Kariyer Koçu Kimdir? Hangi Özelliklere Sahip Olması Gerekir?

Bireylerin isteklerinin nasıl gerçekleşeceğini ve kişinin kendisine bunların nasıl bulduracağını, gerekli koçluk araçlarını kullanarak ortaya çıkarır. Etkin kariyer koçunun en belirgin özelliği iyi bir dinleyici olmasıdır.

Etkin dinlemeli, samimi ve sahici olmalıdır. Kişinin kariyerine yönelik fikir verme ve kariyer ortaya çıkarma arasındaki farkı iyi bilmelidir. Kişiyi umutsuzluk, çalışmamak gibi olumsuz düşüncelerden arındırarak, gerçekten ne yapmak istediğine karar vermesini sağlar. Doğru ve hızlı kararlar alp, alternatif düşünme modelleri geliştirir.

Kişiye kendi görüşünü ve düşüncesini kabul ettirmek yerine kişinin kendisinin farkına varmasını sağlar. Kariyer planlaması için doğru kararlar verip, gelişimine ve uygulamaya geçmesine yönelik teknikleri anlatır. Görüşme yaptığı kişiye karşı güven duygusu vermesi önemli bir konudur. Çünkü kişinin kariyerine yönelik alacağı kararlar kişinin tüm hayatını etkileyecek bir süreçtir.

Bu nedenle kariyer koçu olan profesyonelin bu alanda yetkinliklerinin tam olması gerekir. Kişinin kariyerine yönelik konuyla ilgili soruları sorar ve aldığı cevaplar doğrultusunda sondajlama tekniğini kullanarak sürece devam eder. Bu süreçte güçlü soru sorma koçluğun en etkili araçlarındandır.

Kariyer koçu görüşme yaptığı kişiden aldığı verileri iyi analiz edebilmesi ve farklı açılardan değerlendirmesi gerekir. Çok yönlü düşünebilmelidir. Hayatın anlamını ve amacını keşfederek yetenekleri ve yetkinlikleri iyi tespit etmesi gerekir. Geri bildirim yaparken beyaz kelimeleri kullanmaya özen göstermesi ve destek alan kişinin gelişimine yönelik faydalı geri bildirimlerde bulunması gerekir. Kişinin kariyer gelişimine yönelik süreçte kişiye neler yapması gerektiğini ve planlama aşamalarını anlatır.

Kariyer Koçluğu Hizmeti ve Kariyer Koçu

Motivasyon kaynaklarını iyi kullanır. Kariyer koçu, hizmeti alan kişiyi motive eder. Destek verdikleri kişilerin profilleri ve öğrenme yöntemleri hakkında bilgi sahibidirler. Kariyer ihtiyaçları doğrultusunda kendisinin yeniden yapılandırmasını ve dengeli bir yaşam sürmesini sağlar.

Kariyer Koçluğunun Yarattığı Değişim

Kariyer koçluğu, bireylerin veya çalışanların kişisel yetkinlikleri ve becerileri dahilinde verimliliklerini artırarak beklenenin üzerinde performans göstermelerini sağlayan bir süreçtir. Kariyer koçları ile kişiler bu süreçte iş ve kariyerleri üzerine görüşmeler yapar, güçlü yönleri daha etkili kullanabilme yolları üzerine çalışırlar.

Kariyer koçluğu süreçleri hayalleri adım adım hedefe dönüştüren bir sistemdir. Kariyer koçluğu alan kişiler hedeflerini belirlemede zorluk yaşamazlar ve daha sağlıklı, yerinde kararlar verirler. Kariyer koçları, kişiyi dinlemek ve danışanın kişisel ihtiyaçlarına uygun çalışma hayatı üzerine yaklaşımları belirlemeye odaklanır. Her görüşmede, kariyer koçu bireyi ve mevcut durumunu sorgular, gözlemleme ve katkıda bulunur ve kişiyi dinlerken konuşmanın en etkin odağını seçer.

Bu etkileşim ve netlik, danışan kişiyi eyleme geçirmeyi sağlar. Koçluk, kişinin farkındalığını arttırarak ve ilerleyişine katkıda bulunur.

Kariyer koçluğu ile ilgili profesyonel destek almak isterseniz https://www.sayginnlp.com/kariyer-koclugu-egitimi/ içeriğimize göz atabilirsiniz. Eğer yeni mezun olduysanız ve ne yapmanı gerektiği konusunda kafanız karışıksa sizin için hazırladığımız https://www.sayginnlp.com/ogrencilikten-is-hayatina-gecis-ve-kariyer-koclugu/ hizmetimizi mutlaka inceleyin.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago