Categories: Hedef BelirlemeNLP

Eğitimde NLP ile Hedef Belirleme Teknikleri

NLP teknikleri ile hedef belirleme eğitim alanında da uygulanabilir. Zihinlerimize istediğimiz şeyin güçlü ve detaylı bir şeklinin verilmesi zihni dışarıda olan ve kendi içsel temsilinize benzeyen şeyleri bilincinize taşımak konusunda otomatik olarak ayarlar. Zihin neredeyse, “işte onlardan biri, işte ondan bir tane daha” demektedir.

Biz NLP ile bu olayı nasıl yönetebileceğimizi ve ondan nasıl yarar sağlayacağımızı öğreniriz. Yaptığınız alıştırmalar sonucunda en çok motivasyon sağlayan içsel temsillerinizin nasıl ortak görsel, işitsel ya da dokunsal özelliklere sahip olduğunu fark etmeye başlayacaksınız. Şimdilik, siz iyi şekillendirilmiş bir sonucu inşa etmeye başlarken sadece istediğiniz şeyi elde ettiğinizde tecrübe etmek istediğiniz duygulara odaklanın ve geri kalan her şeyi zihninizin sizin için halletmesine izin verin. İyi şekillendirilmiş sonucunuzu gerçekten yerleştirebilmek için hedefe giden yedi adimi takip etmenizi öneriyoruz.

NLP Teknikleri ile Adım Adım Hedef Belirleme

Ulaşmak İstediğiniz Sonucu Tanımlayın

Ders verdiğiniz ve pozitif bir sonuç almak istediğiniz bir sınıfı düşünün. Bunun geçmiş tecrübelerinizden çok, siz istediğiniz her şeyi elde ettiğiniz durumda ne olacağı ile ilişkili olduğunu unutmayın.
Bu yüzden durup bu gelecekte gişe rekorları kıracak filmin senaristi olun.

Bu yöntemi ilk defa keşfederken kullanılabilecek çok iyi bir yöntem, bir arkadaşınızın ya da bir
meslektaşınızın size sanki kişisel yaşam koçunuzmuş gibi soruları yöneltmesini sağlamaktır.

Eğitimde NLP teknikleri ve uygulaması ile ilgili daha önce yayımladığımız https://www.sayginnlp.com/egitimde-nlp-teknikleri-ve-dayandigi-temel-varsayimlar/ içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Hedef belirleme açısından en temel soru “Ne istiyorsunuz?” sorusudur. Ne istediğinizi çok açık ve net bir şekilde belirleyin. Sonucunuz hakkında düşünmenizi ve neye erişmek istediğiniz konusunda çok miktarda bilgi toplamanızı sağlayacak bazı yararlı yöntemler aşağıda yer alıyor. Hedef belirleme ve motivasyon konusunda bize faydalı teknikler sunan NLP de, sonucunuzun sizin için gerçekten uygun olduğundan ve sizin değerleriniz için, sizin hayatınızda bir anlam ifade ettiğinden emin olmak için kullandığımız bazı özellikler vardır.

Bunu ilk defa öğrenen insanların büyük bir çoğunluğu, hedef belirleme yöntemleri açısından, sonuçları yazmanın yararlı bir uygulama olduğunu düşünmektedir. Tabii ki kendinize güveniniz ve yeteneğiniz geliştikçe bunu daha hızlı ve kolay bir şekilde yapmayı da öğreneceksiniz.

Hedef belirlemek üzerine yayımlamış olduğumuz diğer yazılarımız için https://www.sayginnlp.com/hedef-belirleme/ sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Belirgin

Belirgin olun; ele aldığınız sonuçtan ne istediğinizi tanımlayın. Detayları (ne göreceğinizi, ne
işiteceğinizi ve hissedeceğinizi) tam olarak belirlemek üzere çalışmanızı sağlayın.

NLP ile Hedef Belirleme Nasıl Yapılır?

Kilometre Taşları

Kilometre taşları neler olacak? İstediğiniz sonuca doğru gitmekte olduğunuzu nasıl anlayacaksınız?
Başarılı bir şekilde vermekte olduğunuz dersin ortalarına doğru ne oluyor olacak?

Şimdiki Zamanda İfade Edin

Sonuçları yazmanın en iyi yolu onları sanki elde etmişsiniz gibi yazmaktır, o yüzden onları sanki
şimdi yapıyormuş gibi şimdiki zamanda yazın.

Sonuçlar

Arzu ettiğinize ulaşmanızın etkileri ne olacak? Bunu elde ettiğinizde ne görüyor, duyuyor, hissediyor
olacaksınız? Bu konu NLP eğitimlerinde “Temsil Sistemleri” başlığı altında ele aldığımız bir konudur.

NLp eğitimlerimizi ve teknikleri detaylı incelemek için https://www.sayginnlp.com/nlp-egitimi/ sayfamıza mutlaka göz atın.

Zamana Dayalı

Bu ne zaman gerçekleşecek? Zaman ölçeği nedir? Tarihi ve saati belirtin. Şimdi istediğiniz sonuca farklı bir bakış açısından bakın. Doğru hedef belirleme açısından NLP teknikleri bize zamanı net bir şekilde belirtmenin önemini vurgular.

Pozitif

İstediğimiz şeyi pozitif bir çerçeveye oturtmamız önemli bir noktadır, Biz genellikle hayatımızdaki
konuları ‘problemler’ olarak düşünürüz. İşte bir yerlere takılıp kalmamızın nedeni de budur, çünkü
problemler bizi engellemeye meyillidir. Hedef belirlemenin önemi ve motivasyon açısından problem olarak gördüğümüz durumlara bakış açımızı değiştirebilmeliyiz. Eğer bunu yapamazsak kendisi de bir meseleye dönüşen bir “problem” durumuna bile girebiliriz.

Hedefinize ulaşmak açısından problemi bir sonuca dönüştürebilirsiniz. “Bunu istemiyorum/bundan hoşlanmıyorum” yerine “Bunun yerine ne olmasını isterdin?” diye Sorun.

Ekolojik

Eğer istediğiniz sonucu elde edecek olursanız bunun çalıştığınız sistem üzerindeki etkileri ne
olacak?

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago