İş Hayatında Başarılı Olmak için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İş hayatında başarılı olmak bir çok kişinin ortak hedefi ancak çok fazla sayıda insan bunu başaramıyor. İş hayatında ve hayatınızın diğer alanlarında başarılı olabilmek istiyorsanız ilk olarak sizi sınırlandıran inançlarınızı bulmalısınız.

Başarı Üzerinde Sınırlayıcı İnançların Etkisi

Eğer muhteşem bir yaşam sürmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey sizi başarıdan alıkoyan her türlü düşünceden kurtulmaktır. Bu düşünceler aslında kendimiz ve dünya hakkındaki sınırlayıcı inançlarımızdır. Bu inançlarımızı çoğu zaman üzerinde düşünmeden fark edemeyiz çünkü hepsinin kökleri bilinç altımızdadır.

Bu sınırlayıcı inançları fark etmenin en kolay yolu, birkaç dakika durup hayatınızın daha iyi performans sergilemek istediğiniz bir alanını düşünmektir. Sonra şu cümleyi tamamlayın:

“Hayatımın bu alanında başarılı değilim çünkü.” “Çünkü” kelimesinden sonra ağınızdan çıkan şey, büyük olasılıkla sizi alıkoyan sınırlandırıcı inancınızdır.

“Hep nakit sıkıntısı çekiyorum çünkü… Yaratıcı insanlar asla çok para kazanamaz.”

“Terfi etmedim çünkü… Bizim şirkette kadınlar için camdan bir tavan var.”

“İşletmem para kaybediyor çünkü… Ekonomi kötü.”

“İlerleyemiyorum çünkü… Şanssız doğdum.”

“İşimde başarılı değilim çünkü… Eğitimim yeterli değil.”

Artık en önemli sınırlayıcı inançlarınızın neler olduğunu fark ettiğinize göre, bunlardan kurtulmanın zamanı geldi. Bu, inançlarını değiştirmeniz anlamına geliyor. İnançlarınızı değiştirmenin en iyi yolu da bunların aksi yönünde kanıtlar bulmaktır. Sınırlayıcı inançlarınızla tamamen çelişen örnekler bulun.

Eğer sınırlayıcı inançlarınız “yaratıcı insanlar asla çok para kazanamaz” ise, Russell Crowe, Bryce Courtenay, Kylie Minogue Ve onlar gibi milyonlarca dolar kazanan başka insanlar hakkında araştırma yapın. Sınırlayıcı inancınız “bizim şirkette kadınlar için camdan bir tavan var” ise, Body Shop’un kurucusu Anita Roddick, Avustralya Rezerv Bankası’nın yönetim kurulunda olan, aynı zamanda Coca Cola Amail Limited’in yöneticisi Jillian Broadbent ya da Avustralya’nın sayılı kadın mülti milyonerlerinden Julia Ross gibi, kariyer merdivenlerini hızla tırmanmış, başarılı iş kadınlarını örnek alabilirsiniz.

İş hayatında başarıyı yakalamak için bir profesyonel koç ile çalışmak da avantaj olabilir. İş hayatında koçluk uygulamaları ve koçluk desteği almanın faydalarını merak ediyorsanız hemen https://www.sayginnlp.com/is-dunyasinda-kocluk/ içeriğimizi okuyun.

Her zaman inançlarımızı destekleyecek kanıtlar bulabiliriz. Eğer sizi sınırlayan inancınız “İlerleyemiyorum çünkü şanssız doğdum” ise, büyük ihtimalle bunun için nedenleriniz vardır. “Arkadaşlarımın hiçbiri başarılı değil” Bu durumda yapmanız gereken şey kendinizi daha güçlü kılacak alternatif gerçekler bulmaktır.
Amerika’daki milyonerlerin %80’inden fazlasının şanssız doğduğunu söylersem ne düşünürdünüz? “Şanssız doğduğunuza” dair inancınızı “başarının önünde engel yok” a dönüştürseniz neler olur? Şu anda sizi başarıdan alıkoyan şey ne?

İş Hayatında Başarı için Heyecanınızı Koruyun

Aşinalık Yasasını Unutmayın

Bir şeye aşina hale geldiğinizde, buna yönelik takdirinizi kaybetmeniz kolaydır. “Çantada keklik” gözüyle baktığınız şey artık size ilham vermez ve sizi motive etmez. Harika bir deniz manzaranız olabilir, ama her gün gördüğünüz için bunu önemsememeye başlarsınız. Bir gün bir arkadaşınız gelir ve “Aman ne güzel manzara bu böyle!” der; siz de ne kadar şanslı olduğunuzu hatırlarsınız.

Aynı şey iş dünyasında da olur. İşinize ilk başladığınız günü hatırlayın. Ne kadar heyecanlıydınız değil mi? Çok gururlanmış ve tanıdığınız herkese söylemiştiniz… Hala heyecanlı ve gururu musunuz? Heyecanınızı alıp götürecek bir şey mi oldu yoksa yalnızca aşinalık yasası mı devreye girdi?

Daha Objektif Olmayı Öğrenin

İnsanlar hayatları yolunda gitmediğinde, her zaman suçlayacak bir şeyler bulurlar. Ekonomi kötüdür, eşleri onları anlamıyordur, rekabet kızışmıştır, kuraklık vardır, benim deneyimime uygun iş yoktur, patronum benden hoşlanmıyordur vb. Genellikle sorunların kendilerinden kaynaklandığını düşünmezler. Durumlarının dış koşullara bağlı olduğuna inanırlar. Sorun, dış koşulları değiştiremememizdir. Bu nedenle önemli olan, kontrol edebileceğiniz şeylerdir.

İş hayatında başarılı olmak için kariyer yönetimi de kuşkusuz çok önemlidir. İsterseniz iş hayatında kariyer yönetimi sayfamızı ziyaret edebilir ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kendinize 0 ile 10 arasında puanlar verin

  1. Hayatınızın geliştirmek istediğiniz bir alanını düşünün. Bu ilişkiler kariyer, maddi durum, ruh hali ya da her şey olabilir.
  2. Kendinize bu alanda öne çıkmış birinin nasıl olabileceğini sorun Bu kişi ne gibi alışkanlık ve niteliklere sahip olabilir?
  3. Sıfatların bir listesini yapın.
  4. Her sıfat için kendinize 0 ile 10 arasında puanlar verin.
  5. Eğer puanınız 8’in altındaysa, bu puanı yükseltmek için bir mini-plan yazın.
  6. 9 veya 10 aldığınızı hayal edin. Hayatınız nasıl olurdu?
  7. Değişimleri gerçekleştirirken, sonuçlar üzerinde yoğunlaşın.

Uygulamayı yapanlar puanlarının yükseldiğini hayal ederken, satışlarının arttığını gelirlerinin arttığını ve maddi durumlarının iyiye gittiğini görüyorlar. Bu gelişmeler sayesinde; öz güvenlerinin arttığını, streslerinin azaldığını, sonuç olarak ilişkilerinin düzeldiğini fark ediyorlar. Herkes gerçekten heyecanlanıyor.

Değişimlerin olumlu sonuçların üzerinde yoğunlaşmak, insana değişimleri gerçekleştirmek için güç verir. Çünkü değişim her zaman bir ölçüde sancılıdır, en azından bilinmeyene yönelik korkunun üstesinden gelmek gerekir. Bu nedenle, değişim size başlangıçta biraz huzursuzluk verse de, ödüller üzerinde yoğunlaşarak yolunuza devam edebilirsiniz

Daha İyiye Gitmek için Kendinizi Geliştirin

Yaptığınız işte çok iyi olduğunuzdan eminiz. Bu yazıyı okuyarak kişisel gelişiminize zaman ayırdığınıza göre, daha iyiye ulaşmak için çaba harcıyorsunuz demektir. Bu çok önemli; çünkü deneyimlerimiz sonucunda gelişmenin sonunun olmadığını görüyoruz. Asıl mesele, olabileceğinizin en iyisi olabilmek. Karşı karşıya kaldığımız en büyük zorluklardan biri ise, belirli bir yetkinlik düzeyine ulaştıktan sonra öğrenmeye devam etmek. İş hayatında başarılı olmak istiyorsanız her zaman için kendinizi geliştirmeye ve yeni şeyler öğrenmeye devam edin.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago