Categories: Etkili İletişim

Etkili İletişimin Önemi

İnsanlar olarak birbirimize etkileşim halinde olur ve birbirleriyle çeşitli düzeylerde iletişim kurarız. Bu etkileşimin içeriğine bağlı olarak, her kişinin günlük olarak doldurduğu çeşitli roller vardır. Her etkileşimin ortak olarak ne olduğu, açık ve etkili iletişim ihtiyacıdır.

İletişim yoluyla kalıcı ve gerçek ilişkiler kurmaya ve sürdürmeye dahil olan, ikisi beden dili ipuçlarını tanıyan ve etkili dinleme becerilerini kullanan birçok unsur vardır.

Bu unsurları doğru bir şekilde kullanarak, sosyal etkileşimlerin kalitesinde bir iyileşmenin yanı sıra, bir sosyal kapasitede başkalarıyla ilişki kurma konusundaki güvenin artmasını görebiliriz. Bu faydalar, bir işi güvenceye almak net veya kalıcı ilişkiler kurmak için gerekli araçlardan biri olabilir.

İletişimde Beden Dilinin Önemi

Başkalarıyla iletişim kurmada en önemli faktörlerden biri sözsüz iletişimdir. Konuştuğumuz sözlerin farkındayız ve kontrol ediyoruz, fakat çoğu zaman gönderdiğimiz sözel olmayan ipuçlarını fark edemeyiz. “Sözel iletişimi jestler, mimikler ve ifadeler gibi sözel olmayan konuşmalarla güçlendirebilir, çelişebilir, ikame edebilir, tamamlayabilir veya vurgulayabiliriz.” Sözsüz ipuçları çok güçlüdür çünkü bilinçaltı düzeyde başkalarına da iletişim kurarak bireylere sözel olmayan iletişimi doğru iletişim olarak görür, çünkü gerçek ipuçları ve duygular sağlar. Sözel dil ve beden dili uyumlu olduğunda, bu mesajın genel kalitesini arttırmaya ve mesajı alan kişi ile rezonansa izin vermeye çalışır.

Yelpazenin karşı ucunda, beden dili sözelleştirilmesine uymuyorsa, güvensizlik hissi de olabilir. Sözel ve sözel olmayan mesajlar arasında bir uyumsuzluk olduğunda, bu mesaj alan herkese zihinsel bir kırmızı bayrak görevi görür. ve onların bekçi olmasına neden olur. Beden dili ayrıca güven ve diğer istenen özellikleri sergilemek için çalışır. Potansiyel bir iş fırsatı durumunda, bir çalışanın işe alıp alamayacağına dair güven duygusu güveni gösterebilir. Aynı şekilde, bir işveren olarak, başvuru sahiplerine şirkette kendinizden emin olduğunuzu ve iş yaptığınızı bilmeleri önemlidir.

Etkili İletişimin Faydaları Nelerdir?

Etkili Dinleme Becerileri

İletişim, gönderdiğimiz mesajların ötesine geçer – mesajların nasıl alınacağını da içerir. Kişilerin bize ne söylediğini basitçe “duyarsak”, o zaman bize yöneltilmiş çok çeşitli mesajlar kaçırırız. Dinleme, analiz ve işlemeyi içeren aktif bir süreçtir. Kişinin düşüncelerini, duygularını seslerini, kullandıkları kelimeleri ve seslerinin ton kalitesini hatırlatacak önemli sözel öğeler vardır. Bu sözel göstergelere ek olarak, daha önce tartışılan beden dili gibi bir dizi sözel olmayan gösterge de vardır. Dinlerken, bu sözel olmayan ve sözel ipuçlarını, iletilmekte olan mesajın gerçek bir anlayışına yol açacak şekilde düşünmek önemlidir. Etkili dinleme için 10 adım var, beşinci şey, “çözümlerinizi engellemeyin ve zorlamayın”. Bu, özellikle etkili iletişim becerilerini korumak açısından önemlidir. Çünkü konuşmacıya vurgu yapar ve dinleyicinin sorumluluğunu alır. Teslim edilen mesajın anlaşılmasını sağlamak ve sürdürmek. Bu da, mesajların uygun şekilde iletilebilmesi için daha fazla iletişim kanalı açar.

Dinleme becerileri etkili iletişim açısından çok önemlidir. Dinlemenin önündeki engeller için https://www.sayginnlp.com/etkili-dinlemenin-onundeki-engeller/ yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Etkili İletişimin Faydaları

İletişim etkili olduğunda, tüm tarafları tatmin eder ve başarıyı hissettirir. Mesajları açık bir şekilde ileterek, anlaşmazlıkların potansiyelini azaltan mesajların yanlış anlaşılmasına veya değiştirilmesine yer yoktur. Çatışmaların ortaya çıktığı durumlarda, etkili iletişim, durumun saygılı bir şekilde çözülmesini sağlamak için kilit faktördür. Bir kişinin iletişim kurması, bir işi güvenceye almak, sağlıklı bir ilişki sürdürmek ve sağlıklı bir kendini ifade etmenin bir parçası ya da kırılma faktörü olabilir.

“Etkili İletişimin Önemi” başlıklı yazımızdaki tavsiyelere uymanıza rağmen iletişim problemleri yaşamaya devam ediyorsanız 22 yıllık tecrübemiz ile İzmir’de  etkili iletişim eğitimlerimiz düzenli olarak devam ediyor. Ayrıca Denizli, Antalya ya da Muğla şubemizde düzenlediğimiz etkili iletişim becerileri eğitimi programlarımıza katılabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago