Categories: Hafıza

Hafıza Geliştirme Stratejileri

Bilinçli bir kayıt yapmak için hatırlamaya özen göstermelisiniz. Hafıza gücü, dikkatle doğrudan alakalı olup hatırlatma isteğinizin şiddetiyle orantılıdır. Bir bilgiyi hatırlatma seviyeniz, vereceğiniz dikkat kadar olacaktır. Dikkatini vermeyen bir hafızanın bir şey etkin bir şekilde hatırlanabilmesi mümkün değildir. Dikkatinizi ilgilendiğiniz konuya odaklamalısınız.

Bilgi repertuarınızı yatay ve dikey boyutlarda derinleştirmeli ve genişletmelisiniz. Zihninizde öğreneceğiniz konuya dair daha önce ne kadar öğreneceğinize bağlı olarak, hafıza geliştirme teknikleri açısından, bilgiyi daha kalıcı etken bir şekilde hatırlarsınız.

Bireyler, gördüklerini duyduklarını ve okuduklarına oranla daha iyi hatırlamaktadır. O zaman bilgiyi hatırlamak için görsel olarak düşünmeli ve ifade etmeliyiz.

Hafıza Geliştirme Teknikleri

Gerçek görme ile hayali alarak görsel canlandırma arasında beyin üzerinde yaptığı etki yönüyle bir fark yoktur.

Sıra dışı mantıksız, komik, olağanüstü şeyler ve duyguları uyaran içerikteki bilgiler hafızamızda kalıcı olarak hatırlanmaktadır. Bu sebepten dolayı bilgilerin içeriğini hafızamızın çalışma biçimi ile uyumlu hale getirmeliyiz. Bunun için de bilgiler arasında mantıklı ilişkileri yakalarken, mantıklı bir ilişki bulamadığımız noktalar da, mantık dışı ilişkiler kurmalıyız.

Hafızada çağrışım ve bağlantılar aracılığıyla ilişkilendirilen bilgiler kolay hatırlanmaktadır. Beyninizdeki konuya ait bilgi trafiği ne kadar yoğun olursa, bilgileri hatırlayacağınız o kadar da hatırlatıcı görevi görmektedir. Bir bilgiye farklı yollardan ulaşarak hatırlayabilirsiniz. Hatırlamak istediğiniz bir bilgiyi bilincinize çıkartamadığınızda o bilgiye yönelik çağrışım ve bağlantı zenginliğiniz yoğun bilgi ise bilgiyi hatırlamak için bir yol kapansa bile diğer yollardan ulaşabilirsiniz.

Hafızada resimlendirilen görsel olarak canlandırılan şekil ve resimler beynin sağ lobunu uyandırdığından daha iyi hatırlanır.

 

Hafıza Teknikleri Eğitimi

Hafıza teknikleri eğitimi, daha önce öğrendiğimiz bilinmiş bir şeyle ilişki kurulmuş yeni bazı şeyler ve ya nörönlar arasında ağların kurulmasını sağlayan olaylar, hafızada daha kolay tutulabileceğini ve hatırlnabileceğini savunmaktadır.

Bilgileri eksiksiz hafızamıza getirebilmek için güçlü bir ilk izlenim yaratmalısınız. Bunun için de duygusal ve duyusal kayıt yaparak bir temel oluşturmalısınız.

Anlamak, hatırlamaya eşit değildir. Anlamak hatırlamak için gerekli bir şart ama yeterli bir şart değildir. Hatırlamak için bilginin hafızada farklı şekilde işlenmesi gereklidir. Zihinsel canlandırma, ilişki kurma, bilginin bilinçli tekrarlanmasını, bilginin görsel olarak ifade edilmesi şeklinde sıralayabilir.

 

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago