Kariyer Koçluğu Hizmeti

Üst düzey, orta veya alt düzey olmak üzere her meslek için kariyer vardır. Bir koordinatörün, genel müdürün, formenin, işçinin, akademisyenin kendilerine has birer kariyer yaşantıları vardır.

Birey aynı pozisyonda kalmaya devam edip, çeşitli bilgi, beceri ve yetenekler edinilerek de kariyer kazanılabilir.

Kişinin kariyerinde söz sahibi olan sadece yönetim değil, kişi kariyerini kendisi planlamaktadır. Kişi kabul etmediği bir kariyer planlamasına başlamaz.

Ya da iş fırsatları içerisinde bir seçim yapmak mi gerekiyor: Ya da kişi doğru mesleği seçmekte zorlandığını düşünüyorsa kariyer koçuna ihtiyaç duyabilmektedir. Kariyer koçundan aşağıda da belirtildiği üzere çeşitli konularda destek alınabilmektedir.

Kariyer koçluğu hizmetinden faydalanmanın kişiye ve işletmeye birçok konuda kazanımı ve faydası vardır. Bireysel olarak kişinin hayatına yön veren bir süreçtir. Kişinin vizyonu ve hedefleri doğrultusunda gerekli becerileri geliştirmeyi ve gerekli koşulları oluşturmayı sağlar. Aynı zamanda kişinin özel ve iş hayatındaki dengeyi sağlama konusunda ona destek olur. Kişinin sorumluluk bilincini geliştirir ve öz disiplinini sağlar.

İşletmeler açısından kariyer koçluğu hizmeti almak ve yararlanmak, kaynakların daha etkin kullanılmasını, mutlu çalışanlar oluşturarak verimli bir çalışma ortamı sağlar. Çalışanların gizli kalmış potansiyellerinin ortaya çıkmasıyla, fark katarak yüksek performanslı çalışmalarıyla işletmeye değer katmalarını sağlar.

Kariyer Koçluğu Süreci ve Kariyer Koçu

Kariyer Koçluğu Süreci Nasıl İlerler?

  • Nerede olduğunu değerlendir? Liderlik yetkinliklerini değerlendir. Geçmiş performans gözden geçirmelerini de içeren kariyer değerlendirmesi, liderlik stili, vizyonerliği, yönetici görüşleri, 360 derece değerlendirmeler. Bilgi, birikim, deneyim, beceri ve yeteneklerini değerlendir.
  • Kariyer vizyonunu oluştur? Kariyer seçimleri ve istekleri doğrultusunda potansiyelini keşfetmek. İdeal kariyerini gözünüzün önüne getirin. İdeal kariyere adım atıp atmamaya, hazır olup olmadığınızı değerlendirin. Üstesinden gelmek için zorlukları belirle. Harekete geçmediği takdirde neler olabileceğini anlamak. Gelecekteki vizyonuna bağlı kalarak hareket etmek.
  • Kariyer Planını Tasarla. Üst düzey kariyer yol haritası oluştur. Hedeflerine yönelik yakın zamandaki kariyer planına yönelik taktiklerini oluştur. Kariyer yol haritana ve taktiklerine bağlı kalarak işini yap. Geçmiş düşüncelerden, geçmiş olaylardan ve davranış örüntülerinden uzaklaş, artık yeni düşünce ve vizyonlara göre aksiyon al.
  • Kariyer dönüşümü için yeni taktikleri uygulamaya başlamak. Aksiyonda tutmak ve geliştirmek için sorumluluk planlarını uygulayarak ileriye doğru ilerlemek. Güçlük ve güven açısından zorlukları ve fırsatları ele alabilir. Kariyer koçu ile birlikte tutarlı kariyer planı takiplerini yapmak.

Kariyerin bütünleşik bir yapı olarak kurgulanması ve alanın özellikle iş etme düzeyinde kuramsal bir çerçeveye oturtularak sınırlarının çizilmesi gerekmektedir. Kariyer değişikliği yapıp, kendi gibi kariyerinde mutlu olmayan insanların, istedikleri, mutlulukla ve motivasyonla çalışabilecekleri işler bulmasına yardımcı olmak isteyen, insan ilişkileri iyi; iyi analiz ve gözlem yapabilen, en önemlisi de yeniliğe ve değişime açık herkes kariyer koçluğundan faydalanabilir.

Kariyer koçluğu eğitimi alıp siz de profesyonel kariyer koçu olmak isterseniz https://www.sayginnlp.com/kariyer-koclugu-sertifika-programi/içeriğimize mutlaka göz atın.

Kariyer koçluğu sürecinin de başlangıcı, ortası ve ölçülebilir sonuçları ve sınırları vardır. Öncelikle danışan ile kariyer koçu arasında kariyer koçluk anlaşmasının yapılması gerekir. Sonra kilit paydaşları belirlemek için; çalışanın geçmişi hakkında bilgiler toplanır. Danışan ile birlikte kariyer koçluğu hizmeti için görüşme formu doldurulması, çalışanın kariyer amaçlarını belirleme, kişinin beklentilerine uygun yetenek ve becerilerin saptanması için önemlidir.

Konuyla ilgili elde edilmek istenen sonuçlara ulaşmak ve kariyer koçluğu hedeflerini belirlemek için geliştirme planı hazırlanmalıdır. Aksiyon planları oluşturmak için değerlendirme verilerinin toplanması gerekir. Hedefe ulaşmadaki potansiyel zorluklar sıralanmalıdır. Kariyer koçluğu sürecinde aşamalı inceleme yapmak ve geri bildirimde bulunulmalıdır.

Kariyer Koçluğu Hizmeti ve Kariyer Planlama

Ölcülebilir aksiyon planlarını uygulamak ve geri bildirimleri almak önemlidir. Bireyin kariyer isteklerini organizasyon ile ilişkilendirme, eğitim ihtiyaçlarını belirleme ve geri bildirim yapma konusunda sistemli ve planlı hareket edilmelidir. Kariyer koçluğu geri bildirim ve değerlendirme formunu danışana da teslim etmek gerekir. Bu döngü kişinin hedefleri gerçekleşene kadar devam eden bir süreçtir.

Kariyer koçluğu stratejik yönetimle benzer kavramlardır. Bir işletme için stratejinin amacı, sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmek amacıyla iç yeteneklerini dış fırsatlarla ilişkilendirmektir. İşletmeler, bir strateji olmadan uzun bir süre ayakta kalamadığı ve gelişemediği gibi, yetenekli çalışanların da gelişmesi için strateji ve planlama çok önemlidir.

Yetenek, Örgütsel başarının gerçek altyapısıdır. Ancak yetenekler kendi başına ortaya çıkmaz. Kariyer koçları bu noktada işletme içindeki çalışanlara rehberlik yapar. Kısaca ifade etmek gerekirse, kariyer koçları kişileri kendisine göstermektedir. Gizli yetenekleri tanımlamaya ve var olan becerilerini geliştirmeye yardımcı olurlar, daha fazla öz-farkındalık oluşturarak etkili oldukları yönde tavsiyelerde bulunurlar.

Bir koç aynı zamanda deneyim bilgeliğini de uygularsa, kişisel bilgileri, yeni becerilerle ve hatta yeni kariyer yönleri ile genişletilebilir. Sonuç olarak yetenekleri geliştirir; bireylere koçluk müdahalesi yaparak daha fazlasını yapabilmelerini daha verimli olmalarını sağlar. stratejik kariyer koçluğu duruma özel tavsiyenin ötesine geçmektedir.

Kişinin performans potansiyelini yükselten bir rehberlik sunmaktadır. Koçluk, kariyer sahibi bireylerin kendi potansiyellerini keşfetmeleri, kariyer seçimine, ileride varmak istedikleri kariyer hedeflerine ulaşmaları için yardımcı olan önemli bir araçtır.

Kariyer Koçluğu Kimlere Fayda Sağlar?

İnsan kaynakları ve kariyer yönetimi konusunda tecrübesi olan kariyer koçları iş sahibi olmayan, uzun süre işsiz kalmış kişilere yol göstermektedir. Kişi uzun süre işsiz kalmış veya işe ara vermiş ise iş arama
konusunda kendine güven ve sosyal statü gibi konularda problemler yaşayabilmektedir. Kariyer koçları bu noktada bireylere gereken desteği vermektedir. Diğer yönden, kariyerine nerden başlayacağı konusunda emin olmayanlar, yeni işinde kendine güvenin tam olmasını isteyenler, kariyerini değiştirmek ve geliştirmek isteyen herkes kariyer koçluğundan faydalanabilir.

Kariyer koçluğu hizmeti sürecinde yapılan koçlukta takip ve eylem planları çok önemli olduğu gibi geri bildirimler de aynı önem derecesine sahiptir, Kariyerinizi hızlandırmak için gerekli aşamaları geçmek, engelleri ve fırsatları iyi tanımlamak gerektiğini unutmayın. Değişimin farkına varmak için koçluk yoluyla öğrendiklerinizi uygulamalısınız.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago