Categories: Hızlı Okuma

Verimli Okuma Teknikleri

Okuduğunuzu anlama becerisi nasıl güçlendirilir?

  • Okuduğunuz zamanı ve yeri analiz edin

Birkaç saat boyunca okuyor veya çalışıyorsanız, zihinsel yorgunluk sorunun kaynağı olabilir. Dikkatsiz ya da okumanızı sürekli kesintiye uğratacak bir yerde okuyorsanız, okuduğunuz şeyi anlayamayabilirsiniz. Daha verimli bir okuyucu olmak ve okuduğunuzu anlama becerinizi geliştirmek için ip uçlarını sizin için derledik.

Okuduğunuzu Anlama Becerisi Nasıl Güçlendirilir?

  • Her paragrafı kendi kelimelerinizle yeniden ifade edin

Her bir kelimeyi kendi cümlelerinizle ifade ederek, okuduğunuz cümlenin anlamını kendinize göre yorumlayarak öğrenmeniz işinizi kolaylaştırabilir.

  • Özellikle zor olan sesli cümleleri veya bölümleri okuyun

Yüksek sesle okumak bazen karmaşık materyallerin anlaşılmasını kolaylaştırır. Sesli okumak sizi sadece görsel olarak değil işitsel olarak da okuma faaliyetinin içine katacağı için özellikle zor bölümleri sesli olarak okumak daha iyi anlama konusunda işinize yarayabilir.

  • Zor veya karmaşık bölümleri tekrarlayın

Bazen, daha iyi anlamak için, tekrarlı okuma son derece uygun ve gerekli olabilir.

  • Okuma hızınızı azaltın

Bazı zamanlarda daha yavaş ve dikkatli bir şekilde okumak, size anlama konusunda gereken desteği sağlayacaktır.

  • Başlıkları sorulara dönüştürün

Bu sorulara sık sık başvurun ve cevapları tekrarlayın veya altını çizerek ilerleyin. Burada kullanacağınız sorular kendi zihninizin ürünü sorular olacağı için verdiğiniz cevaplar daha kalıcı bir öğrenme gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

  • Önemli noktaların kısa bir özetini yazın

Bu, genel işleyiş ve fikirlerin ilerleyişini görmenize yardımcı olacaktır.

  • Anahtar fikirleri vurgulayın

Bir bölümü okuduktan sonra, geriye dönüp neyin önemli olduğunu düşünün. Vurgulama, neyin önemli olduğunu belirlemenizi kolaylaştırma konusunda yardımcı olur. Elde ettiğiniz bu anahtar fikirleri sıralamanız ise anlama ve hatırlama açısından son derece önemlidir.

Ana Fikirleri Vurgulayın

  • Arka plan bilgisinden yoksun olup olmadığınızı belirleyin

Eğer yazar belirli bilgilere sahip olduğunuzu varsayarak yazı kaleme almışsa anlama çok zor hatta imkansız bir hal alabilir. Bu yüzden okuduğunuz metinle ilgili alt yapınız olup olmadığından emin olmak işinize yarayabilir. Eğer yazıyı daha iyi anlamak için ufak çaplı da olsa bir temele ihtiyacınız var ise ilk olarak buradan başlamanız verimli bir okuyucu olabilmek açısından önemlidir.

“Verimli Okuma Teknikleri” yazımızı okumanıza rağmen okuduğunuz metinleri anlama konusunda zorluklar yaşamaya devam ediyorsanız yaşadığınız durum okuma hızınız ile ya da farkında olmadan yaptığınız okuma hataları ile ilgili olabilir. İşte bu noktada Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi işinizi kolaylaştırabilir ve 22 yıllık tecrübemiz ile size bu konuda destek olabiliriz. İzmir, Denizli, Muğla ve Antalya’da ki Hızlı ve Verimli Okuma Teknikleri seminerlerimize katılmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago