Categories: Hafıza

Hızlı Öğrenme Ve Hafıza Teknikleri

Beyniniz karmaşık, güçlü, sonsuz değişken ve hayranlık uyandırıcıdır. Çalışması asla durmaz ve sürekli evrim halindedir. “Hızlı Öğrenme Ve Hafıza Teknikleri” başlıklı yazımızda size beynin çalışma prensipleri ve hafızanızı geliştirebileceğiniz önerilerden bahsedeceğiz.

Biliyor musunuz?

  • Her insan beyninde tahmini olarak 1.000.000.000.000( 1 trilyon) hücre vardır.
  • Her bir beyin hücresinin 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000 farklı bağlantısı vardır.
  • Her bir beyin hücresinin aynı anda 10.000 diğer beyin hücresi ile bağlantı kurma kapasitesi vardır.
  • Beyin hücrelerinizin birbirleriyle bağlantıları kanalıyla oluşması oluşturması mümkün olan bütün farklı düşüncelerin kombinasyonlarının toplam sayısı o kadar büyüktür ki, yazmaya kalkarsak 10,5 milyon kilometre boyunca sıfır yazmamız gerekir.

Hızlı Öğrenme Teknikleri

Bütün bunlar ne anlama gelir? Beyninizin bugüne kadar icat edilmiş en gelişkin bilgisayardan bile daha fazla bilgi depolama ve hatırlama kapasitesine sahip inanılmaz karmaşık ve esnek bir bilgi alıcısı ve ileticisi olduğu anlamına gelir. Hafızanız da bu olağanüstü karmaşık ve süper randımanlı sistemin bir parçasıdır.
Her beyin hücresi, “dendrit” adı verilen onlarca ya da yüzlerce ya da binlerce kavrama hücresine sahiptir. Bu dendritler beyin ve omurilik üzerinden vücudun her bölgesine bilgi aktarmak amacıyla beyin hücrelerini birbirlerini bağlarlar. Her düşünce, duygu, his, dokunuş, tat, komut ya da hatıra silahtan atılmış bir kurşundan bile daha hızlı aktarılır.

Bu bilgi merkezi bir noktadan ışık gibi yayılır ve beyninizde anlık ilişkileri tetikleyen ve bilgi kanalları oluşturan bir dizi bağlantılı veri kıvılcımları yollar ve bu bilgi kanalları deneyim her tekrarlandığında daha da netleşir.

Sahip olduğunuz her düşünce, tecrübe ettiğiniz her duyu, daha önceki ilişkileri güçlendirir ve hafıza olarak bildiğiniz şeyi oluşturur. En iyi haber de şu; eninde sonunda “ağzına kadar dolacak” hafıza bankalarına sahip olan bir bilgisayardan farklı olarak; hızlı ve etkili öğrenme metotlarıyla kendinizi geliştirmiş olsanız bile beyin kapasiteniz asla dolmayacak. Üstelik ne kadar çok öğrenirseniz daha sonrakileri öğrenmeniz o kadar daha kolay olacak.

Beyniniz gelişmeye başladığı andan itibaren ve tüm hayatınız boyunca öğrenirsiniz: her günün her anı yeni bilgi algılamakla ve zaten bildiklerinizi bu yeni bilgiye uyarlamak, eklemlemekle geçer. Beyninizi geliştirmek için hafıza teknikleri eğitimi programlarından faydalanabilirsiniz. Yine de beynin nasıl çalıştığı konusunda bildiklerimiz hala çok sınırlı.

Biliyor musunuz?

İnsanoğlu beyninin nerede olduğu yanlızca 500 yıldır biliyor. Daha önceki zamanlarda en yoğun fiziksel duyuları oralarda hissettiğimiz için mide ve kalbimizi kullanarak düşündüğümüz ve hissettiğimiz varsayılıyordu.

Beynimizin ne yaptığını ve nasıl çalıştığını sadece son 25 yılda gerçekten anlamaya başladık.

Aklımızın nasıl çalıştığını anlamaktaki görece eksikliğimiz beynimiz ve hafızamızın bize sunduğu engin potansiyelin çok azını kullanmamız sonucunu doğurdu. Bugün kullandığımız kısmı beynimizin bize sunduğu potansiyelin yüzde birinden fazla değil!

Okul yıllarınızda size hafızanızın nasıl çalıştığıyla, hafıza teknikleri nasıl kullanacağınız geliştireceğinizle, konsantrasyon, düşünmenin, motivasyonun yada yaratıcılığın doğasıyla ilgili bir şeyler öğretmiş olma ihtimalleri bir hayli düşüktür. Hafıza teknikleri, beyninizin bilgiyi alış ve hatırlayış şeklini zenginleştirerek performansınızı nasıl geliştirebileceğiniz ve potansiyelinizi nasıl artırabileceğiniz konularında size yol gösterecek.

Hafıza Teknikleri Eğitimi

Beynin İki Tarafı

Bilgi beyniniz ve hafızanız tarafından pek çok farklı yolla alınır ve saklanır ve şu iki farklı bölge tarafından işlenir.

Beynin sağ tarafı: Ritim, hayal gücü, hayal kurma, renk, boyutlar, hacimsel farkındalık ve bütünlük ile ilgilidir.

Beynin sol tarafı: mantık, sözcükler, listeler, sayılar, seriler, ve analiz ile ilgilidir.

Beyninizin iki tarafı birbirlerinden ayrı işlemezler. En verimli performansı vermeleri için birlikte çalışmaları gerekir. Beyninizin her iki tarafını ve aynı anda ne kadar iyi çalıştırırsanız o kadar;

  • daha iyi düşünür.
  • daha çok şey depolar ve
  • daha hızlı hatırlarsınız.
sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago