Categories: Zaman Yönetimi

Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri

Zamanın tabiatını nispeten göz ardı etmemiz alelade bir adama pek bir şey ifade etmez. Onun için önemli olan zamanı hesaplayıp hesaplayamadığıdır. Eğer geçen asırda olduğu gibi bu asırda da insanların büyük çoğunluğunun uğraştığı çiftçilik veya hayvancılıkla meşgulse, zamanını kendiliğinden tabiat olayları ile belirlenmiştir: şafak, güneşin doğması, tam tepeye çıkması, batması ve gecenin çökmesi. Günlük faaliyetleri için bunlardan daha kati hiçbir zaman ölçüsü bulamaz. Hepimiz tabiatın saatine göre yaşarız. Gündüz geceyi izler; mevsimler de mevsimleri. Bu dönenceler, mütemmim cüzlerimizdir.

Etkili zaman yönetimi konuları ilginizi çekiyorsa https://www.sayginnlp.com/etkili-zaman-yonetiminin-onemi/ içeriğimize de göz atmanızı öneriyoruz.

O zaman saate niye ihtiyacımız var? Kimin ihtiyacı var? Güneş saati gibi en eski ve en tabii saatler yaşam meselesini doğrudan etkilemiştir. David Landes, zaman yönetiminin önemi konusundan bahsettiği ve en uygun şekilde, Zamanda İhtilal olarak adlandırılan eserinde eski Roma’ da sahnelenen bir oyundaki “komik” bir ağıttan alıntı yapmış:

“Saatleri nasıl birbirinden ayıracağını keşfeden

İnsan lânetlenmiştir. Yine lânetlemiştir,

Bu sefer de günlerimi aciz bir şekilde

Küçücük parçalara bölmeye kalkan güneş saatini

Bulduğunda! Küçük bir çocukken,

Midem benim güneş saatimdi; yani en kesini

Ve en doğru olan ve hepsinden daha kati olan.

Bu saat bana akşam yemeğine gitmek için,

Ve yemek yemem için hangi saatin en doğru

Olduğunu söylerdi,

Fakat şimdilerde benim de bir güneş saatim var,

Ve o yüzden güneş gitmeden eve gidemiyorum.

şehir bu lanetli saatlerle dolu…”

Zaman Yönetimi Teknikleri ve Önemi

Bir saat türü olarak güneş saatinin zaman yönetimi açısından büyük kısıtlamaları vardı. Yılın büyük bölümünde bulutların güneşi perdelediği coğrafyalarda pek işe yaramıyorlardı. On dördüncü asrın sonlarına doğru Avrupalılar sarkaçları ağırlıklar vasıtasıyla hareket eden mekanik saati bularak zamanı etkili kullanmak konusunda aşama kaydettiler. Sadece akrebi olan ve doğruluğu da kesin olmayan bu saat yine de vakti az çok gösteriyor,  etkili zaman yönetimi konusunda yardımcı oluyor ve şehir meydanlarıyla kiliselerde çanları çaldırıyordu. Venedik’teki Aziz Mark Katedrali’ndeki saat günümüze gelebilmiş bir örnektir.

Zaman yönetimi ve zamanı verimli kullanmak her şeyden önce bir disiplin meselesidir. Kişisel zaman yönetimi için disiplin kazanmak konusunda https://www.sayginnlp.com/zaman-yonetimi-disiplini-kazanmak/ içeriğimize mutlaka göz atmalısınız.

Saatler giderek küçüldüler ve az çok zengin olan insanlar evde kullanmak için taşınabilir saatler aldılar. En can alıcı teknolojik adım bobinli zembereğin bulunması oldu; böylece saatler iyice küçültüldü ve zaman yönetimi tekniklerinde bir adım daha ileri gidilebildi. Avrupalı ustalar masa saatini örnek alıp cep saatini yaptılar. İsviçreliler 1860′ lara kadar sokaktaki adamın da takabileceği ucuz ve güvenilir saatleri büyük miktarlarda üretmediler. Birinci Dünya Savaşı’na kadar kol saatleri pek popüler değildi.

Saatin Gelişimi ve Kişisel Zaman Yönetimi

Bu arada saatler, dakikaları ve saniyeler hesaplamada giderek daha da güvenilir oldular, Harrison’in 1671’de yaptığı kronometre bir günde en fazla bir saniye geri kalıyor veya ileri gidiyordu, Bu gelişme insanların etkili zaman yönetimi tekniklerini günlük hayatlarında kullanabilmeleri açısından adeta bir devrimdi. Quartz teknolojisinin gelmesiyle ev ve kol saatlerin bu doğruluk sağlanmış oldu. Bu da artık zamanınızı saniye saniye hesaplayabilmeniz ve kişisel zaman yönetimi yapabilmeniz demektir. Günümüzün atomik saat tabii ki çok daha kesin verilere sahip.

Etkin zaman yönetimi sizin için önemliyse ve kişisel zaman yönetimi konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız https://www.sayginnlp.com/etkin-zaman-yonetimi/ içeriğimize göz atabilir ve daha fazla bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Anahtar Noktalar

  • Zaman uzay kadar gizemlidir. İzafi bir devamlılık gösteren, dengesiyle, içinde değişikliklerin yaşandığı boyuttur.
  • Zaman saatler vasıtasıyla müstesna bir saatlerle hesaplanır. Mekanik saatlerin üstümüzde çok büyük etkisi vardır. Başka açılardan bakıldığında ortalama hayatımız giderek uzadığı için zamana karşı bir umursamazlık baş gösterse de, bu saatler bizi zaman yönetimi teknikleri ve önemi hakkında atalarımızdan çok daha fazla şuurlu kılıyor.
  • Saatler bize bir disiplin duygusu aşılar. Mesela, Puritanlar özellikle Britanya ve Amerika’ da etkin zaman yönetiminin ne kadar önemli olduğu ve onu boş vere harcamanın ne kadar günah olduğu fikrini insanlara aşıladılar. Tutumluluk, çalışkanlık ve dakiklik birbirinden ayrılmaz bir üçlüdür.
  • Herkes “vakit nakittir” karşılaştırmasını kabul etmez. Sonsuzluk kavramı içinde ele alacak olursak zamanı verimli kullanmak paradan daha değerlidir. Daha büyük bir saygıyla muamele görmeyi hak ediyor.

Günü tutmak mümkün değil,

Fakat kaybetmemek mümkün.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago