Categories: Koçluk

Koçluk Kavramı Nedir? Koçluğun Tanımı Nedir?

Koçluk kavramını uluslararası yazında bazı yazar ve araştırmacılar ise şöyle tanımlamışlardır:

McManus (2007): Koçluk bir insanın gelişimine katkıda bulunma fırsatıdır. Her iki tarafın bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğu bir ortaklıktır.

Peterson ve Hicks (1996): Koçluk, çalışanları daha iyi performans gösterebilmeleri ve daha efektif çalışabilmeleri adına bilgi, fırsat ve araçlar ile donatmaktır.

Mujtaba (2007): Koçluk, her seferinde bir görev ve bir beceri olmak ve koçluk edilen kişiye uygun hızda yapılmak kaydıyla, diğerlerinin tam potansiyellerini ortaya çıkarmak ve onların bunun farkına varmasını sağlamak maksadıyla konuşarak yapılan, sürekli işbirlikleri ve etkileşimler sürecidir.

Bennett ve Bush (2009): Koçluk, iletişim odaklı olarak kişilerin, grupların ve takımların istedikleri ve hedefledikleri amaçlara ulaşmaları için yapılan keşif ve aktivitelerin bütünüdür.

Koçluk eğitimleri ile ilgileniyorsanız programlarımızı incelemek için https://www.sayginnlp.com/kocluk-egitimleri/ sayfamızı mutlaka ziyaret edin.

Ladyshewsky (2010): Koçluk, performans arttırma, hedef ve amaç belirleme, pratik çözümler üretme,  geri bildirim verme ve öğretme gibi olguları içinde barındıran ve bahsi geçen olguları kısa dönemde geliştirmeyi hedefleyen bir konsepttir.

Koçluk Nedir ve Koç Kimdir?

Gracy (2001) ve Sullivan (2001): Koçluk; mesleki bilgi artışı sağlamak,  mesleki sorumlulukları yerine getirmek üzere beceri geliştirmek, daha güçlü ve olumlu çalışma ilişkileri oluşturmak, çalışanlara hem mesleki açıdan hem de bireysel açıdan gelişim fırsatları sunmak üzere yönetici ve çalışan arasında işbirliğine dayalı oluşturulan, karşılıklı bir süreçtir.

Moen ve Allgood’a göre koçluk tanımlarındaki ortak hedef; danışanın potansiyel kapasitesini, beceri ve yeteneklerini ortaya çıkararak, verimli ve etkin olmasını sağlamaktır.

Koçluk Nedir?

Koçluk; danışanların kişisel ve profesyonel potansiyellerini maksimize etmek amacıyla düşünce doğurucu ve yaratıcı bir süreçte onlarla ortaklık yapmaktır şeklinde tanımlamıştır.  Koçluk, bireyler ve organizasyonların performanslarını arttırarak sıra dışı sonuçlar elde etmelerini sağlayan etkileşimli bir yöntemdir.

Koçluk kavramını çok sade bir dille anlatmaktadır: Her insan hayatta kendine bir yol çizer. Bazıları kendi yolunda ilerler. Bazıları sürekli başka yollar arar. Bazıların yoldan çıkar. Bazıları daha doğru bir yol bulmak için birileri tarafından dinlenmek ister. Bu birine “Koç” denir. Koç sizi dinler. Sizi dinlerken diş sesinizi değil iç sesinizi duyar. Söylediklerinizle birlikte hissettiklerinize odaklanmanızı sağlar. Mantığınızı ve duygularınızı ayrı ayrı tartmanıza yardımcı olur.

Koçluk hakkında hazırladığımız https://www.sayginnlp.com/kocluk-nedir-profesyonel-koc-ne-demek/ yazımız koç ve koçluk süreçleri ile ilgili daha detaylı bilgi almanıza yardımcı olabilir.

Sonunda ne yapacağınızı size o söylemez. Doğru cevabınızı bulmanızı sağlar. Konu ne olursa olsun; kariyer, sağlık, spor, hayat,.. Kendiniz için neyin doğru olduğunu kendiniz bulursunuz.  Buna “aha!” anı denir,  Koçluk; soruların koçta, çözümün sizde olduğu bir süreçtir.

Koçluk Teknikleri Eğitimi

Koçluk hakkında yapılmış olan tanımları derlediğimizde koçluk; bireyin istenen performansa ulaşabilmesi için koç ve danışan kişi arasında kurulan gelişim odaklı, interaktif katılımlı, öğrenmeye yönelik, cesaretlendirme ve desteklemeyle ilerleyen, bireysel farkındalık ve sorumluluk bilinci kazandıran, planlı ve programlı bir şekilde yapılandırılmış yönetsel bir süreçtir.

Benjamin Disraeli’nin “Başkası için yapacağınız en büyük iyilik kendi zenginliğinizi paylaşmaktan ziyade, onun kendi zenginliğini keşfetmesini sağlamaktır” ve Galileo Galilei’nin asırlar önce fark ederek altını çizdiği “Hiç kimseye hiçbir şey öğretemezsiniz. Olsa olsa, onu kendinde keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz” sözleri koçluk kavramının Özünü çok güzel bir şekilde ifade etmektedir.

Koçluk teknikleri ile ilgili yazılar ilginizi çekiyorsa https://www.sayginnlp.com/kocluk/ sayfamıza mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago