Öğrenciler İçin Ders Çalışma ve Zaman Yönetimi

Çalışmaya başlamak ve sürdürmek konusunda temel faktörlerden bir tanesi kişinin hayatıyla ilgili sorumluluk ve kararları almak konusundaki istekliliğidir. Eğer hayatınızla ilgili sorumluluğu dış dünya ve olaylara bırakırsanız, çalışmanızı ve başarınızı her zaman engelleyecek birçok sebebiniz olacaktır. “Öğrenciler İçin Ders Çalışma ve Zaman Yönetimi” başlıklı yazımızı tam olarak bu nedenlerle oluşturup bir rehber olabilmesi için size sunuyoruz.

Bir gün anneniz veya babanız size duymak istemediğiniz bir söz söylemiş olduğu için çalışmak istemeyeceksiniz, bir başka gün öğretmeninizle aranızda istenmeyen bir diyalog olduğu için çalışmaya isteksiz olacaksınız, bir başka gün canınız sıkkın olduğu için, bir diğer gün hava içinizi kararttığı için, bir başka gün arkadaşlar size bir yere gitmeyi önerdiği için vb.. Bu listeyi her gün için birden çok sebep
le doldurmak mümkündür.

Öğrenciler İçin Zaman Yönetimi Teknikleri

Eğer hayatınızla ilgili sorumluluğun bütünüyle size ait olduğunu kabul ederseniz, o takdirde yukarıda sıralanan sebeplerin hiçbiri sizi günlük ders çalışma programınızı uygulamaktan alıkoyamaz.

Günlük çalışma programınızı engelleyecek sebepleri, aileden birinin ciddi ve ağır hastalığı, bir trafik kazası gibi çok istisna sayılacak durumlarla sınırlarsanız, her gün amacınıza doğru bir adim daha atmanın rahatlığını yaşarsınız.

Zaman yönetimi ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız https://www.sayginnlp.com/etkili-zaman-yonetimi-teknikleri/ yazımıza göz atabilirsiniz.

Zaman Yönetimi için İlk Olarak Program Yapın

“Önce ufak tefek, önemsiz konuları elemek ve daha sonra çalışmaya başlamak” isteği, gerek çalışmaya başlamakta güçlük çekmenin, gerek zamandan yeterince yararlanmamanın en önemli sebebidir. Başarıya ulaşmak zaman etkili kullanmakla mümkündür. Etkin bir zaman yönetimi için önce, her gün yapılmak istenen her türlü etkinlik alt alta yazılmalıdır.

Bir tatil günü için örnek:

  • TV seyretmek
  • Spor yapmak
  • Gazete-dergi okumak
  • Arkadaşlarla buluşup gezmek
  • Ders çalışmak
  • Müzik dinlemek
  • Uyumak, dinlenmek

Programlı Ders Çalışan Öğrenci

Yapılacakların Önem Derecesine Göre Sıralanması

Bundan sonraki adım, her faaliyetin kişisel olarak sizin için önem derecesini belirlemektir. Bu amaçla her satırın karşısına şu anlama gelecek şekilde 3, 2 veya 1 diye bir puan koyun.

  1. Düşük önem (öncelik) derecesine sahip olanlar “Olursa iyi olur” grubu.
  2. Orta derecede öneme (öncelik) sahip olanlar, “Olmalı” grubu.
  3. En yüksek önem (öncelik) derecesine sahip olanlar. “Olmazsa olmaz” grubu.

Bir yıl sonra amaçladığınız okulda veya üniversitede bulunmak istiyorsanız, öncelik sıranızda ders çalışmak ve sınavlara hazırlanmak başı çekmelidir.

Verimli ders çalışma için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız https://www.sayginnlp.com/verimli-ders-calisma-icin-neler-yapilmalidir/ yazımıza göz atabilirsiniz.

Gelecekte zamanı daha iyi kullanabilmek için, kişinin geçmişte zamanını nasıl ve hangi durumlarda ziyan ettiğini bilmesinde büyük yarar vardır.

Öğrenciler İçin Zaman Hırsızları

Yapılan araştırmalara göre öğrencilerin “Zaman kaybına yol açan olan olaylar” listesinde en sık rastlanan beş sebep şunlardır:

  • Televizyon
  • Derse çalışmaya başlayamamak (gezinmek, gereksiz işler yapmak)
  • Telefon görüşmeleri
  • Hayal kurmak
  • Endişelenmek
  • Zamanınızı düzenleyebilmeniz için önerilerimiz…
  • Öncelikle kendinize ayların görüldüğü bir duvar takvimi edinin.

Hangi günler ders çalışmaya zaman ayıramayacağınızı bir yere yazın. Örneğin:

  • Bayram günleri,
  • Özel günler,
  • Sizin, ailenizin, arkadaşlarınızın doğum günleri
  • Okul tatilleri. gibi.

Öğrenciler için Zaman Hırsızları

Belirlemiş olduğunuz ders çalışamayacağınız günleri takvimde işaretleyin.

Kendinize haftalık takvim hazırlayın. Bir hafta kendinizi gözleyin; hangi saatler ders çalışıyorsunuz, en verimli çalışma saatleriniz ne zamandır (sabah erkenden, gece geç vakit, okul dönüşü..) diğer etkinliklerinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz, yapılması gereken işler ne kadar zamanınızı alıyor; ulaşım, yemek araları, uyku sürelerinizi saptayın .

Tüm bunları başlayış ve bitiş süreleriyle hazırlamış olduğunuz deneme niteliğindeki takviminize işaretleyin

Şimdi kendinize uygun olarak verimli ders çalışmanızı gerçekleştirebileceğiniz ders çalışma programı yapabilirsiniz.

Sınav tarihlerini, ödevlerinizi teslim etmeniz gereken tarihleri önceden bilin.

O hafta hangi derslere çalışacağınıza ve onlara ne kadar çalışma süresi ayıracağınıza karar verin. Her ders için çalışma süreleri farklı olabilir. İlk hafta her ders için bir deneme süresi saptayın.

O süre sonraki haftalarda değişebilir. O derse belki düşündüğünüzden daha fazla veya daha az zaman ayırmak durumunda kalabilirsiniz.

Çalışmayı planladığınız derslerinizi, başlayış ve bitiş sürelerini de belirterek takviminize yazın.

Aralıklı ders çalışmanın en verimli çalışma yöntemi olduğunu bilerek kendinize her ders çalışma süresinin sonunda dinlenmek veya başka etkinlikler için zaman ayrın.

Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Olmalı?

Çalışma süreleri arasında verdiğiniz bu araları kendinize ödül olarak düşünün. Çünkü belirlediğiniz hedefe (ders çalışmak) ulaştığınızda, ödülü hak edersiniz (televizyon seyretmek, müzik dinlemek, çay, içmek… gibi).

Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Yapılmalı?

Günlük programınızda şu madde ve etkinlikler yer almalıdır:

  • Uykudan uyandığınız saat,
  • Kahvaltının bitiş saati,
  • Okula gidiş-geliş saatiniz,
  • Ulaşımda geçen süre,
  • Yemek için verilen araları,
  • Öğrenme için ayırdığınız süre (başlayış ve bitiş saatleriyle),
  • Dinlenme, gezme, spor TV seyretmek, arkadaşlarla beraber olmak için belirlenen süreler
  • Tekrar yapmak için ayrılan süreler,
  • Ev ödevlerine ayrılan süre,
  • Uykuda geçen süre.

Bu programı yaparken öğrenmek için ayırdığınız zamanın sizin için en verimli ders çalışma zamanı olmasına özen gösterin.

  • Düzenlemiş olduğunuz zaman tablonuzu çalışma masanızda bulundurun veya duvarınıza asın.
  • Zaman tablonuzda çalışma sürelerini, diğer etkinliklere ayrılan değişik renkte kalemler kullanarak gösterin.
  • Hafta sonunda programınızı gözden geçirin.

Eğer çalışma programınızı gerçekleştirmişseniz kendinize büyük bir ödül verin. (Hafta sonu sinemaya, tiyatroya gitmek, maça gitmek, arkadaşlarla bir kafeteryaya gitmek.. gibi) ve bir sonraki hafta için programınızı hazırlayın. Eğer yeterince ders çalışmamışsanız, haftalık programınızı gerçekten yerine getirebileceğiniz şekilde yeniden düzenleyin.

Bütün bu önerileri dikkate aldınız ancak yine de verimli ders çalışma ve zaman yönetimi konusunda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız profesyonel destek almak size iyi gelebilir. Bu konuda bilgi almak için https://www.sayginnlp.com/ogrenci-koclugu-egitimi/ içeriğimize göz atmanızı öneriyoruz.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago