Categories: DanışmanlıkKoçluk

Koçluğun Terapi, Danışmanlık ve Eğitmenlikten Farkları

Duygusal çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri çözümleyen, yatıştıran, azaltan ya da gideren, toplumsal uyum düzeyini artıran ve kişiler arası ilişkilerin daha da olgunlaşmasına katkıda bulunan tüm teknik ve yöntemlere psikoterapi diyebiliriz. Sigmund Freud terapiyi kısaca “konuşma tedavisi” şeklinde tanımlamaktadır.

Koçluk ve terapi arasındaki temel fark ise şöyle izah edilebilir:

Koçluk; bireyin belirli hareketlerinin sonucu olarak kendi isteği ile başlattığı değişimi temel alan, kişisel ve mesleki büyüme ve gelişmeyi destekleyen bir meslektir. Sonuçlar bireyin kişisel ya da mesleki başarı ile ilişkilidir. Koçluk hep ileriye yönelik hareket eder ve gelecek odaklıdır.

Terapi; acıyı iyileştirme, bireyin kendi içindeki ya da iki veya daha fazla bireyin arasındaki işlev bozukluğu ve çatışmalarla ilgilenen bir meslektir.

Odak noktası ise genellikle şimdiki zamanda bireyin duygusal fonksiyonlarını engelleyen, geçmişten gelen sorunları öğrenmek; psikolojik fonksiyonları geliştirmek; var olan iş ve özel hayat koşulları ile daha duygusal açıdan sağlıklı yöntemlerle ilgilenmektir. Terapi sonucunda genellikle duygusal durumlarda gelişme görülür. Bu durumlardaki olumlu gelişme koçluğun doğal sonucudur. Koçluk teknikleri, odak noktası olarak kişinin iş ya da özel hayatında belirli hedeflere ulaşmak için uygulanabilir stratejiler planlayarak harekete geçmektir. Koçluk ilişkisinde hareket, sorumluluk ve takip üzerinde durulur.

Koçluk, danışmanlık ve terapi arasındaki farklar ile ilgili https://www.sayginnlp.com/kocluk-danismanlik-ve-terapi-arasindaki-farklar-nelerdir/ yazımızı da okuyabilir ve dada çok bilgi edinebilirsiniz.

Koçluk mu Terapi mi Danışmanlık mı?

Koçluk ve Danışmanlık Farkları Nelerdir?

Koçluk ve danışmanlık arasındaki farklar ise; danışmanlık, danışanın daha mutlu yaşaması için gerekli standartları arama, keşfetme ve açıklık kazandırma konusunda ona fırsat sağlama olarak tanımlanmaktadır. Danışmanlar bireyler ya da organizasyonlar tarafından genelde belirli bir uzmanlık alanına girmek amacı ile tutulurlar.

Danışmanlıkta yaklaşımlar çok çeşitlilik göstermekle birlikte genel kani; danışmanın problemleri teşhis ettiği, reçete yazdığı ve bazen de çözüm getirdiğidir. Koçluk uygulamalarında genel kanı ise, bireyler ya da takımların koçun destekçi, kendi kendini keşfetme temeline dayanan yaklaşımları ile kendi çözümlerini kendilerinin üretebilmeleridir.

Danışmanlık, iş dünyasında istenilen performans düzeyinde çalışmayan elemanlar için gereken bir yöntem olarak da görülmüştür. Danışmanlık problem odaklıdır, koçluk ise gelecekteki fırsatlarla ilgilidir. Koçluk yönteminin kullanılması için yolunda gitmeyen bir şey olması gerekmez, fakat danışan negatif duygu durumunda ya da derin umutsuzluğa kapılmış ise koçluk uygulanmaz. Bu, danışmanlık için daha uygun bir durumdur. Ancak aşırı idealist olmamak için belirtmek gerekir ki, koçluk sürecinde, gelecekte bir takım problemler doğabilir.

Koçluk eğitimleri ile ilgileniyor ve profesyonel koç olmak istiyorsanız https://www.sayginnlp.com/kocluk-egitimleri/ sayfamıza mutlaka göz atın.

Koçluk da danışmanlık gibi kaynağını bir problem noktasından alabilir. Koçluk konusunda yapılan bir araştırmada, katılımcı yöneticilere çalışanlarından biri için bir koçluk planı yapmaları söylenmiştir, 16 katılımcıdan sadece 2’si başlangıç noktası için bir gelecek fırsatını tasarlamıştır. Diğerlerinin tamamı ise geçmişteki ya da o anki problemlere odaklanmışlardır.

Danışmanlık, Eğitmenlik ve Koçluk arasındaki Farklar

Koçluk ve Eğitmenlik Arasındaki Farklar

Eğitim programları, eğitmen ya da öğretmen veya ilgili kurumlar tarafından önceden belirlenmiş olan öğrenme hedeflerini kazanma üzerine kurulmuştur. Koçluk sürecindeki hedefler ise koçun rehberliğinde, ancak birey ya da takım tarafından belirlenir. Ayrıca eğitim, önceden oluşturulmuş bir müfredat programı ile uyuşan doğrusal öğrenme yöntemini varsayar. Koçluk ise önceden belirlenmiş bir plan olmaksızın daha az doğrusallığı benimser ve koçluk planı koçluk süreci içerisinde taraflarla birlikte oluşturulur.

Koç ve Spor Metaforları

Profesyonel koçluk bildiğimiz spor koçluğundan farklıdır. Spor koçu, birey ya da takımların davranışlarını kendi deneyimi ve bilgisi rehberliğinde yöneten bir uzmandır. Profesyonel koçlarda da bu özellikler vardır, ancak yönü belirleyen koç değil, birey ya da takımın kendi bilgi ve deneyimleridir. Koçluk sportif gelişimden farklı olarak, zayıf ya da doğru olmayan şekilde uygulanan davranışlar üzerine değil, bunun yerine güçlü yönler ve yeteneklerin gelişmesi üzerine odaklanır.

Koçluğun Diğer Kavramlardan Farkı Nedir?

Koçluğun diğer kavramlardan farklı olarak çözüm odaklı, geleceğe dönük, ortak çalışmaya dayalı, içe bakışı tazeleyen, potansiyeli açığa çıkarma amaçlı, taraflarca birlikte planlanan hedefe yönelik ve daha az yönlendirici bir süreç olduğunu anlamaktayız.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago