Categories: Hedef Belirleme

Faaliyete Yönelik Planlar ve Amaç ve Hedeflerin Özellikleri

Faaliyete yönelik bir plan size ve takım arkadaşlarınıza sayısı belli ve ulaşılabilir amaçlar, hedefler ve bunları gerçekleştirmek için tasarılar sunmalıdır.

Sıfırdan başlamadığınızı düşünecek olursak, hedef ve planların her biri belli bir zaman dilimi içinde çok farklı tamamlanma noktalarında bulunurlar. Bu durum, hissedarların hesaplarını yönetmek gibidir; hepsinde farklı miktarlarda para ve farklı performans seviyeleri vardır.

Doğru bir plan, görevi bitirmek için atılması gereken adımların detaylarını dökmelidir. Düşünceleriniz sizi ileriye doğru götürdükçe, arada bir düşünmeye en baştan başlayın ve bütün detayları gözden geçirin. Dolayısıyla, en temel noktaları gözden kaçırabilme ihtimali ortadan kalkacaktır.

İyi bir plan her zaman için şu soruların cevaplarını verir: Kim? Ne zaman? Nerede? Nasıl? Ne? ve Neden? Eğer şüpheleriniz varsa, hatta henüz şüpheleriniz yoksa bile, planı başka biriyle oturup değerlendirmek çok akıllıca olur. Belki de bilinçaltında gayriihtiyari bir şekilde yürüttüğünüz fikirleriniz ve iddialarınız vardır. Objektif biri bu noktaları hemen fark edecektir, bir elin nesi var, iki elin sesi var.

Hedef belirleme ve zaman planlaması ile ilgili https://www.sayginnlp.com/hedef-belirleme-ve-zaman-planlamasi-yapmak/ yazımızı da mutlaka okuyun.

Amaç ve Hedefleri Belirleyerek Faaliyet Planı Yapmak

Faaliyete yönelik bir planın sizin için yapmayacağı bir şey varsa, o da herhangi bir şey gerçekleştirmektir, yani, planınızın mimarin çiziminden hiçbir farkı yoktur. Eğer sadece mimarsanız, inşaat mühendisi değilseniz, hiçbir şey başaramazsınız.

Amaç ve Hedeflerin Özellikleri

Amaçlar ve hedefler spor ve askeriye alanlarından günlük konuşma dilimize geçmiş kavramlardır. İyi tanımlanmış biçimde bir kesinlik arz etmelidirler. Hedefler somuttur ve elimizin altındadır. (Okçuluk güzel bir örnek olurdu.) Amaçlar ise daha uzun bir süreyi kapsar ve daha zordur.

Bir-iki sayfa önce hayatınız veya işinizle alakalı altı aylık bir hedef seçtiğinizi varsayarak bu hedefi aşağıdaki kriterlere göre değerlendirmenizi istiyorum.

Orta ve uzun vadeli hedefler için zaman planlaması son derece önemlidir. Bu konu ile ilgili https://www.sayginnlp.com/orta-vadeli-plan-yapmada-zaman-yonetiminin-onemi/ yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.

Rutin Faaliyetler İçin Zaman Normları

Hayatımız ve işimiz hakkında ileriye yönelik düşünürken, en merkezdeki nokta amaçlar ve hedeflerdir. Mesela, bir müdür bir üst makama terfi veya yeni bir ev isteyebilir. Gelecek altı ayı kapsayan şirket esaslı hedefleri, kuzey doğuda yeni bir ürünü tanıtmak olabilir. Fakat arka planda, belli bir maksat güdülmeden gerçekleştirilen devamlılık gösteren faaliyetler vardır. Bu faaliyetler genelde rutin işler başlığı altında toplanırlar Fransızca’dan gelen route, takip edilen yol yani rota anlamındadır. Rutin ise belli bir seyre sahip bir işlem olarak düzenli bir şekilde yaptığınız bir şeydir. Sizi evinize götüren yol gibidir: O kadar iyi tanıyorsunuzdur ki artık yönler veya yollar hakkında düşünmenize hiç gerek yoktur. Bu yüzden tatile giderken ilk defa keşfettiğiniz bilinmeyen yola göre çok daha az ilginizi çeker.

Rutin faaliyetler artık o kadar kalıplaşıp hayatımıza yerleşmişlerdir ki, zaman yönetiminde bazen gözden kaçabilirler.

Hedef ve Planlama ile Başarıya Ulaşın

Bu yaklaşım:

  • Gereğinden fazla zaman alan rutin faaliyetleri düzeltecek. Eğer kendi yaptığınız bir işse ve kendinize ait çalışanlarınız varsa, işin belli bir kısmından veya hepsinden kurtulun. Bu rutinin neden yapıldığını sorgulayarak ondan tamamen de kurtulabilirsiniz.
  • İşinizi en baştan planlarken size yardımcı olacak. Belirlenmiş sürelerden büyük ölçüde sapma olduğunda, zaman yönetimi işlemleri hemen devreye girmelidir.
  • Parkinson kuralını uygulamanıza engel olur. Parkinson kuralı, ayrılan süreden daha azı içinde yapılabiliyorsa süreyi doldurmak için işi yavaşlatmaktır.

Üç Aylık Kontroller

3, 4 veya 6 aylık periyotlarla (hangisi durumunuza en çok uyuyorsa) gelişiminizi takip etmelisiniz. Zaman yönetimi tekniklerini devamlı uygulamadan iyi bir seviyeye taşıyamayacağınız için buna bir öğrenme tecrübesi olarak bakın. Fakat sonunda, teori ve ilkelerle işlemi karşılaştıran gözden geçirme ve düşünme özelliği olmayan bir uygulama vakit kaybından başka bir şey değildir.

Bahsedilen bütün konular salında zaman yönetimi ve planlaması ile doğrudan ilgilidir. Zaman yönetimi ile ilgili profesyonel bir destek almak isterseniz https://www.sayginnlp.com/etkin-zaman-yonetimi/ içeriğimizi inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Özet

  • Helikopter bakışınız geliştirin. Yaptığınız işe daha uzun ve geniş bir açıyla bakın. İşi, stratejik sınırlara yerleştirin ve anahtar rolü oynayan faaliyet amaçlarını belirleyin.
  • Planlar size üstünde çalışacak bir şeyler sağlar. Fakat bu imkân savaşın sadece yarısıdır. Öbür yarısı uygulamadır. Unutmayın, plan, uygulamada gereksizce harcanan zamanları atarak size vakit kazandırır.
  • Amaçlar ve hedefler belirsiz olmamalıdır. Amaçları hem kendinize hem de diğer kişilere göre belirleyebilmek bir sanattır. Tıpkı bir yazarın tarzını ele veren özellikler gibi planınız özel ve hesaplanabilir olmalı, belli bir süreyi kapsamalıdır.
  • Hedef belirlemeyi yalnızca uygulama ve uygulamadan sonraki performansı gözden geçirmek yoluyla öğrenebilirsiniz. Aynı hataları tekrar etmeyin.
  • Özellikle sizi başarıya taşıyacak araçlar konusunda esnek olun. Hedefleri, sadece gerçekten daha iyi fırsatlar çıktığında veya dış etkenler sizi zorladığında değiştirin
Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago