Kariyer Planlama için Kariyer Koçuna Neden İhtiyaç Duyulur?

Kariyer planlaması, işletmelerde çalışanların beklentilerine paralel olarak etkinlik ve verimliliğin artırılabilmesi, çalışan performansının yükseltilmesi ve işletme içi yedekleme planlarının doğru bir şekilde yapılabilmesi amacıyla bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.

Eskiden kişiler bir yerde işe başlarlar ve aynı işte emekli olana kadar çalışırlardı. Günümüzde bu anlayış yerini yetenek yönetimi kavramıyla birlikte kişiye nerede kariyer imkanı sağlanıyorsa o işletmeye geçme fırsatı tanımaktadır.

Kişilerin işten ayrılma nedenleri arasında eskiden ilk sırada ücret yetersizliği maddesi yer alırken günümüzde çalışanlar kariyer imkanının olmaması nedeniyle çalıştıkları işlerden ayrılmaktadır. Bu nedenle işletmelerde kariyer planlama yönetimi tekniklerinin devreye girmesi gerekmektedir.

Bazı bireyler veya çalışanlar, kendi özel ve iş yaşamından dolayı belirli bir dönem kariyer planlamasında ve ilerlemesinde durağanlık yaşamaktadır. Bu kavrama kariyer platosu denilmektedir. Bazı bireylerin ise, kariyer çapası olarak adlandırılan, kişisel değer ve tutumlarından oluşan, yetenek, güdü ve davranışları ile bunları yönlendiren unsurları kariyer dengeleri vardır. Kariyer çapaları kişinin iş seçiminde ve değiştirmesinde etkili olan unsurlardandır. Bu dönemlerde kişiye kariyer koçunun destek olması gerekir.

Kariyer koçluğu almaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin profiline bakarsak, yeni işe başlamış olan çalışanlar, mesleğine belli nedenlerden dolayı ara vermiş ve tekrar iş hayatına dönmek isteyen kişiler, mesleğinde iş tatmini sağlayamamış anlar, kariyerine aşka bir iş alanında devam etme fikrinde olanlar, yeni iş fırsatlarını değerlendirmek isteyenler olduğu şeklindedir.

Kariyer koçluğu ile ilgili profesyonel destek almak isterseniz https://www.sayginnlp.com/kariyer-koclugu-egitimi/ yazımıza mutlaka göz atın.

Kariyer Planlama Nasıl Yapılır?

Kariyer hedeflerini belirleme zorluk çekenler, nereden başlayacağını ve nasıl planlayacağını bilmeyenler, kariyerine ne şekilde devam edeceği konusunda kararsız kalanlar, iş yaşam dengelerini artırmak isteyenler, kendi yetkinlikleri ve yetenekleri ile yapacakları konusunda bilinç düzeyini artırmak isteyen kişiler kariyer koçluğu için ihtiyaç duyulan diğer durumlar arasında görülmektedir.

Bu durumlarla karşılaşıldığında; birey veya çalışan kendine sorar:

  • Nereye ulaşmak istiyorum?
  • Gerçekte ne olmasını istiyorum?
  • Oraya varmam için ne yapmam gerekiyor?
  • Önümdeki engeller neler? Neden ilerleyemiyorum?

Kişi bu sorulara yanıt aradıkça kendi kişiliğini oluşturur ve yönünü belirler. Kişi kendini gerçekleştirdikçe; ilerlemek, ve sürekli yükselmek ister. Kişi, yetkinliklerini kullanabileceği ve kendisini başarıya yöneltecek işlerin yapıldığı ortamlarda bulunmak ister. İşletmelerde kariyer planlamaları yapılması herkesin yükseleceği anlamına gelmemelidir. Her çalışanın yatay veya dikey yönde ilerleyen bir kariyer planı olması gerekir.

Kişinin yetenekleri doğrultusunda ve işletmenin gereklilikleri ve yapısına uygun olarak belirlenmesi önemlidir.

İşletmelerde kariyer planlamaları yapılırken süreçle ilgilenmeyen isteksiz olan kişiler, değişime direnç gösterenler, emeklilik süresinin dolmasına az zamanı kalmış olanlar kariyer planlama sürecinin dışında bırakılabilmektedir. Kariyer koçlarının bu süreçteki görevleri uygun araçları kullanarak kariyer yollarının belirlenmesi ve çalışanların bireysel planlarının hazırlanmasında etkin rol oynamaktadır.

İi hayatına yeni adım attınız ve nasıl bir kariyer planlaması yapmanız gerektiği konusunda kararsızsınız ve profesyonel iş hayatına daha sağlam adımlarla başlamak istiyorsunuz diyelim. Bunun için üniversiteden iş hayatına geçiş ve kariyer planlaması ile ilgili profesyonel destek programımızı https://www.sayginnlp.com/ogrencilikten-is-hayatina-gecis-ve-kariyer-koclugu/ içerğimizden inceleyebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago