddelerine göz atarak fikir sahibi olabilirsiniz.

  • İkili ilişkilerde çekingenlik yaşıyorsanız.
  • Karşı cinsle iletişimde tutukluk, harekete geçememe, utanma gibi durumlar yaşıyorsanız.
  • Kendinizle barışık olma (kendini olduğu gibi kabul etme) konusunda sorun yaşıyorsanız.
  • Yaşadığınız bir kaç olumsuz iş deneyimi sonrası çalışma hayatına küstüyseniz ve bir işte başarılı olabileceğinize inanmıyorsanız.
  • Akademik hayatta yaşadığınız birkaç başarısızlık sizi başaramayacağınız inancına sahip olmaya yönlendirdiyse.
  • Her hangi bir konuda karar almak sizin için büyük bir problem olabiliyorsa.
  • Sosyal ortamlardan çekingenlik vb. sebeplerden dolayı uzak durma eğilimindeyseniz.
  • İlişkilerde sınır koyma ve hayır diyebilme konusunda sorunlar yaşıyorsanız.
  • Hayat içerisinde yapmanız gereken şeylerle ilgili sürekli başkalarının yardımına gereksinim duyuyorsanız.

Yukarıdaki özgüven eksikliği belirtileri maddelerinden birini ya da bir kaçını kendinizde gözlemliyorsanız öz güvene ihtiyaç duyuyorsunuz demektir.

Öz güven kazanmak için çok fazla yöntem önerilebilir. Bu konuda kendinizi geliştirmek için özgüven kazanma teknikleri yazımızı da incelemenizi öneriyoruz.

Öz Güven Nasıl Geliştirilir?

Sorun, özgüven eksikliğinin üstesinden gelmeyi başarabilmektir. Ancak bunu yapabilmemiz için öncellikle birkaç meseleyi halletmemiz gerekiyor. İlk olarak, bir şeyleri değiştirmeyi gerçekten isteyip istemediğimize karar vermeliyiz.

Şunu unutmayın ki hiçbir şey yapmak zorunda değiliz. Birazcık utangaçlık çekici bile olabilir; ancak yüzsüzlük kesinlikle iticidir. İkincil olarak özgüven eksikliğinin işimizde, diğer insanlarla olan ilişkilerimizde veya aile hayatımızda gerçekten sorun yarattığını düşünün?

Öz Güven Nasıl Geliştirilir?

Diyelim ki, yaşam biçimimizi gerçekten sevmiyoruz, bir şeyleri değiştirmeye kalkışıyoruz. Bunun için ne kadar hazırlık yapmamız gerekiyor? Ne kadar yol alabiliriz ve neyi başarabiliriz? Yukarıda sözünü ettiğim üç insanın değişik sorunları ve değişik amaçları olduğunu düşünebilirsiniz, ancak uygulamaları gereken çözüm ve yöntemler temelde hepsinde aynı. Sorunlarının ardında kendilerine yeteri kadar güvenmemeleri yatıyor.

Bir spor yorumcusunun: “Bu genç, başarıdan başarıya koşuyor. Gün geçtikçe kendine olan güveni artıyor” türünden yorumlarını hepimiz duymuşuzdur. Ya da bir politika muhabirinin bir politikacı için “Her konuşmasında daha da etkileyici. Her gün biraz daha özgüven kazanıyor” dediğini… Özgüvenin artırılabileceği kabul edilmektedir. Nüfuzlu ve önemli insanların bile bir işe başlarken özgüvenlerini yitirebilecekleri, ancak tıpkı sporcuların deneyim ve zamanla başarı kazanmaları gibi, deneyim sonucu daha iyi olacakları da bir başka gerçektir.

Öz Güveni Arttırmak için Neler Yapılmalı?

Hepimizin bir uğraşısı var. Bu yalnızca bir golf kulübünün kaptanlığı olabileceği gibi, hayatı tam anlamıyla yaşamak da olabilir. İlk önce tam olarak neye ulaşmak istediğimize sonra da bu isteğimize nasıl ulaşacağımıza karar vermek zorundayız.

Öz güven büyük oranda psikolojik temelli bir konudur. Psikolojik özgüven kazanmak yazımıza göz atarak psikolojik olarak nasıl daha öz güvenli hissedebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Elde Etmek İstediğiniz Şeye Karar Verin

Şimdi karar zamanı. Bir yerden başlamak zorundayız. O halde hayatımızda gerçekten ne tür değişikler yapmayı istiyoruz? Neysek oyuz. Kişiliğimizin temelini değiştiremeyeceğimizi unutmayın. Değişemeyiz, zaten pek çok insanın bunu İsteyeceğinden de kuşkuluyum. Bir başkasına anlık olarak benzemek dışında kişilik olarak bir başkası gibi olamayız.

Ancak, tıpkı görünüşümüzü iyileştirir gibi sahip olduğumuz yeteneklerimizi de iyileştirebiliriz. Ulaşılabilir bir amacınız olmalı. Bu amaç her birimiz için farklı olabilir. Hepimiz hayatımızın en azından bir alanında kendimize güveniriz. Başka hangi alanlarda özgüven duymak istiyoruz? İngiliz Milli Takımı’nda futbol oynamak ya da başbakan olmak istediğimizi söylemenin bir anlamı yok. Başlangıçta basit, ulaşılabilir amaçlar belirleyip daha büyük çaba gerektiren amaçlara doğru sonradan yol alabiliriz.

Bütün bu insanlar ne istediklerini biliyorlardı, mantıklı beklentileri vardı. İsteklerini elde etmek için çaba harcamaya hazırdılar. Ya siz ne istediğinizi biliyor musunuz ve isteklerinize ulaşmak için çalışmaya hazır mısınız?

Özgüven Nasıl Kazanılır?

Bu kolay bir şey değildir. Kendi kendinize “Kendime güveniyorum, bunu yapabilirim ve yapacağım.” demenin kesinlikle bir anlamı olmadığı gibi başaramadığınızda moralinizi de bozacaktır. Düşüncelerin denetlenebilmesi için kişiliğin değişmesi gerekir.

Ne mutlu ki bu sorunu çözmenin bir başka yolu daha var: Sağduyu. Özel beceriler ya da kestirme yollar yok. Yalnızca sağduyuyla, sıkı bir çalışma ve biraz yardımla ne kadar kısa bir sürede öz güveninizi kazanabileceğinizi görüp şaşıracaksınız.

Hepimizin içinde tam olarak kullanmadığı pek çok yeteneği var. Ve hepimiz göründüğümüzden daha yetenekliyiz; ancak becerilerimizi tam olarak kullanamadığımızın da farkındayız. Öz güveninizi artırabileceğiniz konusunda kendinize güvenmenizi isteyeceğim… Buna inanın. Bunu başarabileceğinize inanın.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago