Ders Çalışırken Dikkat Toplama Teknikleri -2

Bir önceki yazımızda ders çalışırken dikkatin dağılmasına yol açan içsel sebeplerden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise öğrencilerin verimli çalışmalarını engelleyen dış sebeplerden bahsedeceğiz. “Ders Çalışırken Dikkat Toplama Teknikleri -2″ başlıklı yazımıza gelin birlikte göz atalım.

Dikkatin Dağılmasına Yol Açan Dış Sebepler:

Çevresel şartların disipline olmayı olumsuz etkileyebildiğini unutmamak gerekir. Örnek vermek gerekirse yatılı okullarda başarı oran gündüzlü okullardan daha yüksektir. Bunun üç sebebi vardır:

  • Düzenli ve programlı çalışma saatleri.
  • Etüt odalarının zihnin dağılmasına sebep olacak ve çalışmayı engelleyecek uyaranlardan arındırılmış olması.
  • Sabah etütleriyle sağlanan tekrar imkanı.

Okulda ders ve sınav başarısını yükseltmek için yapılacak olanların başında kendi çalışma şartlarınızı, yatılı okulların çalışma şartlarına yaklaştırmak gelir. Bu konuda atılacak birinci adım çalışma odanızı dikkatinizin dağılmasına sebep olacak, çalışmayı engelleyecek uyaranlardan arındırmaktır.

Peki Nedir Bu Uyaranlar?

Posterleri Kaldırın:

Zihnin dağılmasına yol açarak ders çalışmayı engelle yen dış sebeplerin başında posterler gelir. Odasına sevdiği takımın posterleri asılı olan bir erkek öğrenci düşünün. Bu öğrencinin o postere bakıp, takımının bir önceki hafta yaptığı maçı, bir sonraki hafta yapacağı maçı düşünmemesi mümkün müdür? Bu konuda bilgilendirdiğimiz gençlerin büyük çoğunluğu, bir haftalık uygulamadan sonra bize izlenimlerini bildirdiklerinde, bu görüşe katıldıklarını söylemişlerdir.

Çalışma Odasından Posterleri Kaldırın

Yatarak Çalışmak Sizi Çok Çabuk Yorar:

Dikkat dağınıklığı ve zihnin çabuk yorulmasına yol açan temel faktörlerden bir tanesi de yatarak ders çalışma alışkanlığıdır. Ne kadar iyi niyetle olursa olsun, “ders kitabını eline alıp şöyle uzanarak” ders çalışmak istemenin doğurduğu bir tek sonuç vardır. Uykuya dalmak veya çalışamayacak kadar gevşemek. Çünkü:

Uyku ve uyanıklıktan sorumlu anatomik yapılar beyin sapındadır. Kas geriliminin belirli bir düzeyde olması ve kaslardan bu yapılara mesajların gitmesi uyanıklığı sağlar. Eğer kas gerimi belirli bir düzeyin altına düşerse, beyin sapına gönderilen mesajlar bu defa uykuyu başlatan maddelerin salgılanmasına yol açar. Böylece öğrenmek için gerekli dikkati odaklamanın ön şartı olan “uyanıklık” bozulmuş olur.

Ders çalışmak için en uygun durum, çok yumuşak olmayan bir sandalye de dik olarak oturmak ve kolları bir masa veya sıraya yaslamaktır.

Bütün dikkat dağıtıcı etmenleri gözden geçirdiniz ancak yine de ders çalışırken odaklanma sorunu yaşıyorsanız bu konuda profesyonel destek almak için https://www.sayginnlp.com/play-attention-ile-dikkat-ve-odaklanma-egitimi/ içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yatarak Ders Çalışmak

Müzik Dinleyerek Çalışmak Dikkatinizi Dağıtır:

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, insan beyni aynı anda birçok uyaranı alabilir ancak dikkatini bir tek noktaya odaklayabilir. Bir başka ifadeyle, öğrenmek için gerekli olan düzeyde dikkat ancak bir tek noktada toplanabilir. Bu sebeple insanın hem müzik dinleyip, hem de ders çalışması mümkün değildir.

Ders çalışmaya çalışırken müzik dinlemek, zevkle müzik dinlenmenizi engeller. Gerçekte müzik dinlemek isteyip bu arada da ders çalışmaya çalışmak, müziğe ayırdığınız değerli vaktin ziyan olmasına yol açar. Bunun tersi de doğrudur. Ders çalışmaya ayırdığınız vakit içinde müzik dinlemek isterseniz, derse ayırdığınız değerli zamanı ziyan etmiş olursunuz.

Birçok öğrenci, “Ben çalışmaya koyulduğum zaman müziği duymuyorum” demektedir. Bu ifade yukarıda anlatılanın doğruluğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kişi dinlemediği halde geri planda devam eden müzik gerginlik ve yorgunluk yaratır, çalışma veriminin düşmesine, kimi zaman da dikkat eksikliğine yol açar.

Bu sebeple öğrencinin karar vermesi gerekir. Müzik mi dinlemek istiyorum, ders mi çalışmak istiyorum?

Bizim önerimiz ders çalışırken müzik dinlememek, müziği bir ödül olarak kullanmaktır.

Grafik veya harita çizerken veya rutin bir ödev hazırlarken müzik dinlemekle sakınca yoktur.

Televizyonu Siz Kontrol Edin:

Yukarıda müzik için anlatılanların hepsi televizyon için de geçerlidir. Hem ders çalışmak, hem de arada bir televizyona kulak kabartmak mümkün değildir.

Sınava hazırlanan öğrenciler arasında en çok zaman kaybına neyin sebep olduğunu araştırdığımızda, listenin en başında rakipsiz olarak televizyon bulunduğunu gördük.

Televizyonun düğmesine basıncaya veya televizyonun bulunduğu odaya gidinceye kadar kontrol sizin elinizdedir.

Televizyonun düğmesine bastığınız veya televizyonun açık bulunduğu odaya girdiğiniz andan itibaren kontrol sizin elinizden çıkar ve ekrandaki yakışıklı erkeğin, çekici ve güzel kadının, olayın akışındaki heyecanın kontrolüne girer.

Ders Arasında TV İzlemek

Bu sebeple LGS, YKS, ALES, KPSS gibi sınavlarda başarılı olmak istiyorsanız, ders çalışmak için programladığınız süre içinde televizyondan uzak durun. Televizyonda mutlaka seyretmek istediğiniz bir program varsa, bunu günlük programınızın içine alın.

Ancak hiçbir zaman televizyon ve ders çalışmayı bir araya getirmeyin.

Çalışma Sırasında verdiğiniz aralar sırasında zamanınızı istediğiniz gibi değerlendirebilir, kendinize çeşitli ödüller verebilirsiniz. Ancak yukarıda anlatılan sebeplerden ötürü 10 dakikalık bir mola için televizyon seyretmek hiçbir zaman bu ödüllerden biri olmamalıdır.

Telefonlarınızı Mutlaka Kapatın:

Ders çalışmayı engelleyen dış sebeplerden biri de telefondur. Çalışırken aklına gelen bir şeyi söylemek veya dersle ilgili bir soruyu yöneltmek için telefon başına gitmek çok sık rastlanan bir durumdur.

Ders çalışma seansınızı tamamlamadan hiçbir şekilde kimseyi aramayın. Ders için bir şey dahi soracak olsanız bunu dinlenme aranıza erteleyin Telefonla konuşmayı kendinize ödül olarak koyun. Eğer bir arkadaşınız sizi ararsa, o takdirde ona kendisini dinlenme aralığınızda arayacağınızı söyleyin.

Biraz katı gibi gözükmesine rağmen bu yaklaşımın arkasındaki mantık şudur: Beni günlük programımı uygulamaktan hiçbir sebep alıkoyamaz. Günlük programımı uygulama sorumluluğu bana aittir.

Ders Çalışırken Yeme İçme

Yeme-İçme ve Gezinme İçin Ayrı Zamanlar Oluşturun:

Ders çalışırken en sık karşılaşılan isteklerden ikisi de bir şeyler yeme-içme ve gezinme isteğidir. Bu isteklerin hepsi aynı ihtiyaçtan doğar. Oturmak veya çalışmaktan kaynaklanan iç gerginliğini hafifletmek. Oysa yiyerek-içerek ve gezinerek sağlanan rahatlık, daha sonra günlük programı uygulayamamaktan kaynaklanan rahatsızlık altında kaybolup gidecektir.

Bu isteklerinizi erteleyin ve kendinize ödül olarak bunları verin. Çünkü ders çalışmanıza ara vermenize sebep olan her durum ve davranış çalışma programınızı uygulama kararınızla çelişiyor ve çalışmanızı engelliyor demektir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago