Categories: BaşarıSınav

Sınav Başarısını İçsel Denetimle Yakalayın

Başarılı olmak için mutlaka içsel denetimimiz iyi olmalı. Bu hem iş başarısında hem sınav başarısında hem de hayatta başarılı olmayı hedeflediğimiz her durumda böyle. Bu yazımızda size sınavlarda başarılı olmak adına içsel denetimin öneminden bahsedeceğiz.

“Büyük insanların hayat hikayelerini okurken ilk zaferleri kendilerine karşı kazandıklarını görmüşümdür. Hepsinde de öz disiplin başta geliyordu.” H.Truman

Şöyle bir soruyla başlayacak olursak, vereceğiniz cevabı merak ediyoruz… Acaba bütün insanlığı değiştirmek gibi bir çılgınlığa girişecek olsaydınız, ilk önce nereden ve kimden başlardınız? Verdiğiniz cevapları duyar gibiyim… Evet, çok doğru kendimizden… İç denetimİç disiplin… Kendine söz geçirme… Ya da irade… Hemen her yaş grubundan insanın yakındığı sorunların başında belki de bu sorun geliyor..

Peki, kendimize nasıl söz geçireceğiz? Ders çalışmaya başlamakta zorlanan öğrencinin de, kaygı, endişe ve heyecanını dizginlemekte sorun yaşayan öğrencinin de, kötü alışkanlıklarından vazgeçemeyen bireyin de aslında temel sorunu bu konudur… Hemen herkes bu konunun önemini çok iyi bilir ancak nasıl geliştireceği konusunda çok az fikre sahiptir.. Tıpkı iç denetimini arkadaşlarına bağlayan aşağıdaki TYT/ AYT adayı gibi:

“Arkadaşlar arasında satma diye nitelendirilen bir argo kelime vardır. Bu argo kelimeyi benim hakkımda kimsenin dememesi için sınava hazırlanmayı daha az düşünüyorum.”

Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciyseniz ve başarılı olmak istiyorsanız YKS sınavında başarılı olmak için süper taktikler içeren yazımıza https://www.sayginnlp.com/yksde-basarili-olmak-icin-super-taktikler/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Peki, iç denetimimizi nasıl mı geliştirebiliriz? İşte size pratik bazı öneriler:

İçsel Denetimi Geliştirme Yolları

Hedefinizle İlgili Gerekçelerinizi Arttırın

Örneğin hayallerinizi süsleyen, kazanmayı ve orada öğrenim görmeyi istediğiniz üniversitenin, istediğiniz bölümünü kazanma için kaç tane gerekçeniz var? Hiç düşündünüz mü?

Bilmenizi isterim ki, herhangi bir şeyi yapmak için ne kadar çok gerekçeniz varsa, onu yaparken kendinizi o kadar çok güçlü ve istekli hissedersiniz. Binlerce sınav grubu öğrencisine hitap eden eğitimciler olarak sizlere önerimiz, idealiniz için, hedefiniz için 10 tane gerekçe bulmanız. Bu gerekçeler de gerçekten iç dünyanızı ve zihin haritanızı yansıtan gerekçelerden oluşsun. Sonra bunları bir kağıda yazıp çalışma odanızda görebileceğiniz bir yerine asmanız. Sınava kadar orada asılı kalmak şartıyla…

Örnek bir çalışma olması açısından bir gerekçe çalışması sunmak istiyorum. Örneğin HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmak isteyen bir öğrenciyi ele alalım:

“BEN HACETTEPE ÜNIVERSÍTESÍ TIP FAKÜLTESĪNI KAZANMAK ISTÍYORUM. ÇÜNKÜ:”

  1. İdealimdeki yere ulaşmış olacağım..
  2. Kariyer sahibi olmak istiyorum…
  3. Ailemin emeklerinin karşılığını vermiş olacağım…
  4. Bu bölüm, benim ilgi ve yeteneklerime çok uygun bir bölüm..
  5. Kendisine yeten bir insan olmam için ilk adımı atmış olacağım…
  6. Çevresinde fikrine başvurulan bir insan olmak istiyorum.
  7. Aileme, çevreme ve ülkeme yararlı bir insan olmak istiyorum…
  8. Mutlu bir gelecek kurmak istiyorum..
  9. Öğretmenlerimin beklentilerine cevap vermiş olacağım..
  10. Aile ve çevremde birçok öğrenci için modellenecek bir insan olmak istiyorum..

Kaygıya düştüğünüz, yılgınlığa düştüğünüz ya da çalışma isteksizliğine kapıldığınız durumlarda gerekçelerinizi gözden geçirip tekrar tekrar okuyun; hatta bağıra bağıra okuyun. Hayallerini canlandırın ama sonra çalışma masasına tekrar geri dönmek şartıyla… Olsun varsın deli desinler(!))

Sınav Başarısı için İçsel Disiplin ve Motivasyonun Önemi

Konuşmalarınıza (bencilliği katmadan) “Bence… Bana göre.. Ben olsam…” gibi birinci tekil şahıs zamirinin bolca geçtiği cümlelerle başlayın. Bencilliği özellikle vurguladım çünkü bu ülkenin ve insanlığın bencil insanlara ihtiyacı yoktur:

“Ben bu sınavdan istediğim puanı alabileceğimi düşünüyorum”

“Bana göre her üniversiteyi kazanan benden daha zeki değil”

“Ben elimden gelenin en iyisini yapmak için çaba sarf edeceğim”

Geçmiş Başarılarınızı Referans Alın

“Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen birkaç adım geriye gitmek zorundadır. Bugün yarına dünle beslenerek yol alır.” Bertolt Brecht

Bugüne değin elde ettiğiniz tüm başarıları, sizin için birer kaynaktır. Küçük veya büyük tüm başarılar, sizin için birer ilham kaynağıdır. Örneğin bir topluluk önünde bir konuşma yapmış olmak; bir okul tiyatrosunda görev almış olmak; 23 Nisan’da herkesin sempatisini kazandıran bir şiir okumuş olmak; herkesin takdirini kazandıracak bir iş yapmış olmak gibi… O güzel anların hayalini canlandırın. Size neler kazandırdığını düşünün. Bu hayal, çok canlı, parlak, büyük, renkli ve oldukça net olsun…

Her türlü başarınız, sizin için birer kaynaktır. Onlardan nasıl güç ve hız alınacağını bilmenizi tavsiye ederim. Yaşadığınız her olumlu deneyim, küçük-büyük her başarı sizin için gizli birer kaynaktır. Ve tüm kalbimle inanıyorum ki, her insan başarmak için yeterli kaynağa sahiptir. Yeter ki öğrenci istesin ve onlardan yararlanmasını bilsin.

Kendinizi Takdir Edin

Küçük-büyük her başarınız için kendinizi takdir etmesini bilin. Bununla birlikte yapmanız gerekirken yapmadıklarınız için de öz eleştiri yapmasını, kendinize fırça kaymasını hatta yaptırımlarla kendinizi yola getirmesini bilin(!)

Çevrenizdekiler Hedeflerinizden Haberdar Olsun

“Siz kendinize inanın, başkaları da size inanacaktır.” Tacitus

Belirlediğiniz küçük, büyük ne kadar hedef veya çalışma programı varsa, bunları gerçekleştireceğinizi, ne zaman bitireceğinizi çevrenizde sevdiğiniz insanlardan en az üç kişiye söyleyin. Bilmiyorum artık çalışmaları bitiremeyince de onların yüzüne nasıl bakarsınız, o da sizin sorununuz olur, onu da siz düşünün(!)

Bir Rehber Edinin

Sadece çözemediğiniz sorunlarınız için değil aynı zamanda görüşlerini önemsediğiniz, kendisinden hız alabileceğiniz, kendisiyle huzur ve güven bulacağınız ve değişimi yakalayabileceğiniz bir rehber edinin. Unutmayın akıllı insan, aklını kullanır ama daha akıllı insan başkalarının aklını da kullanır.

Sınavlara hazırlık periyotu içerisinde bu konuda profesyonel bir rehberle çalışmak işinizi fazlası ile kolaylaştırabilir. Sınavlara hazırlık sürecinde öğrenci ve sınav koçluğu hizmeti almak işinizi çok yüksek oranda kolaylaştıracaktır. 20 yılı aşkın tecrübemizle sınavlarda başarı elde etme ve içsel denetimi sağlayabilmeniz için yanınızdayız. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Öz güven Artırıcı Cümleler Bulun

Sizi motive edecek, sizi harekete geçirecek, size heyecan verecek cümleler bulun. Elinizdeki kitapta bu cümlelerden yeterince güçlendirici cümle bulma şansınız var. Bu cümleleri odanızın ve evinizin değişik yerlerine asın.

Olumlu ve güçlendirici cümleleri her gördüğünüzde ve her kullanışınızda ruhunuzun güçlendiğini hisseder, içinizdeki öz güven duygularının depreştiğini fark edersiniz. Herkes kullandığınız ve yazdığınız güçlü cümlelerinizin etkisiyle sizde sihirli birtakım güçlerin olduğu düşüncesine kapılır.

Etkileri denenmiş birçok örnekler var elimde. Birkaç tanesini dikkatinize sunmak istiyorum. Dilediğinizi dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Örneğin:

Yatağınızın başucuna:

“HAYALLERÍ OLANLAR ASLA UYUMAZLAR”

Merdivenlerinizin girişine:

“BAŞARI MERDIVENLERINÍ ELÍ CEBINDE ÇIKAMAZSIN!”

Kapı girişinizin üstüne:

“BAŞARI ÍLK ADIMLA BAŞLAR”

Çalışma masanızın karşısına:

“DÜNYA ÜZERİNDEKİ EN GÜÇLÜ SILAH, ATEŞLENMIŞ BIR INSANIN RUHUDUR”

Televizyon dolabına ya da üstüne:

“BUGÜN KIM OLDUĞUN DÜNKÜ TERCIHLERININ BIR SONUCUDUR; YARIN KİM VE NE OLACAĞIN ŞİMDİ VERECEGIN KARARIN BIR SONUCU OLACAKTIR”

Kitaplığınızın üstüne:

“ŞİMDI OKU… KABIRDE OKUYAMAZSIN”

Güçlendirici Kelimeler Kullanın

Konuşmalarınızda ve cümlelerinizin içerisinde bol miktarda güçlendirici kelimeler kullanın: Büyük, farklı, şimdi, öz güvenli, hızlı, sıra dışı, fırsat, harika, kazançlı, yeni, kolay, heyecan verici, kesin, Sır, başarı, zafer, cesaret, saygı, önem, sevgi, saygı, barış, gülmek, yardım, vermek, yükselmek, harika, müthiş ve mutlu son…

Kendinize Güvenin

Yapabilecekleriniz için kendinize güvenin. Her insanın içinde uyandırılmayı bekleyen bir dev vardır.. Bu dev iyiliğe de kötülüğe de; kaygıyı azaltmaya da kaygıyı yükseltmeye de yarar. Kimimiz bu devi kuzuya çevirmiş, kimimiz o devi yanlış yollara sevk etmiş, kimimiz de onu zararına işler hale getirmiş… Oysa onun sevk ve idaresi bizde, bizim irademizin denetiminde.. İrademizi denetimi de bizim zihnimizde… Zihnimizi yaban düşüncelere terk etmeyelim…

O halde gelin içinizdeki bu devi uyandırın!

“Kazanmak, sadece bana bağlı olan bir şey. Ben istersem, ben gelecekte mutlu yaşamayı tercih edersem TYT/ AYT yi kazanmak için çabalarım. Geriye kalan her şey bahane.”

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago