Categories: NLP

NLP Nedir? NLP Eğitimi Nasıl Olmalı?

NLP (Neuro Linguistic Programming) ya da “Sinir Dili Programlaması” kişilerin davranışları arkasında yatan nedenleri anlamaya çalışan bir davranış bilimidir. Açılımına baktığımızda “Nöro” sinir sistemimizi, “Liinguistic” dili kullanma şeklimizi ve “Programming” de programlanma ya da şartlanmamızı ifade etmektedir. Bir davranış bilimi olarak NLP kendinizi başarı için nasıl güçlendireceğinizi ve yönlendireceğinizi öğretir. Bu yazımızda “NLP Nedir? NLP Eğitimi Nasıl Olmalı?” sorusuna cevap arayacağız.

Tony Blair, Bill Gates, Bill Clinton ve Tony Robbins gibi çok sayıda ünlü insan NLP tekniklerini kendi gelişimleri için etkili bir şekilde kullandı. Eğer isterseniz siz de hayallerinizi gerçekleştirmek için NLP’yi kullanabilirsiniz.

Peki NLP Nedir?

En kısa ifade ile iletişim bilimi ve sanatı şeklinde tanımlanır. Size öğrenme yöntemlerinizi öğretir. İster kendinizi daha etkin biçimde yöneterek hayat kalitenizi arttırma konusunda, ister başarıya ulaşmak adına kariyerinizi planlarken, ister iletişiminizi geliştirme ve bu konuda ustalaşma konusunda NLP eğitimi size bir yol haritası oluşturmanız için etkinliği kanıtlanmış yöntemlerle destek sağlayacaktır. NLP, davranışlarınızı istediğiniz yönde değiştirmenize veya istemediğiniz davranışlardan kurtulmanıza izin verir. Size zihinsel, duygusal ve fiziksel refah durumlarınızın farkına varma ihtiyaç duyduğunuz zaman bu durumlar arasında seçim yapabilme olanağı verir.

 

NLP Nedir?

NLP eğitimi, iş hayatı, ikili ve sosyal ilişkiler ve özel hayat da dahil olmak üzere yaşamın hemen her alanında başarılı olmak (ve başka insanların başarılı olmasına yardımcı olmak için) gerekli olan bütün teknikleri kapsayan kapsamlı bir eğitimdir.

Kimler NLP Eğitimi Almalı?

  • Bir satış elemanıysanız: Müşterilerinizle daha etkili iletişim kurmanın yollarını öğreneceksiniz.
  • Ebeveynseniz: Bir yandan NLP teknikleri ile hayattan daha fazla keyif almaya devam ederken diğer yandan çocuklarınızın büyüme ve öğrenme süreçlerinde onların işlerini kolaylaştırmak için onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi öğreneceksiniz.
  • Bir koç veya eğitimci iseniz: Danışan ya da öğrencilerinizin hayatlarında sadece birkaç seans içerisinde bile büyük değişimler yakalamasına nasıl en etkin şekilde yardım edeceğinizi öğreneceksiniz.
  • Bir işletme sahibi veya yöneticisiyseniz: İşletmenizi bir sonraki seviyeye taşımanızı engelleyen her türlü durumun nasıl üstesinden gelebileceğinizi ve ekibinizin motivasyonunu nasıl en üst seviyelerde tutacağınızı öğreneceksiniz.
  • Eğer bir çalışansanız: Motivasyonunuzu korumayı, zor durumlar karşısında zihninizi ne şekilde kontrol edebileceğinizi ve iş arkadaşlarınızla olan iletişiminizi nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi öğreneceksiniz.
  • Eğer bir sporcuysanız: Zihninizi daha etkin kullanarak nasıl enerji seviyenizi daha yüksek tutabileceğinizi ve vücudunuzun daha canlı kalmasını nasıl sağlayabileceğinizi öğreneceksiniz.

NLP, kişisel mükemmelliğe ulaşma ve yaşamınız içerisinde arzu ettiğiniz bazı sonuçların tutarlı bir şekilde nasıl elde edilebileceği üzerine geliştirilmiş bir sistemdir. Davranışlarınız ve duygularınız hakkında şimdikinden daha fazla seçeneğe sahip olmak, iletişim kurma şeklinizi ve ilişkilerinizi geliştirmek ve daha büyük hedefler koyabilme konusunda kendini geliştirerek daha iyi ve olumlu sonuçlar elde etmek istiyorsanız, NLP eğitimi size tüm bunları başarmak için adım adım bir eylem planı sağlayabilir. Bu sadece kısa vadede değil, tüm yaşamınız boyunca sizinle birlikte kalacak kalıcı dönüşümü ifade ediyor.

Kendiniz için bir NLP eğitimi alma planınız var ise, en iyi NLP eğitimini araştırmaya nereden başlayacağınızı ve hangi eğitmen ya da kurumun sizin için doğru seçenek olacağına nasıl karar vereceğiniz konusunda tereddütler yaşıyor olabilirsiniz.

NLP eğitimi temel bir tür tanışma eğitimi diyebileceğimiz NLP Diploma eğitiminden başlar ve en ileri uzmanlık seviyesi olan Master Trainer eğitimine kadar birçok farklı formatta düzenlenebilir. NLP uzmanlığı resmi olarak bir düzenlemeye sahip olamayan birçok meslekten biri olmasına rağmen, NLP eğitimlerinde kullanılan uluslararası belgelendirme yapısı genel olarak tüm dünyada kabul edilmektedir. Sonuç olarak hangi seviyede bir NLP eğitimi alacağınıza karar vermek, bu eğitim sonucunda alacağınız sertifika ile ne yapmak istediğinize bağlı olarak belirlenecektir. NLP, öz güven geliştirme, topluluk önünde etkili konuşma, satış-pazarlama, müzakere teknikleri, ilişkiler konusunda kendini geliştirme, eğitim yöntemleri, sağlık ve spor da dahil olmak üzere çok sayıda kişisel gelişim programında kullanılmaktadır. Bu nedenle, kendiniz için bir NLP Eğitimi seçmeden önce önerdiğiniz kursun size neler sunacağını kontrol etmek gereklidir.

En İyi NLP Eğitimi

Eğitmen Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Eğitim almayı planladığınız NLP eğitmeninizin, böyle bir çalışmayı yürütebilmek için gerekli sertifikasyonlara sahip olduğunu bilmeniz çok önemlidir. MTI (Mind Training Institute), çevrimiçi platformlarda ve uzaktan eğitim mantığı ile verilen NLP eğitimlerini tanımıyor. Bu nedenle sağlam temellere dayanan bir eğitim almak istiyorsanız mutlaka yüz yüze eğitimleri tercih edin.

Saygın NLP bünyesinde bulunan ve dünya genelinde 1985’ten beri faaliyetlerini sürdüren MTI akreditasyonu ile NLP eğitimleri veren bütün eğitmenler tüm eğitmenleri MTI etik kurallarına uygun şekilde çalışmalarını yürütmektedir. MTI, sizlere en iyi NLP eğitimi deneyimini yaşatmak için, eğitmen olan üyelerinin NLP konusundaki yetkinliklerini onayladıktan sonra çalışmalarını düzenli bir şekilde takip eder. Eğitmen yeterlilikleri MTI Üyelik Koordinatörü tarafından kontrol edilir ve doğrulanır.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago