Categories: Kişisel Gelişim

Korkuyu Yenmenin Yolları

Hayat içerisinde korkuya kapıldığımız anlar yaşamak zaman zaman hepimizin karşılaştığı durumlardır. Korkuyu yenmenin bir çok yolu vardır ve bu yazımızda size bu yollardan bazılarını sizin için derledik.

Korkuyu Yenme Yolları Nelerdir?

Korkuyu Yenmek İçin Devam Edin

Korkuyu alt etmenin tek yolu, o varken de yola devam etmektir. Korku belki de hep bizim yol arkadaşımız olacaktır. Burada önemli olan, değişim isteğinin korkudan baskın çıkmasıdır.

Yaşama içgüdüsünün korkuya dönüşmesini engelleyecek şeyler vardır kuşkusuz. Bunların en önemlisi, kendimize, bizim bedeni kullanan ruhsal varlık olduğumuzu hep hatırlatmaktır.

Biz beden değiliz, ama muhteşem beden aracını kullanan Ruhsal bir varlığız. Biz, kişliğimiz değiliz. Çünkü kişiliğimizin bazı nitelikleri değiştiğinde bile, biz “BİZ” olarak hep orada duruyoruz. Varlığımızı sürdürüyoruz.

Biz sahip olduklarımız değiliz. Evimiz, eşimiz, arabamız, çocuklarımız bizim kendi varlığımızı ifade etmek için kullandığımız araçlardır. Onlar yokken de biz vardık ve olmadıklarında da varlığımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Biz anılarımızın toplamı değiliz. Hafızamızı kaybetsek bile, biz “BİZ” olmaktan çıkmayız. Biz düşüncelerimiz değiliz. Her gün binlerce düşünce üreten, onları izleyen, tekrar düşünen bir Öz’e sahibiz.
Biz hatalarımız değiliz, ama hatalarımız aracılığı ile Öz’ümüzü hatırlayan bir Varlığız.

En Kötü İhtimali Düşünün

Korkuyu hafifletmenin bir başka yolu da, en çok korktuğumuz şeyleri bir kenara yazmak ve şu soruyu sormaktır. “En kötü ihtimalle ne olur?”

Sonra bu ihtimalleri yazıp, onlara şöyle karşıdan bir bakmakta yarar vardır. Daha sonra ise, ego benliğin bu korkulan aslında hep abarttığını ve olduğundan büyük boyutlarda zihnimizin perdesine yansıttığını bilmemiz gerekir. Böylece zihnimizdeki bu abartılmış görüntüye karşı ters bir görüntü oluştururuz.

Bir kağıda korktuğumuz şey, her neyse, onu küçücük, kendi gücümüzü ise, dev gibi çizeriz. Sonra da bu kağıdı her zaman göreceğimiz bir yere asarak, onu bilinçaltımıza iyice nakşederiz. Bir süre sonra gerçekten o konuyla ilgili korkunuzun azaldığını göreceksiniz. Bu tekniği her bir konu için ayrı ayrı yapabilirsiniz.

Korkuyu Doğru Sorularla Yenin

Korkuyla baş edebilmek için üçüncü teknik ise, korktuğunuz şeyler için doğru soruları sormaktır.

Belki de en temel soru şudur: “Hayatımın tümünü bu şekilde geçirmek ister miydim?”

Daha sonra, korktuğunuz, ama yapmayı arzu ettiğiniz şey için: “Yapmasam neler kaybederim?”sorusu gelir.

“Böyle korkak, kenarda, büzüşmüş, kıvnlmış, silik biri olarak yaşamayı mı, yoksa ayaklan yere sağlam basan, güvenli ve güçlü bir şekilde yaşayıp, bir destan yaratarak ölmeyi mi tercih ederim?” sorusu da bir başka can alıcı sorudur. Bir sonraki soru: “Öldüğümde ‘keşke şunu yapsaydım’ diye hayıflanacağım ne olabilir?” sorusudur. Bu sorulan iş işten geçmeden sormak, bize epeyce fayda sağlar.

Çevrenize Dikkat Edin

Çevrenizdeki insanların korkuya teslim olmuş, umudunu yitirmiş kişiler olmamasına dikkat edin. Çünkü her bir duygu gibi korku da bulaşıcıdır. Tersine, size ilham ve güç verecek, cesaret aşılayacak kişilerden dostlarınız olsun. Korkaklar farkına varsın ya da varmasınlar yalancı olurlar.

Miş gibi Davranın

Kendinizi korkuyu yenmiş biri olarak görün. Öyleymiş gibi davranın ve öyle olun. Cesaret sahibi biri nasıl davranırsa öyle düşünün ve öyle yapın. Öyle birini ya da birilerini bulun. Onları modelleyin.

Yalnız Olmadığınızı Bilin

Asla yalnız olmadığınızı bilin. Her zaman sizin özel koruyuculannız olacaktır. Kuantum planında onlar sizin kaldıramayacağınız bir yükü hafifletmek üzere görevdedirler. Son anda hiç tahmin edemediğiniz yardımlar gelecektir. Nasıl geniş ailesi, güçlü dostları ve sevenleri olan insanlar kendilerini güven içinde hissederlerse, siz de öyle olun. Sizin de, gözünüzle görmeseniz bile koruyucu dostlarınız vardır.

Korkuya Rağmen İlerleyin

Korkuyla birlikte ilerleme alışkanlığı geliştirin. O zaman bu konuda ustalaşacaksınız. Korku hep sizin yanınızda olsa bile, size rehberlik edemeyecek. Her bir yeni atılımın içinize korku salacağını bilin. Biraz korku, biraz kuşku ve heyecan karşımı bir duygunun hep peşinizde olacağını bilin. Onu sizin aklınızdan belli bir mesafede tutun. Kararlarınızı yanıltmayacak ve aklınızı kullanmanıza engel olmayacak şekilde.

Bağlılıklarınızı Kontrol Edin

Bağlılıklarımızı kontrol etmek de bize büyük bir özgürlük sağlar. Çünkü her bir bağlanma, arkasından onu kaybedeceğinize dair bir korkuyu davet eder. Bu yüzden sahip olduklarınızın elinizden gidebileceği fikrine kendinizi hep açık tutmak önemlidir. Bu yüzden sık sık kopuş törenleri düzenlemek fena bir fikir sayılmaz.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago