Categories: İş DünyasıKoçluk

İş Dünyasında Koçluk

Bir yöneticinin işi insanlara ve başka kaynaklar aracılığıyla sonuç üretmektir. Giderek daha çok sayıda iş kolu bilgi ve hizmet unsuruna bağımlı hale geldiği için, insanlar ve onların becerisi, performansı, yöneticiliğin önde gelen ilgi alanlarından biri olmaktadır. Şirketler gerek kurumsal, gerek iş hakkında eğitim ve yeni sorumluluklar verme yoluyla geliştirmeye uğraştıkları çalışanların yetkinliğine muazzam bir ilgi gösteriyorlar. Aynı zamanda, yönetici ve şeflerden çalışanların kapasitesini koçluk yoluyla geliştirmeleri beklenmekte.

Koçluk nedir?

Koçluk yönetici ve amirlerin performans sorunlarını çözmek ve çalışanın becerilerini geliştirmek hedefiyle başvurdukları interaktif bir süreçtir.

Bu süreç işbirliği gerektirir ve üç bileşenden oluşur. Koçluğun bu üç öğesini bir arada tutan şey, yönetici (koç) ve ast (koçluktan yararlanan) arasındaki duygu bağıdır. Koçluk iki kişi arasındaki bir süreç olduğundan, bu tür bir bağa gerek duyar ve koçluğun başarısı açısından bu ilişkinin olumlu bir durum taşıması şarttır.

Koçluğun yararları

Yöneticiyseniz “Neden koçluk yapmam gerekir?” diye düşünürsünüz. Zaten bir sürü işiniz vardır ve bunları yapacak pek de yeterli vaktiniz yoktur. Çoğu yöneticiler gibi sizin de tüm gününüzü, planlama, bireyleri projeler çevresinde organize etme, bütçeyle ilgilenme, ortaya çıkan sorunları çözme, çatışmaları giderme, arka arkaya bir sürü toplantıya girme ve bunun gibi şeyler doldurmaktadır. Öyleyse, onca çaba ve zamanı koçluğa niye ayırmalı? Buna verilecek cevap şudur: İş dünyasında etkin koçluk aslında aşağıdaki konulara yapacağı katkılarla, işleri kolaylaştıracak ve kariyerinizde ilerlemenizi sağlayacaktır.

Performans sorunlarını çözmek:

Büyük olasılıkla verdiğiniz sorumlulukların altından kalkamayan bir çalışanınız vardır. Diyelim ki, birinin raporları devamlı karmakarışık bir haldedir. Bir diğeri ise, bir türlü zamanını ayarlayamamaktadır. Yine bir başkası haftalık toplantılara hiç katkı sunmamaktadır. Bu eksikliklerin her biri işinizi zorlaştırabilir. Koçluk çoğu kez bunları çözer.

Çalışanların becerilerini geliştirmek:

Koçluk çalışanlardan yeni beceriler geliştirmenin bir aracıdır. Becerileri çoğalan çalışanlar da, karşılığında sizin bütün zamanınızı alan rutin işlerin bir kısmını üstlenebilir. Bu sayede başkaları motive etmeye daha çok vakit bulursunuz.

Verimi artırmak:

Koçluk sayesinde teknik bilgi ve etkinlik arttıkça, kişilerin kavrayışı gelişir. Birimin performansı artar, buna bağlı olarak sizin konumunuz da yükselir.

Yükselmeye açık astlar yetiştirmek:

Sizin kariyerinizin geleceği de belli bir ölçüde, elinizin altındaki insan kaynaklarını ne kadar geliştirdiğinize bağlıdır.

Şirket içinde bireyleri daha önemli rollere hazırlayan bir yönetici olarak mı tanınmaktasınız? Böyle bir üne kavuşursanız, yıldızınızın parlayacağından emin olabilirsiniz aynı zamanda, astlarınızı daha önemli sorumlulara hazırlamak sizin yükselme ihtimalinizi de artırır. Kendi konumunuz üstlenebilecek birini yetiştirirseniz, sizin yükselme olasılığınız da çoğalır. Yöneticilik becerilerinizi geliştirmek için Yönetici Koçluğu Eğitimi yazımızı okuyabilirsiniz.

İşte tutma konusunda gelişme:

İşe alım görüşmeleri ve yeni çalışanların yerleştirilmesi zamanınızın çoğunu alıyor mu? İş dünyasında koçluk, özellikle kaçırmak istemediğiniz gençler arasındaki işten ayrılma oranını düşürerek size yardımcı olabilir. Nasıl mı?

Eğer şefleri onların becerilerini geliştirmeye vakit ayırırsa, onlar da daha sadık ve motive edilmiş bir ruh hali içinde çalışırlar. Gönüllülük ve işbirliği içeren bir faaliyet niteliğindeki koçluk, yöneticilerle astları arasında güven duygusunu pekiştirir. Güven de daha fazla bağlılık demektir. Eğer şeflerin liderlik becerilerini geliştirmek istiyorsanız Liderlik Eğitimi Yazımıza göz atabilirsiniz.

Olumlu bir iş kültürü yerleştirmek:

İyi koçluk işten duyulan memnuniyeti artırır ve motivasyonu yükseltir. Altıdaki kişilerle ilişkilerinizi düzeltir ve böylelikle yöneticilik görevinizi kolaylaştırır.

Sizin için iyi olan her şey, koçluktan etkin bir şekilde yararlanan çalışanlar için de iyidir. Koçluk astlarda motivasyonu ateşler, performansla ilgili problemlerin üstesinden gelir, güç ve becerilerini geliştirerek onları üst düzey sorumlularına hazırlar.

İş Dünyasında Koçluk isimli hyazımızda size yeni nesil yöneticilik ve liderlik becerileri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Eğer koçluk alanına ilginiz var ise ve siz de iş dünyasındaki yöneticilere koçluk yapabilmeyi hedefliyorsanız Yönetici Koçluğu Sertifikası yazımıza göz atabilir ve kariyerinizde yeni bir sayfa açmak için harekete geçmek isteyebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago