Categories: BaşarıSınav

YKS Öncesi Son Taktikler – Nasıl Hazırlanmalıyız?

Türkiye’ de lise sonrası eğitimine devam etmeyi isteyen kişilerin girmesi gereken üniversite sınavları yani YKS stratejik bir çalışma gerektirir. Rekabet ortamının çok yoğun bir şekilde yaşandığı ve YTY, AYT ve YDT oturumlarından oluşan üniversite sınavlarında doğru çalışma yöntemlerinin bilinmesi bu sınavlarda başarılı olunmasını sağlar. Nasıl çalışılacağının, çalışırken hangi yöntemlerin kullanılacağının bilinmesi çalışmayı verimli ve faydalı hale getirecektir.

Pek çok öğrenci üniversite sınavına hazırlık sürecinde dershanelere yazılır ve onların uyguladıkları programlara uyar. Eğer bir dershane tercih edilecekse kadrosunu, kullandığı yayınları, ders saatlerini, ders programların incelenmesi ve kişisel ihtiyaçlara göre en doğrusunun seçilmesi gerekir

Her öğrenci bir olmadığından kişinin kendini tanıması ve eksiklerin in farkında olması son derece önemlidir. Kişi kendi eksiklerini belirledikten sonra kendine ona göre bir yol ve çalışma yöntemi belirlemelidir. Kişinin eksikleri ne kadar fazlaysa o kadar erken çalışmaya başlar ve eksiklerini giderir. Sınav zamanı geldiğinde kişinin hiçbir eksiğinin kalmaması önem taşır.

Eksikler giderilirken konular geçiştirilmeden, konulara sonradan dönmeye gerek kalmayacak şekilde çalışılmalıdır. Konu çalışması bitirilip konuya hakim olunduktan sonra örnek sorular çözülmeli ve farlı soru teknikleri gözden geçirilmelidir.

Bazı soru kalıpları sabit olup püf noktalar bulundurur. Bu püf noktaların da öğrenilmesi daha sonraki görülecek soruları kolaylaştırıp vakit kazandıracaktır. Çok soru çözülmesi gelebilecek sorulara hakim olunması açısından önemlidir.

Ancak YKS hazırlık sürecinde çok soru çözülmesinden kasıt aynı soru tipleri ile devam edilmesi değil daha farklı sorular görüp daha çok pratik yapılmasıdır. Ayrıca sorular çözülürken süre tutulması ve gerekli hıza ulaşılmaya çalışılması kişiyi sınava hazırlayacaktır.

Bol bol TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) ve AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) denemesi çözülmesi de öğrencileri sınava hazırlamaya yardımcı olacaktır. Deneme çözerken gerçek sınava giriyormuş gibi düşünülmesi, soruların zamanında yetiştirilmeye çalışılması sınava hazır hissedilmesi için önemlidir.

TYT’nin ilk basamak olmasından dolayı çalışmaya TYT konularından başlanması daha uygun olacaktır. Ancak TYT puanıyla öğrenci kabul eden bir program tercih edilmeyecekse AYT veya YDT (Yabancı Dil Testi)‘nin daha önemli bir yüzdeye sahip olduğu unutulmayıp bir taraftan da AYT ya da YDT çalışmalarına başlanması faydalı olacaktır.

Son Zamanlarda Bol Bol TYT – AYT Denemesi Çözün

YKS için Son Taktikler

Aklınızda Deli Sorular:

YKS hazırlığı yapan öğrenciler, sınavın yaklaştığı dönemlerde hangi cümleyi daha çok söylerler?

  • Zaman çok daraldı, sınava ne kaldı ki şurada?
  • Eksik olan konularım var, bir an önce bitirmem lazım.
  • Hedeflediği puanın çok gerisindeyim, denemeler de bile o puanı hiç alamadım.
  • Geçmişte çalışmadığım günlerime yanıyorum şimdi.
  • Zaman makinesi ile geçmişe dönmek istiyorum

Öğrenci arkadaşlarım, sadece düşüncelerinize tercüman olmak istedim. Evet, bu cümlelerden en az birini ya da bir kaçını söyleyenler vardır. Amacım sihirli değnekle bir şeyleri değiştirmek ya da sınav öncesi kazanma vaadinde bulunmak değil.

Şu an içinde bulunduğumuz zaman sınava hazırlananlar için hatırı sayılır bir zaman aslında. Kalan süre her ne kadar az gibi görünse de önemli olan bu süre içerisinde yapacağımız çalışmalardır.

Öncelikli olarak Sınava az bir süre kala ne yapacağımızı konuşalım.

  • Son günlerde nasıl bir çalışma yapmalıyız!
  • Kalan zamanı en verimli biçimde nasıl değerlendirmeliyiz?
  • Puanımızı nasıl arttırabiliriz?

Sorularına cevap verelim istiyorum.

Uzun bir maratonun son virajında bulunmaktayız. Çok yorulduk, terledik ama son tura geldik; bacaklarımız titriyor iyice, sinirlerimiz gergin ama yapacağımız son hamle sıralamamızı değiştirecek. Bu işi yapacağız, yapmamız lazım.

Her öğrenci YKS’de iyi puan almak ister. İyi puan alınca iyi bir üniversiteye girersin, iyi üniversiteye girersen de iyi bir hayata sahip olursun inancı vardır. Aile içi konuşmaların özet cümlesi de bu minvaldedir. Üniversite sınavlarında başarılı olmak için öğrenciye verilen tavsiyelerde bu cümleler çok kullanılır.

Türkiye’de üniversite sınavlarına aile boyu hazırlanılır biliyorsunuz. Anne babanın sınava hazırlanan çocuğundan daha çok heyecanlandığı, Sırf o ortamı teneffüs etmek için anne babanın da çocuğuyla beraber sınava bile girdiği başka kaç ülke vardır?

YKS’de Başarının Kapısını Açacak 4 Anahtar

  1. Bilgi
  2. Yorum
  3. Hız
  4. Dikkat

Bilgi birikimi ve yorumlama gücü iyi olan bir öğrenci zamanını doğru kullanmada sıkıntı yaşıyorsa sınavda başarılı olamayacaktır. Ya da sınavda dikkatini iyi odaklayabilen ve zamanını iyi kullanabilen bir öğrenci konu hakimiyetine sahip değilse yine ayni sıkıntıyı yaşayacaktır.

Eğer YKS’de süreyi yetiştiremiyorsanız hız konusunda probleminiz var demektir. Eğer sterseniz hızlı okuma kursu alabilir ve YKS oturumlarında (özellikle TYT’de) zaman kazanabilirsiniz.

Dolayısıyla bu maddelerin her biri diğerine bağlıdır. Biri diğeri olmayınca eksiktir. Bilgi, yorum, dikkat ve hızı geliştirme adına bu son günlerin önemi vardır. Yapacağınız pratikler bu konuda sıkıntısı olanlara fayda sağlayacaktır.

Ülkemizde sınavlara hazırlık dönemi genelde 10 ayı kapsar. Eylül ayında eğitim-öğretim dönemiyle beraber çalışmaya başlarız, Haziranda da sınava gireriz.

YKS’de Başarılı Olmak için Son Taktikler

YKS Öncesi Son Taktikler

  • Bol bol konu tekrarları yapın, önceki aylarda çalışmış olduğunuz konularla ilgili testler çözüp, ne durumda olduğunuz görün.
  • Bol bol TYT deneme sınavı çözün ve alanınıza göre AYT ve YDT’yi de ihmal etmeyin. Deneme sınavlarıyla pratik yapmış ve eksikleriniz varsa tespit etmiş olacaksınız.
  • Deneme sınavlarında yapılan yanlışlara göre çalışmalarınızı yönlendirin, yani daha çok hangi konularda ve hangi soru tarzlarında yanlış yapıyorsanız ona göre alışın. Bu dönemde nokta atışı yapmanız lazım.

Çalışmalarınız eksiklerinize göre olmalıdır.

  • Denemelerdeki sınav stratejinizi iyice netleştirin, sınava hangi testten başlıyorsunuz, hangi testi ortalama ne kadar sürede bitiriyorsunuz, bu durumun netleşmesi gerekmektedir.
  • Geçmiş yılların sınav sorularını çözün. Önceki yıllarda sorulmuş sorular, bu yıl çıkacak soruların habercisidir. Hangi konulardan ne tip sorular sorulduğunu bilmeniz size fayda sağlayacaktır
  • Küçük kağıtlara notlar almayı alışkanlık haline getirin. Unuttuğunuz bir formül, hatırlamakta zorlandığınız bir tanım ya da sürekli karıştırdığınız bir anlaşma maddeleri olabilir. Bunları küçük kağıtlara not alırsanız; serviste, okulda, yolda ve hatta yatarken bile bakma şansınız olacaktır.
  • Farklı kaynaklardan bol soru çözerek farklı soru tiplerini görmeye çalışın.
  • Beslenmenize ve uyku düzeninize önem verin.
  • İşe olumlu bakın, olumlu düşünün (olumsuz fikre kapılmayın, kendinize güveniniz tam olsun)
  • Son dönemin kritik önemi vardır. Bu zamana kadar ki çalışmalarınız ne olursa olsun bu son hamle çok önemlidir. Son adımınızı istekle ve var gücünüzle atın.
  • Son günlerde çalışma temponuzu düşürmemek için zamanınızı daha verimli kullanmaya çalışın.

Sınavlara hazırlık sürecinde bir sınav koçu ile çalışmak da avantajlı olabilir. Eğer üniversite sınavlarına hazırlanacaksanız ve YKS’de başarılı olmak istiyorsanız ancak stres, kaygı gibi olumsuz ruh hallerine kapılıyorsanız sınav kaygısını yenme konusunda destek alabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago