İş Hayatında Motivasyon Nasıl Arttırılır?

İş hayatında başarılı olabilmek için motivasyonun önemi herkes tarafından kabul edilir. Hatta kimi zaman motivasyon kaynaklarımızı kaybettiğimizden yakınırız. Ancak çoğu zaman yoğun iş temposu içerisindeki koşuşturmanın da etkisi ile motivasyonumuzu arttırmak ya da korumak için bir şeyler yapmayı unutuyoruz. Bu yazımızda iş hayatı içerisinde motivasyonunuzu arttırmaya yönelik teknikler sunacağız.

İş Hayatında Motivasyonu Arttırma Yöntemleri

Ödülleri Hatırlayın

Aslında maddiyata önem vermiyor olsanız da ödüllendirileceğinizi bilmek, sizi ilerleme konusunda motive eder. Kendinize sürekli olarak, kendi kendinize vermek istediğiniz ödülleri hatırlatmanız motivasyonunuzu korumak konusunda elinizi kuvvetlendirecektir. Her yere resimler koymak; çıkmak istediğiniz yolculukların, yapmak istediğiniz şeylerin, yaşamak istediğiniz yerlerin resimleridir bunlar. Bu resimlere bakmak bile sizi heyecanlandırıp ve enerjinizi artırabilir.

Başarı Öykülerini Okuyun

Motivasyonunuzu ve tutkunuzu korumanın yollarından biri de başarı kazanmış kişilerin öykülerini okumak. Bu öyküler size bir sonraki aşamaya geçmek için ilham verebilir; onlara haset etmeyin elbette; yalnızca nelerin mümkün olabileceğini görüp heyecanlanmak harekete geçmenizi teşvik edecektir. Başarı öykülerini okumak için kitaplar, biyografiler, dergilerden yararlanabilirsiniz.

İş hayatında ya da kariyerinizde daha başarılı olabilmek için kuantum düşünme tekniğinden de faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Bu konuda yazmış olduğumuz https://www.sayginnlp.com/is-hayatinda-basari-icin-kuantum-teknigini-kullanin/ linkine tıklayıp yazımızı okuyarak.

Müziğin Gücünü Kullanın

Pozitif enerjinizi artırmak için sevdiğiniz müzikleri dinleyin. Telefonunuzda, Bilgisayarınızda ya da aramanızda en çok sevdiğiniz şarkılardan oluşan çalma listeleriniz olsun. Evden işe giderken yol üç dakikalık kısa bir yol olsa bile yolda bile bir şarkı dinleyebilirsiniz. Bu, iş yerinize heyecanlı ve coşkulu gitmeniz konusunda yardımcı olacaktır. Aynı şekilde işten eve dönerken de iş yerindeki günlük yorgunluğu bırakıp sıfırlanarak eve dönebilmek için müziğin gücünü kullanabilirsiniz.

İş Yaşamında Motivasyonu Arttırma Yolları

Birleşik Faiz Yasasını Hatırlayın

Bu konuda az da olsa bilgisi olan herkes birleşik faizin kendi parasını nasıl artırdığını anlar. Paranızı bankaya yatırırsınız ve bir sonra bir miktar faiz alırsınız. Bir sonraki ay, hem ilk yatırdığınız miktarın faizini hem de faizin faizini alırsınız. Yatırımınız düzenli olarak ve sonunda katlanarak artar.

Aslında hayat da benzer biçimde işliyor. Kimi insanlar buna karma adını veriyor. Enerjinizi iyi bir insan olmak için harcıyorsunuz ve bu iyi enerji size faiz olarak geri dönüyor. Ne kadar fazla iyi enerji verirseniz, size o kadar fazla iyi enerji geri döner.

Siz de üstün müşteri hizmetleri yaratarak, çalışanlarınızı takdir ederek ve ödüllendirerek, güzel bir çalışma atmosferi yaratarak ya da bir çalışan olarak kurumunuza değer katarak ve kendinizi sürekli geliştirerek işinize her gün yatırım yaparsanız, kısa süre içinde işinizin veya kariyerinizin hızla gelişmeye başladığını görürsünüz.

Bunun için çok büyük yatırımlara gerek yok, mesele yalnızca parayla ilgili de değil. Bir sürü küçük şeyin bir araya gelmesinin yarattığı kümülatif etkiyi asla göz ardı etmeyin. İçeri girdiğinizde yüzlerde beliren gülümseme. Telefonun ikinci çalışında açılması. Tuvaletlerin temiz ve bakımlı olması Müşterilere özen gösterilmesi. Çoğunlukla bunların hiçbirinin maliyeti yoktur.

Gerçekte bütün işletmelerin müşteri etkileşimleri temel de aynıdır. Müşterilere ulaşırlar, ellerinde ürün ya da hizmeti gösterirler, anlaşma zemini ararlar ve yollarına devam ederler. Gidişatı bu etkileşimler sırasında yaptıklarınız belirler. Farkı yaratan bunları nasıl yaptığınızdır.

Olumlu Düşünmeyi Alışkanlık Haline Getirin

Hem mesleki hem de kişisel açıdan, elde ettiğiniz sonuçlan, tutumlarınızın belirlediği gerçeğini kabul edin. Bu nedenle okuduğunuz, dinlediğiniz şeyler ve birlikte vakit geçirdiğiniz kişiler konusunda daha seçici olun. Her gün zihninize pozitif düşünceler yerleştirmeye özen gösterin.

Olumsuz Durumlarla Başa Çıkmayı Öğrenin

Engelleri aşıp yolunuza devam edebilmeniz için bunları bir felaket ya da utanılacak şeyler olarak değil, ders alınabilecek kaynaklar olarak görmeniz gerekir. Sadece saf insanlar başarıya yol boyunca hiçbir başarısızlık yaşamadan ulaşabileceklerini düşünürler. Başarısızlık, yolculuğun bir parçasıdır; hatta en önemli bölümlerinden biridir.

İş hayatında başarılı olan insanlar en büyük öğrenme deneyimlerinin başarısızlık ya da reddedilme olarak değerlendirilebilecek deneyimlerin sonucunda ortaya çıktığını söylerler. İnsanlar genellikle ne pahasına olursa olsun başarısızlıktan uzak durmaya çalışırlar (hatta bu yüzden en başında denemekten kaçınırlar), oysa başarısızlık öğrenmek ve gelişmek için harika bir fırsat olarak kabul edilmeli ve benimsemelidir. Bu durumda gizli olan armağan aranmalıdır.

İş yaşamında karşımıza çıkan olumsuz durumlar bizi stres ve kaygı durumlarına sürükleyebilir. İş hayatı içerisinde karşılaşacağınız bu stres ile baş edebilmek mümkündür. Eğer isterseniz iş stresi ile başa çıkma yolları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Siz de yol boyunca kaçınılmaz olarak türlü zorlu engebelere karşılaşacaksınız. Bu yüzden yanınızda size ilham ve destek verecek, olumlu düşünen kişilerin olması iyi olur. Bu kişiler hayatınızın, işinizin ya da şirketinizin bir parçası olmak zorunda değildir. Dostlarınız, akrabalarınız ya da iş arkadaşlarınız olabilir. Onların yanınızda olduğunu bilmek size yardımcı olacaktır.

Soru Sormanın Önemini Keşfedin

Bir hayalinizin gerçeğe dönüşmesi için çoğu zaman yalnızca bir sorunun sorulması gerekiyor olabilir. Elbette kuşkularınız olacaktır, başlangıçta bunun bedelini nasıl ödeyeceğinizi bile bilmiyor olabilirsiniz. Ama insanlara soru sorarak “evet” deme fırsatını vermezseniz, hiçbir şey elde edemezsiniz. Onlar evet dedikten sonra, size sadece gerekli düzenlemeleri yapmak kalacaktır. Bu yüzden bir daha ki sefere bir kafede peçeteye işinize ya da hayatınıza dair şahane bir fikir karaladığınızda, peçeteyi orada öylece bırakmayın. Bu, çok büyük bir başarının tohumu olabilir. Fikrinize can vermeye ve bunu hayata geçirmeye çalışın. Risk alın, o soruyu sorun. Çünkü cevap pekala “Evet” olabilir. Soruyu sormazsanız cevabı hiçbir zaman bilemezsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago