Verimli Okuma ve Ders Çalışmayı Etkileyen Faktörler

Okuma ve ders çalışma gibi zihinsel etkinlikler esnasında sistemli davranmak, beynimizin çalışma prensipleri açısından önemli ve gereklidir. Zaman konusunda da sistemli ve disiplinli davranmalıyız.

Okuma ve ders çalışma gibi etkinliklerin faydalı, verimli ve zevkli olabilmesi için planlı ve disiplinli bir tutum içinde olmalıyız. Bunu gerçekleştirmek için şu hususlara dikkat etmeliyiz:

  • Verimli bir ders çalışma ve okuma için bu tür etkinlikleri mümkün olduğu kadar günün aynı zamanlarında ve aynı yerlerde yapmalıyız. Devamlı değişen saatlerde ve rastgele çalışmamalıyız.

Hızlı Kitap Okuma ve Ders Çalışma Teknikleri

  • Sürekli aynı konuda ve çok uzun süre çalışmakla beynimiz yorulmaz ama sıkılabiliriz. O zaman çalışmalarımızın önemli bir kısmı boşa gitmiş olabilir. Bu sebeple, verimli ders çalışama ve okuma teknikleri açısından konsantrasyonumuzun ne zaman ve nasıl bozulacağına dair kendimizle ilgili tecrübelerimiz doğrultusunda planlama yaparak belli sürelerde mutlaka ara vermeliyiz. Örneğin 50-60 dakikada bir 5-10 dakika ara vermeliyiz. Ya da hızlı okuyabilmek için kitabın durumuna ve yapısına göre, belli sayıda bölüm veya sayfa okuduktan sonra ara vermeliyiz. Ara verme düşüncesini, okumaya başlamadan önce ortaya koymalı ve hızlı okuma teknikleri uygulayabilmek için de tavsiye edilen bu konuda kendi kendimize verdiğimiz sözü mutlaka tutmalıyız.

Verimli ders çalışma teknikleri konusunda daha çok bilgiye ulaşmak isterseniz https://www.sayginnlp.com/verimli-ders-calisma-icin-neler-yapilmalidir/ yazımızı mutlaka okuyun.

  • Çok küçük puntoyla yazılan materyaller okumamızı zorlaştırabilir.
  • Etkili ve verimli ders çalışma ve kitap okuma için odadaki, ışığın normal olması gerekir. Işık sağdan da gelse soldan da gelse, beyaz ve parlak sayfaları nispeten zayıf ışıkta; sarı ve mat kağıtları ise daha güçlü ışıkta okumalıyız. Aşırı parlak ya da zayıf ışık bizi okumaktan soğutur. İyi bir aydınlatma gözlerimizi korur.
  • Bulunduğumuz ortam aşırı sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Ayrıca aşırı gürültü de sağlıklı bir ortam oluşturmaz.

Etkili Hızlı Okuma ve Verimli Ders Çalışma Teknikleri

  • Verimli ders çalışma ve hızlı ve etkili okuma için ortamın düzenli olması ile dağınık olması arasında mutlaka fark vardır. Ortam, düzenli ve dikkati dağıtmayacak bir şekilde olmalıdır.

Hızlı ve etkili okuma ders başarısı için çok önemlidir. İsterseniz https://www.sayginnlp.com/hizli-okumanin-onemi-ve-etkili-okuma/ yazımıza göz atabilir ve hızlı okumanın önemi ile ilgili daha geniş bilgiye ulaşabiirsiniz.

  • Verimli bir okuma ve daha iyi öğrenme teknikleri için okumaya ayırdığımız özel zaman/zamanlar olmalıdır, Etkili bir okuma, önceden planlanan önemli bir iş olarak kabul edilirse ona göre ayarlamalar yapılabilir.
  • Son olarak: ders çalışma ve kitap okuma ortamını, bir çalışma masasında ve sandalyede mümkün olduğunca dik oturarak oluşturmalıyız. Verimli ders çalışma ve daha etkili okuma yapabilmek istiyorsak yatarak, uzanarak ya da masada çok eğik bir şekilde okumak ve çalışmak, gözlerle metin arasındaki açı ve mesafeyi bozup, okuma ortamını verimsizleştirmektedir.
  • Unutulmamalıdır ki, hızlı ve etkili okuma tekniklerini bilen usta bir okuyucu, okumak için uygun yer ve zaman aramaz, gerekirse her şartta okuyabilir.
Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago