Categories: Hafıza

Hafıza Geliştirme ve Güçlendirme Yöntemleri

Gelmiş geçmiş en büyük dâhilerden biri olmanın yanı sıra, en büyük ezberleyicilerden biri de olan Leonardo da Vinci, ortalama insanın “görmeden baktığını, duymadan dinlediğini, hissetmeden dokunduğunu, tad almadan yediğini, fizikî bilince erişmeden hareket ettiğini, koku bilincine ulaşmadan nefes aldığını ve düşünmeden konuştuğunu” söylerdi. Böyle bir “duygusal körlükte”, belleğin evrenle ilişkisi kesilir. “Hafıza Geliştirme ve Güçlendirme Yöntemleri” başlıklı yazımızda size hem daha iyi ve etkin öğrenme hem de zihinsel performansınızı arttırarak öğrenme faaliyeti için duyulardan daha etkin yararlanma konularından bahsedeceğiz.

İlişkilendirme, belleğin öğrenme faaliyeti açısından en önemli dayanaklarından biri olduğu için, evren ya da tüm deneyimlerimiz unutulup gider. Leonardo da Vinci’nin hafıza konusundaki kuralı duyuları geliştirmek (kendi hayatında tüm duyuları ve özellikle de görüşünü) biçimindeki hayat görüşüne benziyordu. Onun öğüdünü tutmak ve kendi bellek güçlerinizi artırmak istiyorsanız, bir çocuk ya da ressam gibi bakmayı öğrenin, bir müzisyen gibi dinleyin, bir şair gibi konuşun, bir hayvan ya da dansçı gibi hareket edin, kokuları bir geyik gibi alın ve gastronomi (yemek ve tad bilimi ustaları) gibi yiyip için.

Tony Buzan Etkin Hatırlama Tekniği

Hafızanızı geliştirmek ve zihninizi daha verimli kullanmak ilginizi çekiyorsa https://www.sayginnlp.com/beyin-gelistirme-ve-ogrenmeyi-ogrenme/ içeriğimize göz atmak isteyebilirsiniz.

Dünyaca ünlü mnemonistler (hafıza uzmanları) T. Buzan ve V. North’un geliştirdikleri basit bir sistem, beyin becerilerinizi kullanmanızı, duyularınızı devreye sokmanızı ve belleğinizi çalıştırırken ilişkilendirme, hayal gücü ve düzenden yararlanmanızı sağlıyor. Yapmanız gereken tek şey “ETKIN HATIRLA” sözcüklerini hatırlamak. Bu basit kısaltma mnemonik tekniğin önemli öğelerini verirken, belleğinizin “etkin hatırlama” yeteneğine dikkat çekiyor.

  • Espri
  • Tabuları yıkmak
  • Kinestezi
  • İlişkilendirme
  • Negatif düşünceden çıkmak
  • Hayal gücü
  • Akışkan görüntü
  • Titiz dosyalama
  • Işık ve imgeler
  • Renklerin gücü
  • Listeleme ve sıralama
  • Abartma

Espri Katın

Hatırlamak istediğiniz şeyler ne kadar komik ve eğlendiriciyse o kadar daha kolay akılda kalır. Trajikomik hadiselerde olduğu gibi bazen hiç gülünmeyecek gerçeklere gülebiliyoruz. Öğrenebileceğiniz şeyleri komikleştirin.

Hatırlamak için Espri Katın Komikleştirin

Tabuları Yıkın

Toplumda tabu olarak görülen, özellikle cinsel konulardaki hatırlama ve etkilenme durumlarımızı hatırlarız. Cinsel çağrışımları olan şeyler güçlü hatırlatıcıdır.

Kinestezi’den Faydalanın

Bir şeyi hatırlamaya çalışırken, Vinci’nin tavsiyesine uyun ve tüm duyularınızı hatırlamaya çalıştığınız şeyle ilişkilendirin.

Örneğin, sigara içenler bilirler, Sigarayı yaktıktan hemen sonra beraberinde çay veya kahve içerler. Bu ikisini bir arada yapmalarının zevki o kadar kuvvetli bir alışkanlık yapmıştır ki birini yaparken diğerini hatırlamamaları mümkün değil.

Hafıza geliştirme ve hafıza teknikleri konusunda profesyonel destek isterseniz https://www.sayginnlp.com/hafiza-egitimi/ içeriğimiz ilginizi çekebilir.

İlişkilendirme Yöntemini Kullanın

Beyniniz, şeyleri birbirlerine bağlayıp ekleyerek hatırlar. Mesela, su anda dinlediğiniz bir şarkı özlediğiniz birini hatırlatabilir. Onu hatırlamanız ona verdiğiniz bir sözü hatırlama, söz verdiğiniz gün tarihten sınavınız olduğunu ve bu sınava bir an önce hazırlanmanız gerektiğini… Genellikle bu hatırlama zinciri kendiliğinden olur; ancak ilişkilendirmeyi bilinçli yaptığınızda hatırlamanız da tesadüf olmaktan çıkar. Bir saat gibi zamanı geldiğinde hatırlarsınız.

Negatif Düşünme Tarzını Bırakın

Bir süre önce nüfus sayımı nedeniyle sokağa çıkma yasağı vardı. Elbette bundan birçok kişi memnun olmadı. Eminim en çok sıkılan kişiler de onlardı. Peki ya memnun olanlar! Memnun olanların mutlulukları bu yasağı kendileri için faydalı bir atmosfere çevirmelerinden kaynaklanmaktadır. Olumlu bir kafa yapısına sahip olmak, beyninizin ve duyularınızın, çevrelerindeki evrene daha açık olmalarını sağlayacaktır. Bu da duyusal izlenimleri daha açık şekilde ve hemen kaydedebilmenizi sağlayacaktır. Bu, bellek kapasitesinin artırılması teriminin biyolojik eş anlamlısıdır.

Hayal Gücünüzü Kullanın

Sınırları aşmanın ve açılmanın en önemli aracı hayal gücünü etkili kullanmaktır. Einstein’ın da dediği gibi “Bilgi sınırlıdır. Hayal gücüyse, tüm dünyayı içine alır, ilerlemeyi teşvik eder ve evrim oluşturur.” Aynı zamanda daha iyi bellek de oluşur. Hayal gücünü yapabileceğiniz ve yapmak istediğiniz şeyler için harekete geçirin. Size yol açacak amaçlarınıza ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

Daha Kolay Hatırlamak için Hayal Gücünüzü Kullanın

Akışkan Görüntüler Oluşturun

Hareket, beyninizin kaydettiği “resim” sayısını çoğaltır ve böylece, “bir şeyi hareket ettirirseniz” hatırlama ihtimaliniz artar.

Titiz Bir Şekilde Dosyalayın

Belleğiniz kayıt işlemlerini ilişkilendirme yoluyla gerçekleştirdiğine göre buna mantıklı ve kullanışlı bir dosyalama, düzen ve sıra geliştirmek gerekir. Böylece belleğimiz uçsuz bucaksız bir çöp kutusu olmaktan çıkıp düzenli bir kütüphane gibi hizmet eder.

Işık ve İmgeler Kullanın

Hatırlamak istediğiniz şeyler için kışkırtıcı ve renkli imgeler / semboller kullanmanız hatırlama gücünüzü artırır.

Renklerin Gücünü Hatırlayın

Renkli notları hatırlamak renksiz ve sıkıcı notları hatırlamaya göre daha kolaydır. Renkli bir hayat, sıkıcı bir hayattan daha kolay hatırlanır. Renklerden yararlanmak belleğinizi geliştirecektir.

Listeleme ve Hatırlama ile İşinizi Kolaylaştırın

Listelemek (alfabetik veya numaralandırarak), düzen ve yapı oluşturur. Hatırlamak istediklerinize kolayca ulaşabilir ve dolayısıyla hatırlanabilir şekilde kendi sonsuz bellek dosyalama sisteminize yerleştirebilirsiniz.

Hafızada Tutmak için Abartın

Abartın, Daha Çok Abartın

Gerçek hayatımızda abartılanları tenkit etsek de bellek dünyamızda abartılmış olanlar daha kalıcıdır, Abartmak, hem hatırlayacağınız şeyi daha eğlenceli hale getirir hem de zihnimize güçlü kayıtlar sağlar. Dedikoduların kolay yayılmasını sağlayan formül “abartılarak anlatılmasıdır.” Bu sanat reklamlarda ve gazete manşetlerinde, stand-up gösterilerinde de kullanılır.

Öğreneceğiniz bilgileri sade haliyle değil “abartma sanatından yararlanarak” öğrenin. Her gelişim bir emek ister. Belleğinizi bu şekilde geliştirdiğinizde, potansiyel dehanızı da tüm yönleriyle geliştirmiş ve aynı zamanda zekanızı, okuma hızınızı, not alma becerinizi, genel düşünme becerilerinizi, hedeflerinizi belirleme yeteneğinizi, espri gücünüzü, genel iletişim becerilerinizi ve genel potansiyelinizi de artırmış olacaksınız.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago