Categories: Stres Yönetimi

Stres Seviyesi ve Olumlu Stresin Etkileri

Stresten olumlu bir şekilde faydalanabilmek için ilk yapmanız gereken stres seviyenizi bilmektir. Stres yönetimi ile stresin olumsuz etkilerini pozitif strese çevirebilirsiniz.

Stres Seviyenizi Belirlemek

Akıllı stres yönetimi pek çok iş insanına çalışma hayatındaki problemleri çözmek için anlayış ve öngörü sağlayarak etkili uygulamalar yapmada yardımcı olur. Ancak toksik stres problemleri algılayışlarını bozar ve onlarla başa çıkma güçlerini ellerinden alır.

O halde stresin zararlı mı, yoksa sağlıklı mı olduğunu nasıl söyleyebilirsiniz? İş yerinde endişeli bir kişi olup olmadığınızı nasıl keşfedeceksiniz? En basit şekliyle endişe veya stres, üretkenliğinizi olumsuz anlamda etkiliyorsa, sorununuz var demektir. Endişeli kişiler korkuları abartıp, yıkıcı kaygılarla çok fazla zaman kaybederler ve karar vermede zorlanıp sonuç almada yavaş kalırlar.

Stres ve endişe sağlığımızı nasıl etkiliyor diye merak ediyorsanız https://www.sayginnlp.com/is-stresi-ve-endise-sagligimizi-nasil-etkiliyor/ yazımızı mutlaka okuyun.

Eğer stresin siz, ekibiniz veya doğrudan size bağlı çalışanlar için bir sorun teşkil ettiğini biliyorsanız veya bu konuda şüpheniz varsa, çalışma ortamına ve bireylerin bu ortama verdiği tepkiye bakarak problemin ciddiyetini tespit etmeye başlayın.

Stresin Olumlu Etkileri

Kötü şeyler olur ve tetikte olmamızı gerektiren yüksek gerilimli zamanlar olduğu için hayatta kalmak için biraz strese ihtiyacımız vardır. Stres bizim tehditkar bir durum karşısında ani ve etkin tepki göstermemize yardımcı olan doğal savunma mekanizmamızdır. Öğleyse, buraya kadar Stres ve anksiyete sağlıklı tepkilerdir.

Stres Yönetimi ve Stresin Pozitif Etkileri

Anksiyete veya Stres arttıkça performans da artar. Ancak belli bir noktaya ulaştığında anksiyete fazla gelmeye başlar ve performansı düşürür. Her iş insanının önemli bir hedefi kendi profesyonel ve kişisel sağlığının yanı sıra ekibine ve kendisine doğrudan bağlı çalışanlar üzerinde toksik etki yapacak fazla anksiyeteden kaçınarak en yüksek performansı getirecek anksiyete seviyesini bulup, en yüksek performansı ortaya çıkarmaktır. Akılcı stresin çalışma ortamındaki değeri stres kişisel korkuyu aşıp sağlıklı önsezi haline geldiğinde, Stres enerjisi iş sorunlarına yeni çözümler getirmenize yardımcı olarak sizi üretken ve yaratıcı yapar. İşteki yüksek gerilimli stres daha iyi odaklanıp, daha yüksek seviyede performans gösterebilmeniz için size uyarı ve adrenalin verir. Örneğin sağlıklı, olumlu stres şunları yapmak zorunda olduğunuzda size enerji sağlar:

  • Kritik teslim tarihlerini karşılamak
  • Heyecan verici bir teklif sunmak
  • Yeni problemler çözmek
  • Kontrol etmek
  • Ekip çalışmasına destek olmak
  • Yeni beceriler edinmek
  • Yeni bir işe başlamak
  • Bir krizle başa çıkmak

Önceden sezmeye dayalı akılcı stres sizin bu tip durumlara karşı hazırlıklı olmanızı, olumlu stres ise bu olaylar sırasında işi halletmenizi sağlayan güç ve zindeliği sağlar.

Farklı Kişilere Göre Stres Seviyesi

Bazı kişiler vadeli piyasalarda alım satım yapmanın yüksek riskli dünyasında ya da yeni yüksek teknoloji şirketlerine yatırım yaparak veya reklamcılıkta yaratıcı hedeflere ulaşarak hayat bulurlar. Ancak bazıları daha istikrarlı, daha tahmin edilebilir ve yönetilebilir çalışma ortamlarını tercih ederler. Gereğinden fazla stresin dezavantajı erken tükenmedir. Az stres ise insanları kolaylıkla az üretkenliğe iter.

Fakat her bireyin çalışma hedeflerini artırmaya yardımcı olacak kendisine göre bir stres seviyesi vardır.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago