Ders Çalışırken Dikkat Toplama Teknikleri -1

Çoğu öğrenci ders çalışmada süreklilik ve verimli çalışma konusunda zaman zaman problem yaşayabilmektedir. Bu yazımızda ders çalışma esnasında dikkati dağılan öğrencilerin zihinlerini daha iyi odaklamalarına yarayacak bazı ip uçları vereceğiz. “Ders Çalışırken Dikkat Toplama Teknikleri” başlıklı yazımızda verimli bir ders çalışmanın önündeki engelleri gelin beraber inceleyelim.

Dikkatin Dağılmasına Yol Açan Sebepler:

Ders çalışırken zihnin dağılmasına yol açan sebepleri iki başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar içsel sebepler ve dışsal sebeplerdir. İlk olarak çoğu öğrencinin tanımlamakta zorlandığı içsel sebeplere birlikte göz atalım.

Dikkatin dağılmasına yol açan iç sebepler:

Burada odaklanmayı olumsuz etkileyen temel sebepler hayal kurmak ve kaygılara kapılmaktır.

Hayal Kurmak:

Çalışmaya başlayan bir öğrencinin verimli ders çalışmasını engelleyen ve en sık karşılaşılan durum hayal kurmaktır.

Ders Çalışırken Hayal Kurmak

Çalışmaya başladığınızda hayalleriniz sizi içine alıyor ve çalışmanızı engelliyorsa şu iki şeyi yapabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kurmak istediğiniz hayali kendinize bir ödül olarak verin. “Bu ders çalışma seansımı tamamladığım zaman, 10 dakika hayal kuracağım” deyin. Eğer iç disiplini kuvvetli bir öğrenciyseniz, çalışma motivasyonunuz artacaktır. Bu takdirde seansın sonunda kendinize hak ettiğiniz ödülünüzü zevkle verin ve hayalinizi zevkle kurun.

Ders çalışırken dikkat ve odaklanmanızı arttırmak için https://www.sayginnlp.com/dikkat-eksikligi-dehbde-play-attention-yontemi/ yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ders çalışırken hayale dalarsanız ve bunu kendinize ödül olarak verecek şekilde erteleyemiyorsanız, ikinci önerimiz kurduğunuz hayale devam etmeniz ve bitirmenizdir.

Hayalinizi bitirip doyuma ulaşın ve tekrar dersinize dönün. Bu hayallerin geri gelmesini önlemenin bir yoludur. Hayallerinizi birdenbire keserseniz, bir süre sonra onları düşünmeye başlamanız kaçınılmazdır. Birçok kişi hayal kurma isteği ve hayal kurmanın pişmanlığı arasındaki ikilemden kendini kurtaramaz ve verimli çalışamaz. Siz öyle yapmayın. Hayalinizi tamamlayın ve dersinize dönün. Bazı öğrenciler hayallerini sürdürdükleri ve hayallerine gömüldükleri zaman, bundan çıkamadıklarını ve dolayısıyla derse dönemediklerini söylemektedirler. Böyle durumlar için önereceğimiz yol şudur:

Beş- on dakika gibi makul bir süre sonra derse dönemediğinizi fark ederseniz, yerinizden kalkın yürüyün, hafif müzik egzersiz hareketleri yapın, zihninizi ve havanızı değiştirin. Dikkat ve odaklanmanızı geliştirerek ders çalışma faaliyetinizi daha etkin hale getirmenin en faydalı yollarından biri budur.

Kaygı Dikkati Olumsuz Etkiler

Kaygılar

Zihnin dağılmasına yol açan bir başka sebep kaygılardır.

“Bu sınavda başarılı olabilecek miyim?”

“Ya başaramazsam, annemin-babamın yüzüne nasıl bakacağım.”

“Arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım…”

“Bu iş olamayacak galiba.”

“Çalışacak bunca konu var, hiç zaman kalmadı. Mahvoldum, hapı yuttum”

Bunlar ve buna benzer düşünceler önemli bir sınava hazırlanan her öğrencinin zihnini meşgul eder. Bu noktada basite indirgenmiş bir formül olarak kendi kendinize şu soruları sormanızı öneririz:

“Bu düşünceler benim çalışmamı kolaylaştırıyor mu?”

“Bu düşünceler amacıma hizmet ediyor mu?”

“Bu düşünceler bana yardımcı oluyor mu?”

Bu sorulara verilecek cevap “Hayır” olduğuna göre, yapılacak olan bu düşüncelerden uzaklaşıp çalışmaya yönelmektir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago