Categories: Kurumsal Koçluk

Kurum İçi (Kurumsal) Koçluğun Şirketlere Faydaları

Kurum içi koçluğun günümüzdeki önemi git gide artmaktadır. Kurumsal koçluk bundan 15-20 yıl öncesinde çok da önemsenmezken değişen dünya ve piyasa koşulları kurumlardaki yöneticilerin koçluk becerilerine sahip olmalarının şirket performansı açısından zorunlu olması sonucunu ortaya çıkartmıştır.

Günümüzün değişen koşulları, şirketleri şu andaki ve öngörülebilir gelecekteki performans ve verimlilik düzeylerinin üstüne çıkmaya zorlamaktadır. Bugünün değişim ortamında şirketler, işlerini ve ilişkilerini etkili bir şekilde yönetmek için üst ve orta düzeydeki yönetim basamaklarında farklı yönetim tarzlarına ve becerilerine ihtiyaç duymaktadırlar.

Bir ekibin ya da bir şirketin lideri veya yöneticisi konumundaki kişiler günümüzde yeni ve farklı bir yönetim tarzını benimsemek, geliştirmek ve uygulamak zorundadırlar.

Şüphesiz, onlar alışılmış iş ilişkilerini ve yönetme alışkanlıklarını sürdürerek de çalışanlarına iş yaptırabilirler. Ancak, günümüzde çalışanların değişen nitelikleri, kendilerine, işe ve dünyaya bakışları, ihtiyaç ve beklentileri bunu giderek zorlaştırmaktadır. Kurum içerisindeki yöneticiler, çalışanlarının düzenli olarak iş saatlerinde görevlerinin başında olmasını, verilen talimatları uygulamasını, hedeflere ve planlara uygun çalışmasını sağlayabilirler. Ancak, geleneksel yönetim anlayışıyla onları ek bir adım atmaya isteyerek karar ve sorumluluk almaya ve daha fazla çaba göstermeye cesaretlendiremezler. Bu artık günümüzde iş yaşamının temel gerçeklerinden biridir.

Kurum İçi Koçluk Nedir?

Bir yönetici, eğer çalışanlarının kuruma bağlılığını, işlerini sahiplenmesini ve daha yüksek performans göstermesini istiyorsa alışılmış yönetici-çalışan ilişkisini değiştirmesi, karşılıklı güven ve iş birliği temeline dayalı kurumsal koçluk yaklaşımını benimsemesi gerekir. Bu yaklaşım, yöneticinin ve çalışanın düşünme ve davranış biçiminde köklü bir dönüşümü ifade edecek, yöneticinin açık ve dürüst iletişime dayalı bir kurum içi koçluk sürecinin bütün yönlerinden kişisel olarak sorumluluk alması anlamına gelecektir. Diğer taraftan da çalışanın yönetici hakkındaki fikirlerini değiştirmesi ve ona kayıtsızca güvenmesini gerektirecektir.

Kurumlarda koçluk anlayışının benimsenmesi ve yerleşmesi için öncelikle şirketlerin ve yöneticilerin bu köklü değişime hazır ve istekli olması gerekir. Onlar, şirketlerdeki değişimi başarılı bir şekilde yönetebilmek için kritik bir araç olarak koçluğa bugüne kadar olduğundan çok daha fazla ihtiyaçları olduğunu anlamak zorundadırlar. Koçluğu bir kurumsal bir yönetim tarzı olarak benimsemek, yöneticilerin diğer insanlara potansiyellerini ortaya çıkarmaları ve kendi performanslarını zenginleştirmeleri için yardımcı olmalarını gerektirir. Bu yaklaşım, insanlara cevapların ne olduğunu söylemek yerine kendilerinin öğrenmeleri için destek olmayı ifade eder. Kurumsal koçluk, çalışanlar arası ilişkilere, bireysel ve kurumsal verimliliğe değer katması nedeniyle giderek artan bir şekilde benimsenmektedir.

Kurumlarda Yöneticiler Koçluğa Nasıl Bakıyor?

Çoğu şirkette yöneticilerle konuşulduğunda zamanlarının önemli bir kısmını günlük beklenmedik sorunları çözmekle ve “küçük ateşleri” söndürmekle harcadıklarını söyleyeceklerdir. Çok istedikleri halde, vizyon belirleme, uzun dönemli planlar yapma, rekabet analizleri, ürün ve süreç geliştirme için zaman bulamadıklarından yakınacaklardır. Bütün bunların yanı sıra, çalışanlarının eğitimine ve geliştirilmesine ayıracak, onların sorunlarına odaklanacak zamanları ise hiç olmamaktadır.

Şirketlerde Kurum İçi Koçluğun Önemi

Yöneticiler, şirket içinde yılda bir veya iki kez eğitim programları düzenleyip çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimlerini bir şekilde sağladıklarını düşünmektedirler. Oysa çalışanlarına gerektiği gibi kurum içi koçluk yapabilen yöneticiler uzun dönemde kendileri için çok daha fazla serbest zaman kaldığını göreceklerdir. Onlar, bir yönetici olarak yalnızca kendilerinin yapabileceği, iş/görev tanımlarının özünü oluşturan ve performanslarının değerlendirilmesinde esas alınacak olan işleri yapmaya daha fazla zaman bulacaklardır.

Kurumsal koçluk ilkeleriyle ve yaklaşımıyla yönetenler, çalışanlarının zaman içinde kendi görevleriyle ilgili daha fazla sorumluluk aldıklarını da göreceklerdir. Bu durumda, koçluk yapan yöneticiler bir taraftan kendi görevlerini yapabilmek için yeterli zamanlara sahip olurken diğer taraftan çalışanlarıyla ilgilenme, onları geliştirme ve güçlendirme olanağına da kavuşacaklardır.

Çalışanın Gelişimi için Ne Tür Uygulamalar Yapılıyor?

İş ortamlarında çalışanların profesyonel ve kişisel anlamda gelişimlerini sağlayacak etkinliklerin hangi içerikle ve çerçeveyle uygulanacağı, belirli bir çalışana hangi tarzın daha uygun olduğu ciddi bir değerlendirme konusudur. Şirketlerde çalışanların gelişimini desteklemek amacıyla kullanabilecek yöntemler, teknikler ve tarzlar arasından hangi seçeneklerin tercih edileceğine bu değerlendirmeler sonrasında karar vermelidirler.

Günümüzde, şirketlerde çalışanın gelişimi için en yaygın kullanılan yöntemler ana hatlarıyla şunlardır:

Kurumsal Koçluğun Çalışanların Performansına Etkileri

Kurum İçi Eğitim:

Kurum içerisinde yürütülmesi gereken teknik beceriler ve işlere odaklanır, göreceli olarak belirgin konuları vardır. Politikalar ve prosedürler öğretilir. İş ve görev tanımlarına yönelik uygulanır. Genellikle bilgi ve becerilerin aktarılması şeklindeki hedeflerin elde edilmesi eğitimlerin başarı kriteridir.

Kurumlarda Psikolojik Danışmanlık:

Kurum içerisinde çalışanların kişisel sorunlara odaklanır. Onun geçmişte neler yaşadığını, inanç ve değerler sisteminin nasıl oluştuğunu öğrenmeye çalışarak sorunlarından arınmasına yardımcı olur. Ruhsal ve zihinsel sağlığın iyileşmesi psikolojik danışmanlığın başarı göstergesidir.

Kurum İçi Danışmanlık:

Kurum içerisinde var olan iş ortamında yaşanan sorunlara odaklanır. Kişiye iş sorunlarıyla nasıl baş edeceği ve zayıf yönlerini nasıl iyileştireceği konusunda yardımcı olmaya çalışır. Kişisel ve profesyonel gelişimi sağlamak için çaba gösterir. Gelecekle ilgili değişimleri göz önüne alarak bir yol haritası çizmesini sağlar.

Kurum İçi Yüzleşme:

Kurumlarda görülen olumsuz tutumlarla baş etmenin etkili bir yoludur. Davranışsal sorunlarla karşılaşıldığında ya da standardın altında performans gösterdiğinde çalışanla yüzleşme gerekir. Endişelerin giderilmesine ve ısrarlı olumsuzluklara son verilmesine yönelik bir tarzdır.

Kurumlarda Mentorluk:

Çalışanın kariyer basamaklarında ilerlemesini kolaylaştıracak şekilde ilişkiler ağını genişletmeye yönelik bir tarzdır. İlişki sorunları yaşandığında ve kültürel uyumsuzluk söz konusu olduğunda tercih edilecek yoldur. Mentor, daha çok geçmiş deneyimlerini paylaşarak çalışana moral ve ilham vermeye odaklanır.

Kurum İçi Koçluk:

Kurum içi koçluk, amaçlar belirleyerek beceri zenginleştirmeye, davranış değiştirmeye ya da performans geliştirmeye yönelik bir süreçtir. Çalışanın sorumluluğunu daha iyi kavramasını ve üstlenmesini sağlayarak üstün performansa yönelmesini destekler. Amaçları ve hedefleri aşmak için stratejiler belirlenmesini de içerir.

Kurumsal Koçluk Diğer Yöntemlerden Farkı Ne?

İnsanlarla çalışırken koçluğun en etkili yöntem olduğu düşüncesi doğru değildir. Her bir sürecin kendine özgü yararları ve sınırları vardır. Bu nedenle, yöneticinin çeşitli yaklaşımlar arasındaki farkları iyi anlaması ve bir çalışanının gelişimiyle ilgili bir adım atmayı düşünürken, istediği sonuçları elde edebilmesi için en uygun yaklaşımın hangisi olabileceğini değerlendirmesi gerekir.

Kurumsal koçluk, her ne kadar çoğu şirkette doğru bir biçimde uygulanmasa da son yıllarda bütün diğer geliştirme tekniklerinden daha fazla ilgi uyandırmaktadır. Etkili kurum içi koçluk çalışan üzerinde odaklanır, onların durumlarını ve sorunlarını gözeterek performanslarını iyileştirmeyi amaçlar. Bir şirket, ne kadar çok yöneticisini etkili kurum içi koçlara dönüştürebilirse bugünün hızla değişen iş çevresine o kadar kolay uyum sağlayabilecektir.

Koçluktan şirketteki tüm çalışanlar yararlanacak ve her düzeyde ve konumdaki çalışanlar da koçluk yapabilecektir. Şirketler, bir kurum içi koçluk kültürü yaratmalı ve kurumsal koçluk yaklaşımı konusunu kişilik özelliklerinin önemli bir parçası olarak benimsemiş çok sayıda yöneticiye sahip olmalıdırlar. Yargılayıcı olmayan, olumlu ve takdir edici bir tutum kurum içi koçluk kültürünü besleyecektir. Çalışanlar öğrenmeye değer verecekler, arkadaşlık ruhunu paylaşacaklar ve yöneticileri de sözlerini tutarak onlara dürüst geri bildirim sağlayacaklardır.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago