DEHB Olan Çocuklarda Görülen Diğer Semptomlar

DEHB tanısı koyma sürecinin bir parçası olarak, çocuğunuzun doktoru DEHB ile birlikte sıklıkla görülen diğer semptomları da arayabilir. DEHB olan birçok çocuğun aynı anda en az bir başka semptomu olabilmektedir.

DEHB ile Birlikte Görülen Yaygın Semptomlar

Öğrenme güçlüğü

DEHB olan çocukların yaklaşık% 20 ila% 30’unda, çocuğun matematik veya okuma gibi becerilerde ustalaşmasını zorlaştıran özel bir öğrenme yetersizliği vardır. Örneğin DEHB olan çocuklarda disleksi, bir tür okuma bozukluğu olan sıklıkla görülür. Öğrenme güçlüğünün teşhisi belirli bir akademik test gerektirir (bir psikolog tarafından yapılır). Disleksi hakkında daha detaylı bilgi almak için Disleksi Tedavi Yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Tourette Sendromu (Turet Sendromu)

Çok az sayıda çocuk bu sendroma sahiptir, ancak Tourette sendromu olan birçok kişinin de DEHB’si vardır. Tourette sendromu, çeşitli sinir tiklerine ve tekrarlayan davranışlaraneden olan nörolojik bir durumdur. Tourette sendromu olan bazı insanlar sık sık göz kırpabilir, boğazlarını sık sık temizleyebilir, horlayabilir, koklayabilir veya sözcükleri tekrar edebilir. Bazen, bu tikler DEHB ilaçları tarafından daha da tetiklenebilir. DEHB Belirtileri yazımızı okuyarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Karşı Gelme – Meydan Okuma Bozukluğu

DEHB olan tüm çocukların % 30 ila% 50’sinde Karşı Gelme – Meydan Okuma Bozukluğu (ODD) vardır. Bu çocuklar genellikle itaatsizdir ve öfke patlamaları yaşarlar. ODD erkeklerde kızlara göre daha yaygın bir şekilde görülür.

Davranış Bozukluğu

DEHB ve ODD (Karşı Gelme – Meydan Okuma Bozukluğu) olan çocukların yaklaşık % 30 – %50’si sonuçta daha ciddi bir anti sosyal davranış biçimi olan davranış bozukluğu geliştirebilir. Bu çocuklar sıklıkla yalan söyler veya hırsızlık yapma gibi başkalarının refahını göz ardı etme eğiliminde bulunabilirler. Okul hayatında ya da sosyal hayatında başını sıklıkla belaya sokma riski yaşarlar.

Anksiyete ve Depresyon

DEHB olan bazı çocuklar kaygı veya depresyon geçirebilir(yaklaşık% 20 – % 25). Anksiyete veya depresyon tanınır ve tedavi edilirse, bu çocuklar DEHB’ye eşlik eden sorunları daha iyi idare edebilecektir.

Mani / Bipolar Bozukluk

DEHB olan bazı çocuklarda mani gelişmeye devam edecektir. Bipolar bozukluk, yüksek ve düşük duygusal yoğunluk dönemleri arasında ruh hali değişimleriyle gözlemlenir. Bipolar çocuk mutlu ruh halleri ve dönemleri ile sırayla değişkenlik gösteren duygulara sahip olabilir, bu durum depresyon ya da kronik sinirlilik şeklinde de ortaya.

DEHB Olan Çocuklarda Görülen Diğer Semptomlar isimli yazımızda size DEHB ile birlikte yaygın olarak görülen diğer semptomları anlatmaya çalıştık. Eğer DEHB konusunda çocuğunuz için ek bir destek program arıyorsanız Dikkat ve Odaklanma (DEHB) Eğitimi yazımıza göz atabilirsiniz.

Çocuğunuzda DEHB ya da bu yazıda bahsettiğimiz DEHB olan çocuklarda görülen semptomlardan bazılarını gözlemliyorsanız mutlaka bir uzman doktora başvurmalısınız. Bu yazıda size sağlanan bilgiler bir teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago