Categories: Kariyer Yönetimi

Kariyer Planlama ve Yönetimi için Kariyer Koçluğu

Kariyer planları kişilerin çalıştıkları işletmelerin kariyer geliştirme programlarıyla uyumlaştırılıp desteklenmesi kariyer yönetimi süreciyle ilgilidir.

Kişi ve işletmenin hedeflerini ortak kazançlar dahilinde birbirlerine uygunlaştırması süreci olarak da algılanabilir.

Kariyer yönetimi sürecinde kişinin ve işletmenin ayrı ayrı sorumlulukları vardır. Bireyin gereken becerilerini tanıyıp işletme içinde veya dışında kariyer olanaklarını tanımlaması, hedeflerini belirleyip kariyer planını hazırlaması gerekir. İşletmeler insan kaynakları planlarıyla sistemlerini bütünleştirmeli, çalışanlarına kariyer danışmanlığı hizmeti sunmalı ve performanslarını artırmaya dayalı eğitim programları türünden çalışmalar yürütmelidir. İşletmeler, çalışanlarının kariyer yollarının belirlenmesinde yardımcı olup çalışanların performans değerlendirmelerini yapmalıdır. Kariyer yönetimi açısından özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüm çalışanlara objektif yapılmasıdır.

Peki, kariyer yönetimi süreci ne zaman başlar?

Kişi, kariyer hedeflerini belirlemek için keşfetmeye odaklandığında ve kendini tanıma aşamasına geldiğinde başlar. Bir sonraki adım ise, ulaştığı kimlik dahilinde belirlediği hedefe odaklanıp amaç için çalışmalara başlamak, çalışacağı veya bulunduğu işletmeyi tanıyıp birlikte hareket etmektir. Kariyer yönetimi konusunun bireysel olarak önemi, kişilerin karar alma sürecine yardımcı olmasıdır. Ayrıca bireylerin uyguladıkları kariyer yönetimi sistemiyle geleceklerini öngörebiliyor olması da önemlidir.

Kariyer danışmanlığı, uzman kişilerle yapılan görüşmeler şeklinde gerçekleşir. Çalışanın yöneticisi ile bir araya gelerek, yüz yüze yapacağı görüşmeler şeklinde gerçekleştirilebileceği gibi, insan kaynakları departmanından veya kariyer departmanından bir yetkili de bu danışmanlığı yapabilir.

Bir kişinin kariyerini oluşturacak olan sıralanmış basamaklara kariyer yolu denir. Kariyer yollarının belirlenmesi sürecinde, daha önce yaptıkları işlerin ve kişisel özelliklerinin analiz edilerek, geleceğe dönük başarılı ve mutlu olabilecekleri işlerin ortaya çıkartılması ve kariyerlerinin bu çerçevede belirlenmesi doğru olacaktır. Bazı bireyler veya işletmeler bu süreçte profesyonel danışmanlardan da yararlanabilmektedirler.

Kariyer Danışmanlığı Planlaması için Koçluk

Bu konuya ilişkin bir diğer uygulama da gruplar şeklinde gerçekleşen atölye çalışmalarıdır Bu uygulama ile katılımcılara kendi kariyerlerini planlamalarına yardımcı olacak bir dizi uygulama verilmektedir

Kariyer Geliştirme Sürecine Firmalar Nasıl Destek Olur?

İş Rotasyonu: Çalışanın motivasyonunu sağlamak amacıyla çalıştığı görevden farklı bir göreve geçmesini sağlayarak bireyi rutinlikten ve kendini tekrarlamasından kurtarmaktır. Çalışanın yaptığı islerin sayısını artırarak veya değişik işlere görevlendirerek kendisini geliştirmesine fırsat tanımaktır.

Mentörlük: Çalışanı kariyer hedefleri doğrultusunda yönlendirmek, bireye yol göstermektir. Kişinin kariyer yol haritaları belirlemesi ve eyleme geçmesi konusunda uzman kişilerden destek alması gerekir

Koçluk: Kişinin kendini keşfetmesini sağlamaktır. Kariyer geliştirme sürecinde kişinin kendini tanıması ve öz değerlendirilmesini yapmasına yardımcı olmak için, koçluk araçlarının kullanılıp kişinin gizli potansiyelin açığa çıkarılması sürecidir.

Kariyer geliştirme sürecinde birey, kendini tanımak için kariyer koçluğuna ihtiyaç duyabilmektedir. Kariyer geliştirme sürecinde mesleğe başlamadan önce kişiye yapılması gereken koçluk desteği daha farklı olabilmektedir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak yapılması gereken kariyer koçluğu çalışma adımları aşağıda sıralanmıştır:

  • Öncelikle ilk aşama kendini tanıma ve farkındalık aşamasıdır. Mevcut durumun analizinin yapılmasıdır.
  • Analiz yapılması konusunda ihtiyaç duyulan verilerin toplanması ve içselleştirilmesi gerekir. Sorgulama aşamasıdır. Bir uzmandan destek almak gerekir.
  • Yetenekler ve ilgi alanları doğrultusunda konulara odaklanılmalıdır
  • Kişi kendisini geliştirebileceğine inandığı konulara ve alanlara yönelmelidir.
  • Seçilen alanın kişiyi mutlaka mesleki, ekonomik, sosyal ve kişisel açılardan tatmin edebilmesi gerekir.

Öğrencilik hayatından yeni çıktın profesyonel iş hayatına adım atmak üzereysen sana özel olarak hazırladığımız https://www.sayginnlp.com/ogrencilikten-is-hayatina-gecis-ve-kariyer-koclugu/ programımızı mutlaka incelemelisin.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago