Etkili Öğrenme için Öğrenme Stilleri Nelerdir?

Öğrenme stilleri açısından her öğrenci farklılık gösterebilir. Daha etkin bir öğrenme için bu stillerden hangisini kullandığımızın farkında olmalı ve akademik başarı için kendimizi daha iyi yönlendirebilmeliyiz. Gelin etkili bir öğrenme için öğrenme stillerinin neler olduğuna birlikte bakalım.

Öğrencinin Bilgiyi İşleme Tercihine Göre Öğrenme

Öğrencinin bilgiyi işleme tercihi onun aktifliği ve düşünsel faaliyetleri ile ilgilidir. Düşünsel öğrenci; bilgiyi ve fikirlerini diğer öğrencilerle paylaşır, tartışmalara katılır ve pratik yaparak öğrenmeyi hedefler. İlk önce bilgi üzerinde tek başına sessizce düşünmeyi tercih eder ve şu beyin egzersizlerini yapmaya çalışır:

“Hadi deneyelim ve nasıl işlediğini görelim.”

“Öncelikle bilgi hakkında etraflıca düşünelim.”

Düşünsel öğrenci yalnız çalışmayı tercih eder ancak grup çalışmalarına da yatkındır. Ders dinlerken not almayı tercih etmez, buna rağmen aktif öğrencilere nazaran daha iyi not alabilir. Düşünsel öğrenci dersi izleyip, dinler. Aktif öğrenci daha hareketli olan ve konuşarak derse katılan öğrencidir.

Öğrenciler için Etkin Öğrenme Stilleri

Öğrencinin Bilgiyi Algılama Yöntemine Göre Öğrenme

Burada da iki tür öğrenci söz konusudur. Duyumsal öğrenci ve sezgisel öğrenci. Bu öğrencilerde öğrenme, öğrencilerin bilgiyi nasıl algıladıkları ile ilgilidir. ispatlanmış gerçeklikleri öğrenme eğiliminde olan öğrenciler ayni zamanda farklı olasılık ya da eğilimleri keşfetme eğiliminde de bulunurlar.

Öğrenme konusu ile ilgili yazılar ilginizi çekiyorsa https://www.sayginnlp.com/etkili-ogrenme-ve-ogretme-yontemleri/ yazımızı okuyabilir ve etkili öğrenme yöntemleri ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Soruları çözerken kullandıkları yöntemler iyi çalışan yöntemlerdir ve beklenmeyen ani sorularla karşılaşmaktan pek hoşlanmazlar.

Sürekli tekrar yapmayı sevmezler ve yeni bilgilerin peşinden koşarlar. Sınıfta daha önce tartışılmamış ve pratik yapılmamış materyaller üzerinden test edilmekten çekinmezler.

Laboratuar çalışmalarını severler ve ayrıntılar konusunda sabırlıdırlar. Matematiksel formüllerle araları oldukça iyidir, yeni kavramları başarılı bir şekilde kaparlar.

Hızlı, dikkatli ve pratiktirler. Aldıkları teorik bilgileri kısa zamanda uygulamaya dökme eğilimi gösterirler. Gerçeğe dayalı dersler olan kavramsal ve teorik derslerden hoşlanmazlar. Ezber yapılması gereken ve alışıldık hesaplar kullanılan derslerden de hoşlanmazlar.

Öğrenme Stillerinin Öğrenci Üzerinde Etkileri

Öğrencinin Bilgiyi Kaparken Daha Çok Hangi Bilgi Kanalını Kullandığına Göre Öğrenme

Bu öğrenmede iki tür öğrenci vardır; görsel öğrenci ve sözel öğrenci. Bu öğrenciler öğrenmede resim, diyagram, grafik ve ifadeleri kullanmayı bunun yanında yazılı ve sözlü tanımlamalar içeren gösteri sunumlarını tercih ederler.

Etkili öğrenme ve öğrenme yöntemleri ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için https://www.sayginnlp.com/ogrenmeyi-ogrenmek/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Öğrencinin Bilgiyi Düzenleme Yollarından Hangisini Tercih Ettiğine Bağlı Öğrenme

Bu öğrenmede de tümevarımcı ve tümden gelimci öğrenci söz konusudur.

Tümevarımcı Öğrenci

Bilgiyi, her biri birbirini izleyen doğrusal nitelikli nedenselliklerle değerlendirmeyi tercih eder. Özelden genele doğru gelişen sunumlarla ilgilenir.

Tümden Gelimci Öğrenci

Bilgiyi, parçaları karışık alarak ve bütünsel değerlendirmeyi aynı zamanda bağlantıları bir anda görmeyi seçer. Genelden özele giden sunumlar tercih eder. Soruları, mantıksal aşamaları tek tek geçerek çözer. Eğer, genel resmi edinebildiyse soruları bir anda çözüverir. Ancak nasıl çözdüğünü anlatırken zorlanır.

Öğrenme ile İlgili Bunları Biliyor muydunuz?

  • Yapılan bir araştırmaya göre öğrenciler,
  • Okuduklarının 10%% unu;
  • İşittiklerinin 26% sını;
  • Gördüklerinin 30% unu;
  • Görüp işittiklerinin %50 sini
  • Söylediklerinin 70% ini;
  • Yaptıkları şey konusunda söylediklerinin 90% ini akıllarında tutuyor
sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago