Başarı İçin Öğrencilere ve Ailelere Tavsiyeler

Öğrenme, yeni bir şeyleri anlama, beynimizde gerçekleşen karmaşık ve duygusal bir deneyimdir. Öğrenme; daha bebeklik döneminde, okula başlamadan çok önce, başta annemizle, daha sonra da diğer aile bireyleri ile olan ilişkilerimiz çerçevesinde gelişmeye başlar.

Anne babaların çocuklarının eğitimi konusunda yaşadıkların en büyük sorunlardan biri de büyük kaygı ile birlikte kendilerini içinde buldukları belirsizlik durumudur. Ailenin bu durumundan en çok etkilenen de tabii ki çocuklardır. Bu panik ortamı içinde çocuklarının sadece ders başarısına odaklanmış olan anne babalar, ne yazık ki “dikkat eksikliği”, “dikkat bozukluğu”, “hiperaktif” kavramlarını sıkça ve üstelik de yanlış kullanıyorlar. Ailelerin düştüğü en büyük yanlış ta öğrenmenin duygusal bir deneyim, ders başarısının da sadece bir sonuç olduğunu gözden kaçırmalarından kaynaklanıyor.

Öğrenme yöntemleri ve unsurları ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz https://www.sayginnlp.com/ogrenme-ve-ogrenme-unsurlari/ içeriğimize göz atabilirsiniz.

5 yaş, çocuğun bebeklik dönemini geride bırakarak, erken çocukluk dönemine girdiği bir yaştır. 11 yaş ise, pek çok çocuk için ergenliğin ilk belirtilerinin görüldüğü zor bir dönemin başlangıcıdır. Çocuğun yaşı ne olursa olsun, aralarında önemli farkların olduğu iki “öğrenme” yöntemi vardır. Bunlardan birincisi “ezbere dayalı öğrenme” dir. Bu yöntem de “merak” öğesi eksiktir ve sadece bilginin yığılması söz konusudur.
İkincisi ise “deneyimleyerek öğrenme”dir. Burada ise kişi kendi deneyimlerinden yola çıkarak, zamanla dünyayı anlamlandırarak öğrenir. Öğrenme yöntemimiz, büyük ölçüde aile yapımız ve yaşama çevremizin etkisi altında şekillenir.

Ailenin Öğrenme Üzerinde Etkisi

Öğrenme yöntemleri ile ilgili aileler bilgi sahibi olursa çocuklarının nasıl daha kolay öğrenebileceklerini ve ders başarısını yükseltebileceklerini öğrenmiş olurlar. Aynı şekilde öğrenciler de kendi öğrenme yöntemlerinin farkında olurlarsa öğrenme faaliyeti daha zevkli ve kolay bir duruma gelir. şimdi gelin hem öğrencilere hem de ailelerine yardımcı olacak öğrenme yöntemlerine birlikte göz atalım.

Aktif Öğrenciler

Eğer tartışma ve problem çözme aktivitelerinin az yapıldığı bir sınıfta öğretim görüyorsanız, kendi içinizde küçük gruplar oluşturarak ders konularını sırayla birbirinize anlatın.

Ortak çalışmalar yaparak daha çok hangi konulardan test edilebileceğinize dair fikir sahibi olun. Böylece cevaplarınızı daha önceden hazırlama imkanına sahip olursunuz.

Düşünsel Öğrenciler

Eğer gelen yeni bilgiler üzerinde düşünmeye fırsatınızın olmadığı bir sınıftaysanız, bilgileri sadece okuyup ezberlemekle kalmayıp, çeşitli zaman aralıklarıyla tekrar yapmalısınız. Böylece olası soru ve uygulamalar üzerinde düşünme imkanınız olur.

Bilgileri okurken aynı zamanda akılda kalacak şekilde ufak notlar da almanız gerekmektedir.

Duyumsal Öğrenciler

Bu öğrencilerin bilgiyi en iyi şekilde alabilmesi için bilgiyi gerçek dünyayla bağdaştırabilmeleri gerekiyor. Duyumsal öğrenciler eğer pek çok materyalin soyut ve teorik olduğu bir sınıftalar ise, öğretmenlerinden kavramları somutlaştıracak örnekler vermelerini istemeleri gerekmektedir. Eğer bu örnekler de yeterli olmazsa arkadaşlarıyla birlikte konu hakkında beyin fırtınası ve alıştırmalar yapmaları öneriliyor.

Daha etkili ve kolay bir şekilde öğrenebilmek için ders çalışırken dikkatinizi daha yoğun bir şekilde odaklama ihtiyacı duyuyor olabilirsiniz. Konu ile ilgili https://www.sayginnlp.com/ders-calisirken-dikkat-toplama-teknikleri-1/ yazımız ilginizi çekebilir.

Sezgisel Öğrenciler

Öğrenmeniz gereken ders ezber ve formüllere dayanıyorsa, konular arasında bağlantı kurmanız ve öğretmenlerinizden yardım istemelisiniz.

Test özerken sabırsızlığınızdan dolayı hata yapabilme olasılığınız olduğundan soruları mutlaka sonuna kadar okumalısınız ve yanıtlar üzerinden tekrar geçmelisiniz.

Görsel Öğrenciler

Eğer görsel bir öğrenciyseniz konuyu öğrenmek içir o konuyla ilgili fotoğraf, şema, grafik, diyagram ve bunun gibi pek çok görsel materyal bulmanız ve kullanmanız gerekmektedir. Bu anlamda öğretmenlerinizden bilgi edinebilir, referans kaynak ve CD vs. alabilirsiniz.

Konuyla ilgili bir kavram haritası oluşturarak önemli noktaların “kare” içerisine alabilirsiniz, altlarını çizerek ayrıntıları aynı renkte renklendirebilirsiniz.

Öğrenme Yöntemi Görsel Olan Öğrenciler

Sözel Öğrenciler

Öğrenmek istediğiniz konuyla ilgili kendi cümle ve ifadelerinizle özetler ve konu planları çıkarmalısınız. Gruplar oluşturarak birbirinize kendi notlarınızla oluşturduğunuz konuları anlatmalısınız. Böylece bu yöntemle verimli çalışmış olursunuz.

Tümden Gelimci Öğrenciler

Öncelikle konuyla ilgili, ayrıntılara girmeden, genel bir resim yakalamalısınız. Öğretmeniniz, yeni konulara diğer konularla bağlantı kurmadan direkt olarak başlarsa bu sizin için sorun olabilir. Bu durumu önleyebilmek için bir ünite ya da bir konuya başlamadan önce konunun bütününe ve genel başlıklara bir göz gezdirmeniz gerekmektedir.

Yeni öğrendiğiniz bilgilerle önceden öğrendiklerinizi ilişkilendirmeye çalışın.

Tümevarımcı Öğrenciler

Bu öğrenciler bütüne adım adım yaklaşmayı tercih ettiklerinden, doğrusal nedensellik barındıran mantıksal konu semaları çıkarmalıdırlar.

Bütünsel bakış açılarını geliştirebilmeleri için ise yeni öğrendiklerini eski bilgilerle bağdaştırmalıdırlar.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago