Categories: Zaman Yönetimi

Kişisel Zamanımızı Planlarken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Eğer bana bir müdürü gerçekten ve çok çabuk şekilde etkili kılacak daha çok şey başarmasını ve yaptığı işten zevk almasını sağlayacak şeyin ne olduğu sorulsaydı, “Zamanınızın nereye harcandığını bilin. Hafızaya güvenmeyin, haindir, aldatabilir derdim.”

Peter Drucker’in sözleri, bizi bir bilim adamının zaman yönetimine olan yaklaşımına mukabil, strateji seçmeye davet ediyor. Zamanı mercek altına yatırın. Geçmiş zamanı yönetemezsiniz. Fakat gerçekçi ve objektif bir şekilde nasıl geçtiğini irdeleyebilirsiniz.

Zaman yönetimi teknikleri ile ilgili bu yazımızda ana tavsiyemiz zamanınızın kaydını tutmanızdır, bu kayıtlar zamanınızı nasıl harcadığınızı size söyleyecektir.

Bu konuda şöyle bir uyarıda bulunalım; kişisel zaman kaydınızı tuttuğunuzda büyük bir şoka girebilirsiniz. Fakat bu sizi zamanı doğru kullanmak adına harekete geçmeniz için sizi kamçılayabilir. İradenizdeki motoru çalıştıracak bir elektrik şarjına benzer. Gelecekte zamanınızı daha etkili bir şekilde yönetmek doğrultusunda iradenizi çelikleştirmek için harcadığınız zamanı bilmeye ihtiyacınız olabilir.

Kişisel Zaman Yönetimi Teknikleri

Zamanınızı nasıl harcadığınızı zaten bildiğinizi söyleyebilirsiniz. Size Drucker’in sözlerini tekrar edeyim: “Hafızaya güvenmeyin, haindir, aldatabilir.” Ne kadar emin de olsanız zamanınızın kaydını tutmak denemeye değerdir. Kaybedecek hiçbir şeyiniz yok. izlenimlerinizi onaylayabilirse de etkili zaman yönetimi açısından çok büyük karlara vesile olacak şekilde tekrar düşünmenizi de sağlayabilir.

Aşağıdaki alıştırma şahsi bir zaman anlayışı geliştirmeniz, yolunda size yeni bir adım attırabilir: Zamanınız şu anda nereye harcanıyor ve nereye harcanıyor ve nereye harcanmalı?

Kişisel Zamanımızı Planlamanın Önemi

Bilmeni bundan daha çok istediğim bir şey yok: Zamanın çok az insan tarafından bilinen kıymeti ve gerçekten nasıl kullanılması gerektiği, herkesin ağzında sakız olsa da çok az insanın hayatında fiiliyata dökülmüş durumda. Nasıl oluyorsa zamanını bir hiç uğruna harcayan aptallar, (onlardan milyonlarca var), zamanın ne kadar değerli olduğu ve ne kadar çabuk geçtiğini basmakalıp cümlelerle ifade ediyorlar. Bütün Avrupa’daki güneş saatlerinin üzerlerinde bu tür yazılar vardır. Böylece kimse saatlere bakmadan zamanını çarçur etmez; zamanı doğru kullanma konusunun önemini ve kaybedildiği takdirde geri gelmeyeceği gerçeğini bilir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago