Categories: Koçluk

Koçluk Nedir? Profesyonel Koç Ne Demek?

Koçluk kavramı her ne kadar yakın zamanda önemi artmaya başlamış bir olgu olarak ortaya çıksa da Morris’in ifadesiyle koçluk; Ahit kadar eski, milenyum kadar yeni, uygulamaları bir finansal yönetim planı kadar esnek bir kavramdır.

Koçluk uygulamaları spordan eğitime, eğitimden bilime birçok alanda kendini göstermiş ve göstermeye devam eden geliştirici bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda gelişen ve değişen dünyada profesyonel koçluk hizmeti aileler, eğiticiler, yöneticiler, is görenler ve aynı zamanda organizasyonlar açısından da önemli bir olgu haline gelmiş ve organizasyonun değişim ve gelişim süreçlerinde önemli bir strateji olarak tanımlanmaya başlanmıştır.

Koç ve Koçluk (Coach-ing) Tanım

Türk Dil Kurumu Koç (Coach) kavramını, İngilizce kökenli ve spor menşeli bir sözcük olan “çalıştırıcı” ile tanımlamıştır. “Coaching” kelimesi, İngilizcede değerli malların bir noktadan diğerine taşınması için kullanılan bir ulaştırma aracına verilen isim olarak ilk kez 16. yüzyılda kullanılmıştır. 19. yüzyıl da İngiliz üniversite öğrencileri, akademik kariyerlerinde onları başarıya taşıyan özel öğretmenler için bu kelimeyi kullanmaya başlamıştır, Bugün “koçluk” kelimesinin kullanım alanına baktığımızda, kelimenin orijinal anlamını halen koruduğunu görüyoruz.

Koçluk ve koçluk süreci ilginizi çekiyorsa https://www.sayginnlp.com/kocluk-nedir-kocluk-sureci-nasildir/ yazımıza mutlaka göz atın.

Profesyonel koçluk; değerli bir kişinin, bir başka ifade ile içinde henüz kullanılmamış bir potansiyeli olan, bu potansiyeli kullanılması sağlandığında yeni bir değer yaratabilecek olan kişinin bulunduğu noktadan başka bir noktaya ulaşmasını sağlayacak bir araç, bir hizmet olarak ifade edilmektedir. Koçluk uygulamaları yetiştirme ve geliştirmede kullanılan bir yöntemler bütünüdür. Temelinde “öğrenicinin” kontrollü olarak öğrenmesi yer almaktadır. Bu nedenle öğrenci aktiftir.

Profesyonel Koçluk Teknikleri Uygulamaları

Profesyonel bir koç gözlemleyici, yorumcu ve geri bildirim vericidir. Gelişmek isteyen danışan yani öğrenici işi fiilen yapmaktadır. Öğretici olarak koç öğrenicinin yanındadır, fakat karışmaz, gözlem yapar ancak öğrenicinin tüm sorularını yanıtlamaya hazırdır. Öğrenicinin deneyerek, düşünerek, sorun çözerek, tahmin yaparak karar vererek kendini geliştirdiği bir süreçtir. Sertifikalı bir koç, öğrenicinin performansını nerelerde ve nasıl geliştirmesi gerektiğini bilir, geri bildirim verir ve öğrenicinin öz güvenini artırır. Böylelikle öğrenici yeni bilgi, yetenek ve deneyim kazanır . Sürekli ve hızlı yaşanan değişimler ve gelişmelerle birlikte günümüz eğitim ve yönetim ortamları, hem eğiticileri hem de yöneticileri böyle bir role sevk etmektedir.

Genellikle farklı ilgi alanlarından, çeşitli yetenek ve deneyimlere sahip olan insanların birlikte çalışmalarını ve birbirlerini ortak olarak görmelerini amaçlayan bir lider-izleyici ilişkisidir. Koçluk süreci bireyleri ve takımları sonuçlara ulaştırmak amacıyla yetkilendiren, geliştiren ve cesaretlendiren uygun ortam ve koşulları oluşturan yönetsel bir eylemdir.

Koçluk Eğitimi ve Sertifikalı Koç Olmak

Koçluk eğitimi almış profesyonel koçlar, insanların “bulundukları” yerlerden olmak istedikleri yerlere ulaşmalarında yardımcı olurlar. Bu süreci yürütürken de, cezalandırma ve tehdit etme verine cesaretlendirme, özendirme ve bilgilendirme yolunu kullanırlar.

Koçluk sertifikası alarak profesyonel koçluk yapmak hedefleriniz arasındaysa eğitimlerimizi inceleyebileceğiniz https://www.sayginnlp.com/kocluk-egitimleri/ sayfamıza göz atabilir ve isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Koçluk becerilerine sahip bir koç, ortak çıkarlar doğrultusunda, iş görenlerin gelişimini izleyerek geri bildirim veren, onlara sorumluluk yükleyerek katkılarına ortam hazırlayan, problemlere çözüm bulan, yanıtları zorlayan ve tartışan, araştırmalar ve çalışmalar üzerinde fikirler ortaya atan, mantıklı cevaplar arayan kişidir.

Koçluk teknikleri, yönlendirmenin bir şekli olarak karşımıza çıkar. İnsanları var olandan farklı olarak düşünmeye yöneltme süreçlerini içerir. İnsanların önemli tercihler yaparken kendi yollarında, kendi cevaplarını bulabilmesi için onları etkin bir şekilde yönlendirmenin, cesaretlendirmenin ve desteklemenin bir yoludur.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago