Categories: Hedef Belirleme

Doğru ve Etkili Hedef Belirleme için Öneriler

Doğru hedefler koyabilmek bir çoğumuz için zor olabilmektedir. Etkili hedef belirleme hakkında hazırlamış oluğumuz bu yazımızda size hedef belirleme teknikleri konusunda öneriler sunacağız.

Mevcut Durumunuz Nedir?

Biz genellikle elde etmek istediğimiz sonuçlara ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye niyet ederiz ama bir şekilde bir türlü başlayamayız. Bunun en yaygın nedeni mevcut durumda (zamanın bu anında) yer alan ve onun da değişmesi gerektiğini bizim fark etmediğimiz bir faaliyet, düşünme süreci ya da alışkanlıktır. Bunlar genellikle bilinç seviyesinin altında yer alır, o yüzden de kendimize doğru soruları sormaya başlayana kadar ihtiyaç duyulan değişimlerin farkına varamayabiliriz. Hedef belirleme ve motivasyon teknikleri açısından mevcut durumun belirlenmesi son derece önemlidir.

Hedef belirleme teknikleri ve yöntemleri hakkında diğer yazılarımızı okumak için https://www.sayginnlp.com/hedef-belirleme/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Mevcut durumunuzu kontrol etmek için kullanabileceğiniz yararlı sorular şunlardır.

  • İstediğiniz sonuca ulaşamamaktan ne elde edeceksiniz?
  • İstediğiniz sonuca doğru ilerleyebilmek için vazgeçmeniz ya da değiştirmeniz gereken bir şey var mı?
  • İlerlemenizi engelleyebilecek, durdurabilecek başka bir koşul var m?

Eğer bu tür bir şeylerin farkına varırsanız, şimdi bunların farkında olan zihninizin siz filminizi yaratırken içsel motivasyon unsurlarınızı düzene koyup sıralayabileceğini bilerek sadece ilerleyin.

Hedef Belirleme ve Motivasyon Teknikleri

İçsel Temsiliniz Güçlü olsun

Bölümün başında da ifade ettiğimiz üzere, içsel temsilleriniz ne kadar açık ve detaylı olursa, zihninizin dikkatinizi sizi arzu ettiğiniz sonuca taşıyacak şeylere odaklaması daha kolaylaşmaktadır. Hedef belirleme ve motivasyon açısından avantaj sağlaması için elde etmek istediğiniz sonucun nasıl bir şey olacağını hayal edin, resimler, sesler, hisler ve istediğiniz duygularla bir temsil oluşturun. Bunu yapmak için zaman harcayabilirsiniz. Eğer isterseniz bunu küçük bir meditasyon olarak düşünün. Olayı tüm renkleri ile gerçek hayatı yansıtan yüksek teknoloji ile çekilmiş bir film gibi oluşturun.

  • Ne görüyorsunuz? Olayın tüm detayları içeren bir filmini oluşturun.
  • Ne duyuyorsunuz? Hem içsel olarak (sizin içsel diyalogunuz) hem dışsal olarak (etrafınızdaki
    kelimeler ve sizin deneyiminizi tecrübe ederken diğer insanların kelimeleri)
  • Ne hissediyorsunuz? Orada, o yerde olmanın yarattığı fiziksel hisler neler ve bununla ilişkili olan pozitif duygular neler?

İstediğiniz Sonuca Ulaşmayı Somutlaştırın

Burada elde etmek istediğiniz sonucu şekillendirmenize yardımcı olacak bazı sorular yer almaktadır. Bunu ilk kez öğrenirken bir başkasının size bu soruları yöneltmesini sağlamak ya da yanıtlarınızın açıkça ve dikkatli bir şekilde bir yere yazmak yararlı olabilir.

Hedef belirleme konusunda başarılı insanların kullandıkları yöntemler bize ışık tutabilir. Walt Disney ve Alfred Nobel örneklerini ele aldığımız yazımızı okumak için https://www.sayginnlp.com/hedef-belirlemede-w-disney-ve-a-nobel-ornekleri/ sayfamıza göz atabilirsiniz.

  • İstediğiniz sonucu elde ettiğinizi nasıl anlayacaksınız? Bunu duyusal şekilde ifade edin. Biraz önce yaratmış olduğunuz içsel temsili referans olarak alın ve anahtar özellikleri bir yere yazın. Ne görüyor, duyuyor, hissediyor olacaksınız?
  • Bu sonucu nerede, ne zaman ve kimden istiyorsunuz?
  • Bu sonucu nerede, ne zaman ve kimden istemiyorsunuz? (Bazen bu sonucu evde değil işte elde etmek isteriz, bazen de tam tersi.)
  • Bunu elde etmek için hangi kaynaklara ihtiyaç duyacaksınız? İçsel ihtiyaçlarınızı, başkalarından almanız gereken yardımı, maddi gereksinimleri tanımlayın ve eksiksiz bir liste oluşturun.
  • İstediğiniz sonucu elde ettiğinizde ne olacak? Ona ulaşmanın yaratacağı sonuçlar neler olacak?
  • Onu elde etmenin size sağlayacağı fayda ne olacak? Elde etmek istediğiniz sonuca ulaştığınızda bunun size sağlayacağı yararlardan üç tanesini açık ve net olarak belirleyin.
  • Bu değişimi başka herhangi bir durumda istiyor musunuz? Hayatınızda üzerinde çalıştığınız sonuçtan yarar sağlayabilecek başka bağlamlar mevcut mu?
  • Bu değişikliği yapmak hayatınızın diğer yönlerini nasıl değiştirecek? Sonuç yaşam dengenizde ne tür etkiler yaratacak? Bu sizin için uygun mu yoksa değişiklikler yapmanız gerekiyor mu?

Hedef Belirleme için Öneriler

Sonucu Şimdiye Entegre Edin

Şimdi sadece gevşeyin. Gözlerinizi kapatın ve tüm detayları kendi zihninizde bütünleştirebilmek için filminizi ihtiyaç duyduğunuz kadar çok oynatın. Hazır olduğunuzda gözlerinizi tekrar açın. Elde etmek istediğiniz sonucun odanın ya da etrafınızdaki boşluğun neresinde olabileceğini hayal edin. O yere doğru yürüyün, elde etmek istediğiniz sonucun içinde durun ve tüm bu pozitif duyguların tekrar hissedin. Yolculuğunuza başladığınız yere geri dönün ve istediğiniz şeye doğru birinci ve sonraki adımları atın.

Hedeflerinizde başarıya ulaşabilmek için mutlaka benimsediğiniz bir yönteminiz olmalı. Konu ile ilgili https://www.sayginnlp.com/basarili-olmak-icin-yonteminizi-belirleyin/ yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Atlama Taşı Egzersizi Kullanın

İstediğiniz sonucu iyi bir şekilde biçimlendirdikten sonra atlama taşı egzersizini yapmak sizi neyin durdurduğunu, bundan sonra atacağınız önemli adımların neler olduğunu anlamanız ve planlamanıza ihtiyaç duyduğunuz her şeyi dahil ettiğinizden emin olmanız için iyi bir yoldur. Hedef belirleme teknikleri açısından içsel kaynaklarınızı ve anlayışınızı ortaya çıkarmak için aşağıdaki sorulara ihtiyaç duyacağınız kadar yavaş bir şekilde yanıtlayın. Bu kendinizle ya da başkalarına koçluk yaparken kullanabileceğiniz gerçekten etkin bir araçtır.

Hedef Belirlemenin Önemi ve Yöntemleri

  1. İyi şekillendirilmiş sonucunuzu detaylı bir şekilde baştan aşağı düşünmüş olduğunuzdan emin olun, bu sayede bol miktarda duyusal bilgiye sahip olabilirsiniz.
  2. Sizi bunu yapmaktan alıkoyan şeyin ilk seviyesini ortaya çıkarın. Kendinize, “Beni ne durduruyor?” diye sorun. Yanıtınızı yazın.
  3. Bu konunun üzerinde durmadan kendinize, “Bunun yerine ne istiyorum?” diye sorun. Bunun yerine ne olmasını tercih edeceğinizi düşünün. Yanıtınız yazın.
  4. Şimdi kendinize, “Bunun yerine aslında istediğim şeyi elde etmekten beni alıkoyan şey ne?” Diye sorun.
  5. Sizi durduruyor olması mümkün olan her şeyi tüketene ve aslında sahip olmak isteyeceğiniz her şeyi bulana kadar bu sürece devam edin.
  6. Son katmanda nerede bitirdiğinizden başlayarak, bunu bir sonuç olarak elde ederseniz ne kazanacağınızı sorun. Yanıtınızı yazın.
  7. Yine tüm olasılıkları keşfedene kadar bu soruyu sormayı sürdürün.
Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago