Sınavlara Hazırlık ve Çalışma Programı

Öğrencilerin en çok zorlandığı noktalardan biri sınavlara hazırlık sürecinde nasıl bir yol izlemeleri gerektiğidir. Bu konuda bir rehber olması için hazırladığımız “Sınavlara Hazırlık ve Çalışma Programı” yazımızda okul derslerinde ve sınavlarda başarılı olabilmek için ip uçları bulacaksınız.

Sınavlarda başarılı olmanın ilk şartı, o derse veya konuya ne kadar zaman ayrıldığı ve ders başında ne kadar zaman geçirildiği değil, ne kadar tekrar yapıldığıdır.

Sınavlara Hazırlık İçin Uygulanması Gereken İlk Adım

Uzun süreli hazırlanmayı gerektiren sınavlar için son altı haftayı içine alan zaman planlaması ve programı yapın.

Bu amaçla son altı haftalık ve saatlere bölünmüş günlük programlar halinde düzenlemek yerinde olur. Böylece her günün bir programı olduğu gibi, her dersin ve konunun da ne zaman ele alınacağını gösteren kesin program elde edilir.

Sınavda Başarı İçin Tekrar Yapmanın Önemi

Bu üç tip programla her günkü gelişmenizi gözleyin ve daha ne kadar yol almanız gerektiğini izleyin. Bir planlamanın içinde her saatin değeri vardır.

Sınavlarda Başarı İçin İkinci Adım:

Öğrenilecek ders malzemesini kalan zamana göre makul şekilde bölün.

Sistemli Tekrar Programı

Belirlediğiniz hedefler çalışmanız gereken malzemenin miktarına ve zorluk derecesine bağlı olarak değişecektir. İlk tekrarlardan daha sonraki tekrarlardan daha fazla zaman alacağın hesaba katın. Beş veya altıncı tekrar sınavdan bir önceki gün, sadece bir saat dolayında zaman kalacaktır.

Birinci tekrar için zaman aralıklarını organize ettikten sonra, her ders için amaçları saptayın. Her konu için fikir sahibi olabilmek amacıyla, konunun plan ve dökümüne göz atın. Konuyu anlamlı parçalara bölün. Bu bölümleme günlük çalışmalarınız sırasında ara hedefleriniz olacaktır. Ne yapmak niyetinde olduğunuzu bilmeniz ve niyetlendiğiniz her konuda ne kadar zaman harcayacağınızın farkında olmanız büyük önem taşır.

Sınava Hazırlıkta Sistemli Tekrar Programı

Okuldaki Sınavlarda Başarı için

Düzenli Tekrar İçin İlk Adım:

Okul içindeki günlük sınavlarda da başarılı olmak konusunda temel şart düzenli tekrardır. Çünkü başarmak için ölçü, kitap başında çok zaman geçirmek değil, bilgi kendine mal etmektir. Tekrarlarınızı ders çalıştığınız yerde yapın. Böylece öğrenme ile öğrenme mekanı arasındaki ilişkiyi pekiştirmiş olursunuz. En önemlisi zihninizin dağılmasını önlemiş olursunuz. Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan etkinlik “uyku” dur. Bu sebeple sınavdan önceki gece yatmadan önce hızlı bir tekrar yapın. Sabah kalktıktan sonra ve kahvaltıdan önce bir kere daha tekrar yaparsanız bilgiyi hafızanıza iyice yerleştirmiş olursunuz. Böylece rüyalı uyku sırasında salgılanan bazı maddelerin yeni öğrendiğiniz bilgiyi pekiştirmesine imkan vermiş ve eğitim başarınızı köklü olarak yükseltmiş olursunuz.

Tekrar Nasıl Yapılır?

Tekrarlarınızı notlarınızdan yapın. Eğer derslerde not tuttuysanız ve bunları yeniden yazdıysanız işiniz bir hayli kolaylaşmış demektir. Eğer not tutmadıysanız, ilk tekrar sırasında not çıkartarak çalışın ve sonraki tekrarlarınızı bu notlardan yapın. Kitabınızı çizerek, renkli kalemlerle boyayarak tekrar yapmak da dar zamanda uygulanabilecek, önceliklerle kıyaslanmasa da, verimli bir yoldur.

Not Tutma Teknikleri

Notlarda Bulunması Gerekenler

Kitapta her yazanı not olarak çıkartmaktan veya öğretmenin her söylediğini not etmekten kaçının. Notlarınızda bulunan birinci ve ikinci önem derecesine sahip olan bilgileri ayırmak için bir işaretleme sistemi kullanın. Örneğin renkli kalemlerle farklı renklerde çizmek gibi.

Notlarınızda şunlar olmalıdır: Tanımlamalar, benzerlik ve ayrılıklar, isimler ve örnekler.

Sosyal derslerin çok sayıda tekrar yaparak ve anlatarak; fen derslerinin ve matematiğin bol problem çözerek öğrenileceğini akıldan çıkartmayın. Fen derslerinin anlatıma ve prensiplere dayanan bölümünün de ancak çok sayıda tekrarla öğrenileceğini unutmayın. Bir problemin çözüm yolunu bilmek, o problemi çözebilecek bilecek olmak anlamına gelmez. Aynı prensibin tekrarlandığı çok sayıda problem çözmek başarı için şarttır.

Bütün sınavlar için en önemli ipucu: “Gireceğiniz sınavı tanıyın” Sınavlarla ilgili daha fazla yazı okumak isterseniz https://www.sayginnlp.com/sinav/ linkine göz atabilirsiniz.

Okul içinde ders öğretmeninin hazırladığı Sınavlarda öğretmenin kaç soru sorduğunu, ne tür bilgileri araştırın. Bazı öğretmenler sorulara kısa ve ayrıntılardan arınmış cevaplar, bazıları ayrıntılara kadar inilmiş cevaplar isterler. Soruların puan ağırlıklarını bilin ve yazmaya başlamadan önce cevaplayacağınız sırayı ve bunlara ayırdığınız süreyi belirleyin. Gireceğiniz sınavın bütünüyle benzerinin bir provasını yapın. Eğer 20-40 dakikalık bir sınava gireceksiniz, kendi kendinize muhtemel sorulardan oluşan ve bu süreyi içine alan bir deneme sınavı yapın.

Sizi bekleyen bir giriş sınavı ise, sınav süresini tam olarak temsil eden en az iki deneme sınavına mutlaka katılın. Bunun için özel dershanelerin veya başka kurumların yaptıkları sınavları -öğrencileri olmayacaksanız bile- antrenman amacıyla kullanın.

Düzenli Tekrar Yapmanın Önemi

Sınava hazırlanırken veya sınav sırasında aklınıza “başarılı olamayacağınız”, “başkalarının sizden daha iyi çalıştığı“, “önceki bir başka sınavda daha çok çalıştığınız halde başarılı olmadığınız” gibi düşünceler gelebilir. Böyle durumlarda kendi kendinize şu soruları sorun: “Bu düşünce biçiminin bana faydası var m?”

“Bu düşünce biçimi benim ders çalışmamı kolaylaştırıyor mu?”. Bu sorulara, “hayır” diyorsanız, bu düşünceleri bir yana bırakın ve çalışmaya devam edin.

Sınav başlamadan önce kendinizi heyecanlı ve fazla gergin hissediyorsanız sınıf içinde veya koridorda yürüyüş yapın.

Tekrarlama İçin Zaman Çizelgesinin Kullanımı

  • Zaman çizelgesini sınavlar başlamadan sekiz hafta önce hazırlayın.
  • Zaman çizelgesini altı hafta önceden başlatın.
  • Her dersi konularına ayırın, her ders için bir konu kontrol listesi yapın; bunu ders çalıştığınız bir yere yapıştırın.
  • Tekrarlanan her konunun yanına bir çarpı işareti koyun. Bu ilerleyişinizi gösterir.
  • Zamanı her biri yaklaşık bir saat olan üç oturuma ayırın.
  • Yirmi-kırk dakika çalışın, kendinizi sınayın, on dakika dinlenin.
  • İlk iki hafta için zaman çizelgesini oluşturun, daha sonra geri kalan dört haftayı, zaman çizelgesinin gerçekçi olup olmadığına göre kontrol ettikten sonra doldurun.
  • Sosyal etkinlikleri çizelgeye koyun; hoşlanılan faaliyetler ve ödüller için plan yapın.
  • Her geceye başka ders alanı koyun.
  • Daha ilginç olan derslere daha özel muamele yapmamaya dikkat edin ve size zor ya da sıkıcı gelen derslere sıkı sarılın.
  • Sınavdan önceki akşam sadece hafif bir tekrar yapın ve geç saatlere kadar oturmayın.

Bütün bu önerilere rağmen sınavlara  tam olarak ne yapacağınızı bilemiyorsanız profesyonel bir destek alabilirsiniz. https://www.sayginnlp.com/ogrenci-koclugu-egitimi/ içeriğimize göz atabilir ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago