Koçluk Nedir? Koçluk Almak Neden Önemlidir?

Koçluk Nedir?

Ülkemizde gün geçtikçe daha sık duyulmaya başlanan koçluk terimi bireyin performansını artırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Yöneticiliğin bir boyutu olarak kurum içinde kullanılabilen koçluk aynı vakitte danışmanlar tarafından her kesime hitap eden bir hizmet olarak da sunulabiliyor. Dünya devlerinin yöneticileri koçluk yöntemlerinden yararlanıyorlar. İş dünyasında yönetim basamaklarını tırmandıkça ve kişilerin performansları hakkında aldıkları geri bildirim azaldıkça, üst düzey yöneticiler kendilerine yapıcı geri bildirim verecek bir koça ihtiyaç duyuyorlar.

Koçluk Almak Neden Önemlidir?

Forbes’e göre Eric Schmidt tahmini 10.4 milyar $ serveti ile dünyanın en zengin 100 insanı, yaşamında aldığı en iyi tavsiyenin “koçluk almak” olduğunu söyler.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e göre, herkesin yaşamında mutlaka bir koçu olmalıdır.

ABD’li ünlü internet girişimleri yatırımcısı Fred Wilson ise, özellikle ilk kez yönetici koltuğuna oturanların koçluk desteği almasına yönelik prosedürler geliştiren firmalara yatırım yaptığını söylüyor.

Dünya genelinde şirketler yönetici koçluğu hizmeti için yıllık 1.000.000 $ kadar geniş bütçeler ayırıyorlar. Bu kadar yüksek yatırıma acaba değiyor mu? Yapılan bir araştırmanın sonuçları fazlasıyla değdiğini gösteriyor. Bir koçluk programına katılmış satışçıların üretkenliği, ortalama %45 oranında artış kaydetmiş.

Koçluk eğitimleri, bu konuda yapılan yatırımın geri dönüşü yapılan ilk harcamanın 6 katı olarak bulunmuş aynı araştırmaya göre bu hizmeti alan yöneticilerde de pozitif gelişmeler görülmüştür. Koçluğun eğitimlerinin etkisi yaklaşık olarak 7 yıl sürüyor.

Koçluk Eğitimi Yöneticiyi Hangi Konularda Geliştirir

  • Altında çalışanlarla ilişkilerde iyileşme %77
  • Üstleri ve altlarıyla ilişkilerde iyileşme %71
  • Takım çalışması verimliliğinde artış %71
  • Diğer yöneticilerle ilişkilerde iyileşme %68
  • İşten duyulan tatmindeki artış %64
  • Kurum içi çatışmalarda azalma %59
  • Kuruma sadakatte artış %54
  • Müşterilerle ilişkilerde iyileşme %37

Kurumsal danışanların verdiği cevaplara göre, benden koçluk hizmeti almak onlara şu alanlarda ve oranlarda gelişim sağlıyor:

  • Kişisel Gelişim %100
  • Özgüven %91
  • İletişim Becerileri %91
  • Kariyer Planlama %91
  • Zaman Yönetimi %82
  • Yöneticilik Becerileri %73
  • Hızlı ve Doğru Karar Alabilme %73
  • Geri Bildirim Alma ve Verme %64

Gelişmiş ülkelerde bilgi işlem alanından sonra en hızlı büyüyen “Koçluk Hizmeti”, bireylerin performanslarını ve hayat kalitelerini ulaşmak için koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim serüvenidir.

Koçluk, kişinin hedefine ulaştıran, kişiye özel, güçlü bir eğitim ve gelişim ilişkisi”dir.

Koçluk ilişkisinin hedefi, bireyin kendi belirlediği hedefe koçun desteğiyle ulaşması ve problemlerinin üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir.

Bu yazımızda size Koçluk Nedir? Koçluk Almak Neden Önemlidir? konularından bahsetmeye çalıştık. Siz de yöneticilik ve liderlik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız Yönetici Koçluğu Hizmeti sayfamıza göz atabilir ve isterseniz uzman eğitmenlerimizden ücretsiz ön görüşme randevusu talep edebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago